Προσλαμβάνουν όλο τους το σόι και μετά καταγγέλλει ο ένας τον άλλο

Η απόφαση του Τάσου Μιχαηλίδη, ενός εκ των μετόχων του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ), να πάρει τα λεωφορεία του έξω από το προεδρικό και να κάνει κατάληψη του σταθμού Αρεδιού, προκαλώντας προβλήματα στη μετακίνηση και διακίνηση δεκάδων ανθρώπων, ξαναέφερε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο θέμα των δημόσιων μεταφορών, οι οποίες απορροφούν από τον κρατικό προϋπολογισμό πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο.
 
Ο «Ρεπόρτερ» φέρνει στο φως επιστολή του ΟΣΕΛ προς τον μέτοχό του, Τάσο Μιχαηλίδη, ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2015 και υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) του ΟΣΕΛ, Ιορδάνη Ιορδάνους, και τα μέλη Κυριάκο Κυριάκου, Σωτήρη Σωτηρίου, Κώστα Ιωάννου και Παύλο Πανάγο. Μέσα από την εν λόγω επιστολή, καταλογίζονται στον Τάσο Μιχαηλίδη πράματα και θάματα, παραλείψεις και παρατυπίες εντός του ΟΣΕΛ.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τοποθετήσεις του Τάσου Μιχαηλίδη, ο οποίος απαντά μέσω της εφημερίδας μας στις κατηγορίες, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι έτοιμος ν' απαντήσει γραπτώς και με στοιχεία σε όλα τα σημεία της επιστολής.
 
Οικογενειοκρατία
 
Στην επιστολή, αφού πρώτα γίνεται αναφορά για την απόφαση του ΔΣ του ΟΣΕΛ για γενική αναδιοργάνωση του Οργανισμού, με βάση τις απαιτήσεις του Υπουργείου Μεταφορών, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες και να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης ανεξάρτητου γενικού διευθυντή, το διοικητικό συμβούλιο περιγράφει περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Τάσο Μιχαηλίδη και την οικογένειά του.
 
«Εσείς κ. Μιχαηλίδη είχατε αποκρύψει από το ΔΣ ότι ο χώρος στον οποίο τρέχατε να δημιουργήσετε τον σταθμό στο Αρεδιού ήταν του αδελφού σας, ότι εσείς είχατε φέρει τη γυναίκα σας από οικοκυρά και της είχατε δώσει μισθό 3000 ευρώ χωρίς απόδειξη προηγούμενων μισθών, ότι εσείς κ. Μιχαηλίδη είχατε διακόψει τις σπουδές του γιου σας Μάρκελλου Μιχαηλίδη και τον προσλάβατε με πρώτο μισθό 1300 ευρώ ως ηλεκτρολόγο, με προσόντα που δεν έχει, ότι εσείς κ. Μιχαηλίδη είχατε διακόψει τις σπουδές της κόρης σας Σάρας Μιχαηλίδου, την είχατε βαφτίσει Δρομολογήτρια και της δώσατε μισθό 1800 ευρώ, ότι εσείς είχατε βαφτίσει τον γιο σας Ορέστη Μιχαηλίδη Δρομολογητή ενώ εργαζόταν ως μηχανοδηγός και του δώσατε μισθό 1800 ευρώ, ότι εσείς κ. Μιχαηλίδη φέρατε τον γιο σας Ραφαήλ σαν μηχανικό με μισθό 1300 ευρώ χωρίς καμία γνώση μηχανικού, ότι εσείς κ. Μιχαηλίδη σε δηλώσεις σας σε ραδιοφωνικά μέσα και στη Βουλή δημιουργούσατε ένταση και εκθέσατε τον Οργανισμό, με το να σχολιάζετε τον νυν γενικό ελεγκτή και νυν γενικό διευθυντή του Υπουργείου χωρίς καμία έγκριση του ΔΣ», αναφέρεται επί λέξει στην επιστολή που έχουμε στα χέρια μας. Σημειώνεται πως ο Τάσος Μιχαηλίδης είχε την ευθύνη προσλήψεων προσωπικού στον Οργανισμό.
 
