Τους πρώτους μήνες του 2016 πιθανή κατάργηση των capital controls

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του έτους» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news».

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση ως διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά εκείνο της βιωσιμότητας των τραπεζών». Εκτιμά ότι «στους πρώτους μήνες του 2016 θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων» και σημειώνει πως «η κυβέρνηση, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική, που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός παράλληλου συστήματος χρηματοδοτικών φορέων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κινητοποίηση εγχώριων πόρων, αλλά και την πρόσβαση στη λιμνάζουσα παγκόσμια ρευστότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «αβάσιμους» τους φόβους για ενδεχόμενο αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης και τονίζει ότι το θέμα είναι «να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα στο οποίο αντί η κοινωνία να υπηρετεί τις τράπεζες, οι τελευταίες να στηρίζουν την κοινωνία, την απασχόληση, την καινοτομία και την ανάπτυξη».

Για τα «κόκκινα» δάνεια δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται επιχειρηματίες που έχουν συστηματικά τα χρέη τους στην Ελλάδα και τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις με αρνητική καθαρή θέση να συνεχίζουν να παίρνουν νέα δάνεια χωρίς βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης και κυρίως χωρίς οι επιχειρηματίες να βάζουν κεφάλαια. Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας έχει τελειώσει. Η ρύθμιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων πρέπει να συνδυαστεί με νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες επενδύσεις και με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει: «Να συνδυάσουμε την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων με ένα παράλληλο πρόγραμμα τολμηρών αλλαγών και μετασχηματισμών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και την οικονομία, που θα διαμορφώνουν ένα νέο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο, το οποίο τελικά θα είναι και το "κλειδί" για να βγούμε από την κρίση».

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας για τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες φαινομένων σκοταδισμού, με μια ενορχηστρωμένη επίθεση προς τον υπουργό Παιδείας. Προφανώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του. Όμως θέλω να σημειώσω και κάτι ακόμη. Όποιος ανέχεται την ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα. Αυτό ας το κατανοήσουν καλά ορισμένοι».
 
Πηγή: news247.gr

Δειτε Επισης

Πώς επιλέγει ένας Πάπας το όνομά του-Ποια είναι τα «ανεπιθύμητα»
Τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ στον νέο Πάπα-«Μεγάλη τιμή που είναι Αμερικανός»
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Νέοι βομβαρδισμοί από την Ινδία στο Κασμίρ-Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία για την εκλογή του Πάπα-Live εικόνα από το Βατικανό
Ισόβια στον 34χρονο που σκότωσε τη σύζυγό του μπροστά στο παιδί τους στην Πρέβεζα και από το Εφετείο
Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα 95 δισ. αν ο Τραμπ δεν κάνει συμφωνία για τους δασμούς