Δερύνεια: Συζητήθηκαν τα προβλήματα των μεταναστών της περιοχής

Τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν στην Δερύνεια και όχι μόνο, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Δερύνεια.
 
Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης «η ημερίδα διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σ’ αυτή έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας, δημόσιων και κοινωνικών φορέων καθώς και μετανάστες».
 
Πρόσθεσε ότι ο «Δήμος Δερύνειας επιλέγηκε να φιλοξενήσει τη συζήτηση λόγω της ποικιλίας μεταναστών, κοινοτικών και από τρίτες χώρες που κατοικούν στην περιοχή του και εργάζονται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την οικιακή εργασία και στην τουριστική βιομηχανία.  Η συμμετοχή μεταναστών στη συζήτηση έφερε στο φως διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά συνέβαλε και στο να ακουστούν οι εντυπώσεις τους για τη χώρα μας».
 
Η οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και μερικά χρόνια στην Κύπρο, συνέχισε «οδηγεί στην εκμετάλλευση των ευάλωτων ομάδων, κυρίως των γυναικών μεταναστριών, ενώ οι χαμηλοί μισθοί, οι υπερβολικές ώρες εργασίας και οι παραβιάσεις των εργασιακών συμβάσεων αποτελούν τα συχνότερα παράπονα που μελετά το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων».
 
Η συζήτηση «ανέδειξε κυρίως προβλήματα συμπεριφοράς από ορισμένους εργοδότες προς τους εργοδοτούμενους, αγνοώντας ακόμα και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα» είπε, προσθέτοντας ότι «οι εργοδότες αναφέρθηκαν σε απαιτήσεις που είχαν ορισμένοι από τους εργοδοτούμενους τους».
 
Για το Δήμο Δερύνειας, πρόσθεσε ο Άντρος Καραγιάννης «αποτελεί ύψιστη τιμή η φιλοξενία αρκετών μεταναστών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί αρμονικά στην κοινωνία μας.  Σίγουρα υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης για την εξομάλυνση της ένταξής τους, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία με τον πολιτισμό των χωρών προέλευσης των μεταναστών και αλλοδαπών, κάτι που θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «η Δερύνεια απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι σέβεται τον πολιτισμό των ανθρώπων από άλλες χώρες που ζουν και εργάζονται στο Δήμο. Η συναναστροφή ντόπιων και αλλοδαπών οδηγεί στη δημιουργία φιλικών σχέσεων και στην αποδοχή του «άγνωστου» ή του «διαφορετικού»» είπε προσθέτοντας ότι «η ανάμειξη μεταναστών σε μια σύγχρονη κοινωνία ενδυναμώνει τον οικονομικό τομέα και παράλληλα μας κάνει πιο ανεκτικούς και έτοιμους να γίνουμε μέρος μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας».  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της