Κουμπαροκρατία
 
Επιπλέον, στην επιστολή γίνεται αναφορά και για εξωτερικούς συνεργάτες, κουμπάρους του κ. Μιχαηλίδη, οι οποίοι επιδιόρθωναν λεωφορεία και προμήθευαν με εξαρτήματα το συνεργείο συντήρησης του Οργανισμού, χωρίς την έγκριση του ΔΣ. «Εσείς κ. Μιχαηλίδη, που με δικές σας οδηγίες, οι Δρομολογητές της περιοχής Αρεδιού αλλά και εσείς ο ίδιος προσωπικά, είχατε επανειλημμένα στείλει λεωφορεία για επιδιορθώσεις στον κουμπάρο σας κ. Κ****** με αποτέλεσμα να πληρώνουμε υψηλά ποσά σε επιδιορθώσεις. Εσείς κ. Μιχαηλίδη παραγγέλνατε λάδια K****** από τον κουμπάρο σας χωρίς να ακολουθείτε τη διαδικασία που είχε ορίσει το ΔΣ. Εσείς, κ. Μιχαηλίδη στέλνατε τον γιο σας Ραφαήλ ν' αγοράζει εξαρτήματα χωρίς ενημέρωση και έγκριση του τμήματος αγορών του ΟΣΕΛ. Είναι τα ιδιωτικά σας οχήματα κ. Μιχαηλίδη που φωτογραφίζονταν στο γκαράζ Αρεδιού και δημοσιοποιούνταν σε διάφορα ΜΜΕ ότι γίνονταν συντήρηση από υπαλλήλους του ΟΣΕΛ. Είναι ο γιος σας Ορέστης Μιχαηλίδης, που ενώ εργαζόταν στην εταιρεία ΟΣΕΛ, εκτελούσε δρομολόγια υπεργολαβικής ανάθεσης και έγινε αντιληπτό από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και μας το είχατε παρουσιάσει στο συμβούλιο ότι ήταν τάχα το διάλειμμά του», προστίθεται.
 
Μισό εκατομμύριο σε μια οικογένεια
 
Σε συνέχεια της επιστολής, γίνεται αναφορά και στο μισθολόγιο 17 μελών της οικογένειας Μιχαηλίδη, τα οποία εργάζονται στον ΟΣΕΛ και λαμβάνουν συνολικά μισθούς 489,000 ευρώ ετησίως. «Εσείς κ. Μιχαηλίδη προσλάβατε στα υπεργολαβικά, οδηγούς οι οποίοι εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης στον ΟΣΕΛ και οι υπερωρίες τους ξεπερνούσαν τα 1000 - 1500 ευρώ. Εσείς κ. Μιχαηλίδη σέρνετε τον ΟΣΕΛ στα δικαστήρια, ο οποίος σας πληρώνει ολόκληρη την οικογένεια σας και τους συγγενείς σας ποσό πέραν των 489,000 ευρώ ανά έτος (κόστος εργοδότη για το 2014), για καθαρά και μόνο προσωπικό σας συμφέρον, χωρίς ν' αναλογιστείτε τη ζημιά που έχει υποστεί ο ΟΣΕΛ και οι μέτοχοί του γενικότερα. Είναι τα μέλη της οικογένειάς σας που, όταν είχατε δημιουργήσει το καφεστιατόριο L****, για μήνες απουσίαζαν από τον χώρο εργασίας τους και το οποίο σας είχε αναφερθεί και προσωπικώς, και μας είχατε απαντήσει το περιβόητο ότι "η Σάρα εργάζεται από το σπίτι με τον υπολογιστή". Εσείς κ. Μιχαηλίδη αρνείστε να φέρετε τιμολόγια για λεφτά που εισπράξατε από τον ΟΣΕΛ, έναντι ενοικίων, από το 2013, που είχαμε αποφασίσει από κοινού όλοι, ότι δεν θα γινόταν οποιαδήποτε πληρωμή χωρίς έκδοση τιμολογίων», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.
 
 
Αντεπίθεση από Τάσο
 
Ο «Ρεπόρτερ» επικοινώνησε με τον μέτοχο του ΟΣΕΛ, Τάσο Μιχαηλίδη, ο οποίος έδωσε τις δικές του εξηγήσεις σχετικά με τις αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό του στην επιστολή του ΔΣ του ΟΣΕΛ.
 
Σε σχέση με τους μισθούς των μελών της οικογένειάς του, ο κ. Μιχαηλίδης μάς είπε: «υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες καθορίζουν τη μισθοδοσία». Για τους ισχυρισμούς για πρόσληψη οδηγών χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευσή τους, ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εξήγησε πως από 1/1/2013 μέχρι 31/12/2014, που είχε αναλάβει πλήρως τη μισθοδοσία των οδηγών, είχε γίνει εξοικονόμηση 1.6 εκατομμυρίων ευρώ λόγω μείωσης των οδηγών.
 
