Μπαίνει σε 30 «στρατιωτικές ζώνες» των κατεχομένων η ΔΕΑ

Πρόσβαση σε 30 `στρατιωτικές ζώνες` στα κατεχόμενα εξασφάλισε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για να προχωρήσει σε εκσκαφές τα επόμενα τρία χρόνια.
 
Πρόκειται για «στρατιωτικές ζώνες» στη Βώνη (εννέα στο σύνολο), στον Άγιο Γεώργιο, στον Κοντεμένο, στην Αμμόχωστο και στη Λευκωσία.
 
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τα μέλη της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Πέμπτη, εκπροσώπων των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων στα εργαστήρια.
 
Τα κόμματα κατά την επίσκεψή τους ενημερώθηκαν από τα τρία μέλη της ΔΕΑ για τη σημαντική αυτή εξέλιξη καθώς και για την ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία του εντοπισμού, των εκσκαφών και της ταυτοποίησης των αγνοουμένων.
 
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Νέστορος είπε πως η παραχώρηση 30 αδειών από τον τουρκικό στρατό σε `στρατιωτικές ζώνες` θα βοηθήσει πάρα πολύ το έργο της ΔΕΑ. “Η άδεια θα ισχύσει για τα επόμενα τρία χρόνια, άρα το πιο πιθανό είναι να είναι (οι ανασκαφές) 10 και πλέον ανά χρόνο εκεί που είχαμε 2 ή 3 κάθε χρόνο και δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούμε άδεια αφού τις έχουμε όλες στα χέρια”, είπε και διευκρίνισε πως αυτό που θα γίνεται πλέον είναι μια συνεννόηση για τη διαχείριση των αδειών αυτών.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νέστορος είπε στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως γίνεται πάντα, κατατέθηκε αίτημα στη ΔΕΑ με πιθανούς χώρους ταφής αγνοουμένων. “Είχαμε υποβάλει αίτημα για παραχώρηση άδειας αλλά δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση γιατί ήταν `στρατιωτικές ζώνες`, τώρα έχουμε πρόσβαση και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και θετικό βήμα και ευελπιστώ να έχουμε και άλλα βήματα προς τα εμπρός και για άλλα προβλήματα όπως είναι η μετακίνηση οστών, η παραχώρηση πληροφοριών από διάφορα αρχεία. Ευελπιστούμε πως θα τα λύσουμε και αυτά με καλή συνεργασία και καλή πίστη”, είπε.
 
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των κομμάτων, ο εκπρόσωπος των ΗΕ στη ΔΕΑ Paul-Henri Arni είπε πως μαζί με τα άλλα δύο μέλη της ΔΕΑ αλλά και το επιστημονικό προσωπικό ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη σύνθετη διαδικασία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε καθώς και για τις κύριες προκλήσεις που η ΔΕΑ αντιμετωπίζει.
 
Ο κ. Νέστορος, στην κοινή δήλωση με τα άλλα μέλη της ΔΕΑ, είπε πως με τους εκπροσώπους των κομμάτων συζήτησαν και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΑ, η οποία εξαρτάται, για το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής της, από τη γενναιόδωρη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, τα μέλη της ΔΕΑ τόνισαν την ανάγκη όπως οι δύο κοινότητες αυξήσουν την οικονομική στήριξή τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκτηση, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων.
 
 
Μέχρι στιγμής, αναγνωρίστηκαν τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων 614 αγνοουμένων, 469 Ε/κ και 145 Τ/κ από ένα σύνολο 2001 αγνοουμένων.
 
Χαιρετίζει το Προεδρικό
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Προεδρικό, χαιρετίζεται η απόφαση του τουρκικού στρατού να επιτρέψει πρόσβαση για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα,  χαρακτηρίζοντας της ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.
 
«Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και πιο συγκεκριμένα στην παροχή απρόσκοπτης πρόσβασης στα αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς επίσης και στην ανεύρεση χώρων ταφής, όπου μετακινήθηκαν οστά», καταλήγει η ανακοίνωση.  

Ικανοποίηση Μπαν Γκι-Μουν
 
 Με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν καλωσόρισε την επιβεβαίωση από μέρος του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι “η Τουρκική Δημοκρατία συμφώνησε επίσημα να παράσχει στις ομάδες εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους πρόσβαση σε 30 περιοχές όπου υπάρχουν υποψίες ότι είναι χώροι ταφής, σε στρατιωτικές περιοχές στη βόρεια Κύπρο”.
 
«Ο ΓΓ είναι ενθαρρυμένος από τα βήματα που ελήφθησαν για οικοδόμηση πίστης και εμπιστοσύνης μεταξύ της ε/κ και τ/κ κοινότητας καθώς οι δύο πλευρές ξεκίνησαν εντατικές συνομιλίες αυτό το μήνα. Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν δεσμευμένα στην υποστήριξη των ηγετών των Ε/κ και των Τ/κ στις συνομιλίες που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο», αναφέρει.

 ΚΥΠΕ
 
 
  
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα