'Εκτακτο σχέδιο για επαναπατρισμό Ρώσων τουριστών

Έκτακτο σχέδιο για τον ασφαλή επαναπατρισμό περίπου 80.000 Ρώσων τουριστών οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Αίγυπτο, θέτει σε εφαρμογή η Μόσχα.
Με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι η πτώση του ρωσικού Airbus στο Σινά οφείλεται σε έκρηξη βόμβας στο χώρο των αποσκευών, το Κρεμλίνο αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών προς την Αίγυπτο.
«Οι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες ή ημέρες πτήσεις θα αναχωρούν χωρίς επιβάτες. Θα προσγειώνονται σε διάφορα αεροδρόμια στην Αίγυπτο και θα παραλαμβάνουν επιβάτες με εισιτήρια επιστροφής, χωρίς αποσκευές», δήλωσε ο Ρώσος Yπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ. Μέχρι στιγμής στη Ρωσία έχουν επιστρέψει μόλις 1.200 άτομα.
Οι Ρώσοι επισκέπτες αποτελούν το ένα πέμπτο της συνολικής τουριστικής κίνησης στην Αίγυπτο. Πλέον, οι περισσότεροι κατευθύνονται σε εναλλακτικούς προορισμούς, και δη στην Τουρκία, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην αιγυπτιακή οικονομία.
Μετ’ εμποδίων εκτελούνται ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό και των περίπου 20.000 Βρετανών τουριστών από το Σαρμ ελ Σέιχ.
Την ανησυχία έχει εντείνει η αποκάλυψη ότι τον περασμένο Αύγουστο βρετανικό πολιτικό αεροσκάφος αναγκάστηκε σε ελιγμό για να αποφύγει πύραυλο πάνω από το Σινά, περιστατικό που τότε δεν είχε αξιολογηθεί ως σημαντικό. Ο πύραυλος πέρασε σε απόσταση 300 μέτρων από το αεροσκάφος αλλά εκτιμήθηκε ότι η εκτόξευση αποτελούσε μέρος ασκήσεων ρουτίνας του αιγυπτιακού στρατού.
Ειδικά μέτρα ασφαλείας για αμερικανικά αεροσκάφη που αναχωρούν από αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.
Γάλλοι ειδικοί που συμμετέχουν στις έρευνες για τη συντριβή του ρωσικού Αirbus αποκλείουν το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης, και επιβεβαιώνουν ότι τα μαύρα κουτιά κατέγραψαν ήχο έκρηξης.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δυτικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες που μαρτυρούν πιθανή εμπλοκή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το Κάιρο ζητάει επίσημη ενημέρωση για τα νέα δεδομένα.
 

Δειτε Επισης

Ξέσπασμα Πυροσβεστών για τα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας-«Αγγίζουν τα όρια της εγκληματικότητας»
Απουσιάζει 16χρονος από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία
Πονοκέφαλος οι διπλωματικές ισορροπίες στην κηδεία του Πάπα-Η λίστα των επισήμων και το παράδειγμα του 2005
Αχυράνθρωπους του Σιζόπουλου θεωρεί ο Παπαδάκης αυτούς που φημολογούνται για διάδοχοι-«Μασκαραλίκια»
Παίρνουν σειρά συγγενείς θυμάτων και αστυνομικοί στην Ερευνητική για ΤΑΚΑΤΑ-Θα δοθούν στοιχεία για τα τροχαία
Καταρτίζει οδικό χάρτη για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εκ νέου αναβολή στην υπόθεση πολιτογραφήσεων-Zητήθηκε χρόνος ώστε να παραδοθεί μαρτυρικό υλικό
Πώς συνέβη η τραγωδία στου Ρέντη με θύμα τη 12χρονη-Είχε σκοτωθεί ο αδερφός της σε ανάλογο δυστύχημα
Απειλές Άγκυρας προς Λευκωσία-«Αν χρειαστεί, θα κάνουμε στην Κύπρο ό,τι και στο παρελθόν»
Tρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην πόλη Πάβλοχραντ