Αναφορικά με τις κόρες του, ο κ. Μιχαηλίδης -ο οποίος έχει 12 παιδιά- σημείωσε ότι η Χριστίνα, η Μαρία και η Βικτώρια, είχαν προσληφθεί στον Οργανισμό ως τηλεφωνήτριες έναντι αμοιβής 5 ευρώ την ώρα. «Οι τρεις μου κόρες έκαναν αγγαρεία τα Σαββατοκύριακα, γιατί κανείς άλλος από το προσωπικό δεν ερχόταν να εργαστεί τα Σαββατοκύριακα και πληρώνονταν με βάση τον κατώτατο μισθό πρόσληψης που προβλέπει το Υπουργείο Εργασίας, και ο οποίος έχει καθοριστεί στα 870 ευρώ. Από τη στιγμή που έχω βάλει σε αυτή τη δουλειά όλη μου την περιουσία και τα λεωφορεία μου εκτελούν τα περισσότερα δρομολόγια απ' όλους τους μετόχους, είχα και εγώ δικαίωμα όπως έχουν όλοι τους, να βάλω τα άτομα της οικογένειάς μου στην εταιρεία, με τη διαφορά ότι η οικογένειά μου εργαζόταν και δίκαια αμειβόταν, σε αντίθεση με άλλους μετόχους αλλά και μέλη των οικογενειών τους, που έπαιρναν μόνον τον μισθό τους και έρχονταν στην εταιρεία περιστασιακά. Για όλα αυτά διαθέτω και στοιχεία» πρόσθεσε.
 
Για τις 489, 000 ευρώ, που σύμφωνα με την επιστολή του ΟΣΕΛ λαμβάνει η οικογένεια και συγγενικά πρόσωπα του κ. Μιχαηλίδη, ο ίδιος είπε: «αυτοί που εργάζονται στον Οργανισμό πληρώνονται όπως όλοι. Όλα τα μέλη της οικογένειας εργάζονται στον ΟΣΕΛ από την έναρξη ισχύος των συμβάσεων».
 
Λάδια και εξαρτήματα
 
Επιπλέον, για τις αγορές λαδιών και διαφόρων λιπαντικών από κουμπάρο του, ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε πως οι ποσότητες που παραγγέλθηκαν είναι πολύ μικρές, σε σχέση με τις ποσότητες που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός για τις ανάγκες του στόλου του. Πρόκειται για πολύ υψηλής ποιότητας υλικά, σημείωσε, και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από άλλα. «Και εν πάση περιπτώσει, τα εν λόγω λιπαντικά τα παράγγελναν οι ίδιοι και όχι εγώ», συμπλήρωσε. Για το θέμα της αγοράς εξαρτημάτων από γιο του, χωρίς ν' ακολουθούνται οι απαραίτητες διαδικασίες του Οργανισμού, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως ό,τι εξαρτήματα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του στόλου, παραγγέλλονται και αγοράζονται από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕΛ. Ερωτηθείς σχετικά με τον τρίτο κουμπάρο στον οποίο, σύμφωνα με την επιστολή του ΟΣΕΛ, στέλνονταν λεωφορεία για επιδιόρθωση με αποτέλεσμα να πληρώνει ο ΟΣΕΛ υψηλά ποσά σε επιδιορθώσεις, ο κ. Μιχαηλίδης αρκέστηκε ν' αναφέρει πως ο ίδιος ο Οργανισμός ακόμη και σήμερα, σε περίπτωση ατυχήματος, στέλνει λεωφορεία για επιδιόρθωση στο συγκεκριμένο συνεργείο.
 
Ο καθείς και ο σταθμός του
Για τις καταγγελίες ότι ο σταθμός Αρεδιού ανήκει στον αδερφό του, ο Τάσος Μιχαηλίδης υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται.
 
Και ανταποδίδοντας είπε: «τα γραφεία του ΟΣΕΛ στην περιοχή Τεμπριάς, ανήκουν σε εταιρεία η οποία κατέχει μετοχικό κεφάλαιο στον ΟΣΕΛ». Ακόμη, «τα γκαράζ που διαθέτει ο ΟΣΕΛ στο Δάλι, ανήκουν στον μεγαλομέτοχο του ΟΣΕΛ, Κυριάκο Κυριάκου».
 
 

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα