Παρίσι: Περισσότεροι από 60 Υπουργοί στην "pre-COP"

Τρεις εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, την COP21, η οποία αναμένεται να σφραγίσει μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, Υπουργοί από 60 χώρες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης, της "pre-COP", στη γαλλική πρωτεύουσα.

Επί τρεις ημέρες αρχίζοντας από σήμερα, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι εκπροσωπούν όλες τις ομάδες χωρών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους, οι οποίες είναι ακόμη πολλές. Στόχος της συνάντησης, της τρίτης που πραγματοποιείται, "δεν είναι να επαναδιαπραγματευθεί το κείμενο" που ήταν το αποτέλεσμα του τελευταίου κύκλου διαπραγματεύσεων στη Βόνη, τον Οκτώβριο, αλλά να "διευκολύνει την τελική συμφωνία" που αναμένεται στο Παρίσι, με τις εργασίες να επικεντρώνονται στην επεξεργασία των όρων μιας συμβιβαστικής συμφωνίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Λοράν Φαμπιούς, ο μελλοντικός Πρόεδρος της COP21.

Αυτή η "pre-COP" είναι "ένα μείζον βήμα", "είναι σαν μια γενική επανάληψη πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Η συμφωνία που επιδιώκει η διάσκεψη του Παρισιού (30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου) αναμένεται να επιτρέψει τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πέρα από το όριο αυτό, οι επιστήμονες υπόσχονται δραματικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και οικονομίες, όπως επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και ξηρασίες. Τον Οκτώβριο, στον τελευταίο κύκλο συνομιλιών πριν από την COP, οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ ενέκριναν ένα κείμενο 55 σελίδων που περιλαμβάνει ακόμη πολλές αντιφατικές επιλογές.

"Οι Υπουργοί πρέπει να αδράξουν" την ευκαιρία αυτό το νέο κείμενο και "να αρχίσουν να κάνουν σαφείς επιλογές ενόψει της συμφωνίας του Παρισιού", υπογραμμίζει η Τζένιφερ Μόργκαν, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων.  

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 27 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Στο αρχείο έβαλε η κυβέρνηση Τραμπ δίωξη κατά γιατρού που κατέστρεφε εμβόλια για την Covid
Η χαλαρή αντίδραση των αγορών ενθαρρύνει τον Τραμπ να εκτοξεύει νέες απειλές κατά ΕΕ και τρίτων χωρών
Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Ο στρατός του Σουδάν απώθησε έφοδο των παραστρατιωτικών σε πολιτεία του Νταρφούρ
Αποδοκιμάζει ο Μακρόν τους δασμούς Τραμπ κατά της ΕΕ-«Η Κομισιόν να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα»
Σε κίνδυνο οι συνομιλίες για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς-Aλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας
Aνακοίνωσε δασμούς 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από την 1η Αυγούστου ο Τραμπ
Όλο το πόρισμα για την τραγωδία της Air India-Μυστήριο γιατί κόπηκε η ροή καυσίμου στους κινητήρες
Νύφες ετών έξι... Κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν πριν πάνε σχολείο στην Υεμένη-Η τραγική ιστορία της Γκάντα