Σάλος για το ... «οσάκις» σε σχολικό βιβλίο

Σάλο έχει προκαλέσει η ύπαρξη ενός αμφιλεγόμενου κειμένου στο τετράδιο εργασιών Νεοελληνικής Γλώσσας της Α’ Γυμνασίου. Μερίδα γονέων αντιδρούν, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο απόσπασμα παραπέμπει σε παιδοφιλικές συμπεριφορές, καθώς  περιγράφει το φλερτ μιας 15χρονης μαθήτριας με έναν 25χρονο.
 
Το επίμαχο απόσπασμα εντοπίζεται στη σελίδα 16 του εν λόγω βιβλίου και φέρει τον τίτλο «Οσάκις…».  Περιγράφει την προσπάθεια ενός καθηγητή, ο οποίος διδάσκει σε μαθήτριες,  να παραθέσει παραδείγματα ως προς τους τρόπους επικοινωνίας. Όταν ο καθηγητής αναφέρει τη λέξη «οσάκις», το μυαλό των μαθητριών ξεφεύγει από το μάθημα και ταξιδεύει σε έναν 25χρονο ηλεκτρολόγο, με τον όνομα «Σάκης», ο οποίος έχει ερωτική σχέση με μια «ζόρικη», όπως αποκαλείται στο κείμενο, 15χρονη μαθήτρια. Τότε λοιπόν το μάθημα ξεφεύγει, καθώς οι μαθήτριες αρχίζουν τα πειράγματα.
 
Από πλευράς του, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι, παρά την ύπαρξή του στο σχολικό εγχειρίδιο,  το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν διδάσκεται στα κυπριακά σχολεία.  Λειτουργός του υπουργείο διευκρίνισε ότι το εν λόγω βιβλίο συνεγράφη από ακαδημαϊκή ομάδα και εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδος, ενώ το συγκεκριμένο απόσπασμα υπάρχει στο βιβλίο εδώ και χρόνια.  Σημείωσε παράλληλα ότι για να μην αποσύρεται, σημαίνει ότι δεν εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο.
 
Το επίμαχο απόσπασμα
 
"Ο καθηγητής της φιλολογίας έριχνε κάθε μέρα το μπαλάκι. Όλη η τάξη το έπιανε σαν ένα γαργαλιστικό μήνυμα. Το πετούσε ο ένας στον άλλον. Χαράς ευαγγέλια
«Οσάκις…», άρχισε τη φράση του ο φιλόλογος.
«Ναι. Ναι. Ο Σάκης! Ο Σάκης!» φώναζαν όλες μαζί οι μαθήτριες γελώντας. Κι ο καθηγητής τρελαινόταν. «Οσάκις…», επαναλάμβανε, τονίζοντας τη λέξη σαν να έλεγε «σκάστε».
«Ο Σάκης! Ο Σάκης!», ακουγόταν πάλι από κάτω και το γέλιο έδινε κι έπαιρνε.
 Ο καθηγητής δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποιες από τις μαθήτριες ήταν οι δράστες. Η λέξη - μπαλάκι κυλούσε ακαριαία σε κλάσμα δευτερολέπτου μέσα από τα χείλια τους, που ήταν κρυμμένα στο κάτω μέρος του σκυμμένου τους κεφαλιού. Νόμιζε πως απλώς επαναλάμβαναν τη λέξη. Πως τις ερέθιζε αυτή η λέξη. Δεν ήταν, όμως, έτσι. Άλλο πράγμα το «Οσάκις» κι άλλος άνθρωπος «Ο Σάκης».
Ο Σάκης ήταν ηλεκτρολόγος με μαγαζί. Μεγαλύτερός τους, 20 με 25 ετών. Τα είχε φτιάξει με την Αλέκα. Μιαν από τις μαθήτριες της τάξης. Ψηλή κι αδύνατη, με κοντά ξανθά μαλλιά και μεγάλα καστανά μάτια, μακρύ λαιμό και μακριά χέρια και πόδια, κάπως ξερακιανή, αλλά ζόρικη. Στα 15-16, όπως όλες τους. Η πρώτη που έβγαινε ραντεβού μήνες τώρα. Ο Σάκης την περίμενε το μεσημέρι στην άλλη γωνία κι οι άλλες μαθήτριες έτρεχαν από πίσω της να τον δούνε. Τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν. Ήταν ο πρώτος έρωτας της τάξης.
 
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα