Έκθεση ζωγραφικής και ψηφιδωτών από τον Γιώργο Κοτσώνη

 Τη μεγάλη έκθεση ζωγραφικής και ψηφιδωτών του Γιώργου Κοτσώνη εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο έργο του καλλιτέχνη, λέγοντας ότι πρόκειται για τον κατ’ εξοχήν εικαστικό ποιητή του γυναικείου κάλλους.



«Η τέχνη αφορά όλους, μπορεί να τους αγγίξει όλους. Άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο» είπε, ενώ αναφέρθηκε στην τέχνη του Γιώργου Κοτσώνη και στον εμπειρικό, όπως είπε, τρόπο του αδαούς περί των τεχνικών, αλλά ευαίσθητου ανθρώπου, που του αρέσει το ωραίο.

 


Ο Γιώργος Κοτσώνης έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της νεότερης κυπριακής τέχνης. «Εργάζεται σταθερά και ακούραστα παράγοντας έργα που χαρακτηρίζονται από τις υψηλότερες αρετές της ζωγραφικής που είναι η σταθερότητα, η μεγαλοπρέπεια, η περισυλλογή, η διαύγεια και η ηρεμία. Οι συνθέσεις του στηρίζονται σε μια άρτια οργάνωση του σχεδιαστικού περιγράμματος και στην καθαρότητα της ζωγραφικής επιφάνειας, όσον αφορά την ζωγραφική του, καθώς και στην καθαρότητα των υλικών του όσον αφορά τα ψηφιδωτά του έργα».

 


Τα ανωτέρω αποτελούν κάποια αποσπάσματα από κριτικά κείμενα της Δρ. Αναξαγόρα και του κ. Καλλίνου οι οποίοι αναφέρθησαν εκτενώς με κριτικές  για του έργο του Κοτσώνη.

Μια άλλη κριτική που προσεγγίζει με αμεσότητα και απλότητα την όλη εικαστική εργασία του Κοτσώνη είναι αυτή του γνωστού γάλλου ζωγράφου John Warren που λέει:
«…Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το θέμα του, τοπίο πορτραίτο ή γυμνό το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στα έργα του Κοτσώνη είναι η ηρεμία και ο πλήρης έλεγχος του καλλιτέχνη πάνω στο χρώμα, την σύνθεση και το χώρο.


Είναι σαν να βλέπουμε αυτά τα έργα μέσα από κάποιο φίλτρο που απαλύνει τους τόνους των χρωμάτων και προσδίδει στα εικονιζόμενα είδωλα μια μεταφυσική διάσταση».

 


 
Τα έργα του καλλιτέχνη θα φιλοξενούνται στην γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αναμένουν αποτελέσματα 1ης μέρας e-kalathi υπεραγορές και καταναλωτές
Θέλουν να... γιατρέψουν τις στρεβλώσεις με τις άδειες ασθενείας στο Δημόσιο-Οι αλλαγές που προωθούνται
Φωτογραφική Έκθεση “Okusiima” – Ένα Ταξίδι Ευγνωμοσύνης και Ελπίδας από την Ουγκάντα
Διαφωνία ΟΕΛΜΕΚ με δήλωση ΥΠΑΝ για νέο σύστημα αξιολόγησης-«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αύξηση ποινών σε σφετεριστές ε/κ περιουσιών
Καταβλήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα υπαλλήλων ΡΙΚ με πραγματικά στοιχεία
Μετά από δύο χρόνια μείωση κόστους ηλεκτρισμού-«Η εγκατάσταση ΑΠΕ ο μόνος τρόπος»
Στο τελικό στάδιο το νομοσχέδιο για Υποστηρικτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας
Απεργιακές κινητοποιήσεις από τις συντεχνίες ΡΙΚ για μη καταβολή συντάξεων
Σωρεία παραπόνων για φάρμακα στο Παρατηρητήριο ΟΣΑΚ τον Ιανουάριο