Ο Λεγκέρι είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για το κύμα προσφύγων

Σύμφωνα με την κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Die Welt, από το Μάρτιο ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεγκέρι, είχε προειδοποιήσει την Καγκελαρία και το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών για μεγάλη άνοδο των προσφυγικών ροών.

Επικαλούμενος πηγές στη Λιβύη, ο Φαμπρίς Λεγκέρι είχε αναφέρει τότε ότι και μόνον ο αριθμός των ανθρώπων που ήταν έτοιμος να έρθει από εκεί στην Ευρώπη ανέρχεται στο μισό με ένα εκατομμύριο άτομα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της FRONTEX είχε ενημερώσει, σε κλειστή συνεδρίαση στη γερμανική βουλή, ότι η παράνομη διέλευση στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 550%.

Επίσης, προειδοποίηση ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναμένει για το 2015 ως και 300.000 Κοσοβάρους είχε στείλει ήδη τον Φεβρουάριο και η γερμανική πρεσβεία στην Πρίστινα.

Παρ' όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, το αρμόδιο γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μόλις στις 19 Αυγούστου επίσημα τη νέα εκτίμησή του ότι για φέτος ο αριθμός των προσφύγων θα ανέλθει στις 800.000. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στη βάση αυτής της πρόγνωσης επιτρεπόταν να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, περιφέρειες και δήμοι για να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι γερμανικές αρχές ασφάλειας προετοιμάζονται λόγω του διογκούμενου προσφυγικού κύματος για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι βαλκανικές χώρες τα σύνορά τους. Επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση του κέντρου ανάλυσης GASIM, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές της Γερμανίας, όπως επίσης και το ΥΠΕΞ, η WELT γράφει ότι αν συμβεί αυτό, τότε “το ελληνικό σύστημα της περιστρεφόμενης πόρτας” θα ακινητοποιηθεί.

Χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια η άμεση συνέπεια αυτού του “μποτιλιαρίσματος” θα ήταν εκρηκτικές καταστάσεις στα σύνορα, “πανικός και χάος στους πρόσφυγές και στις αρχές”.

Τα πιθανά σενάρια σε αυτή την περίπτωση είναι οι πρόσφυγες να επιλέξουν να έρθουν στην Ευρώπη, είτε μέσω της Βουλγαρίας, είτε μέσω Αλβανίας και Ιταλίας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει ένα σημαντικότερο ρόλο για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όμως, το GASIM προβλέπει την αύξηση των προσφυγικών ροών, προπαντός Σύρων που βρίσκονται στο Λίβανο και στην Ιορδανία.
  

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας