Ξεκίνησε στις κεντρικές φυλακές το πρόγραμμα "360 μοίρες"

Από την 1η Νοεμβρίου άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος απεξάρτησης “360 μοίρες” στις Κεντρικές Φυλακές, με πρώτο στάδιο την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Αννα Αριστοτέλους, διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή είναι σε εθελοντική βάση.
 
Η αξιολόγηση γίνεται από ομάδα που απαρτίζουν ένας ψυχολόγος, μια κοινωνική λειτουργός και ένας εργοθεραπευτής, αποσπασμένοι από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας σε πλήρη απασχόληση στις Κεντρικές Φυλακές, όπως είπε. Το πρόγραμμα, σημείωσε, αποτελούσε εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα μέλη της ομάδας που απαρτίζουν το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση, ενώ όπως εξήγησε υπήρχε παλαιότερα ένα πρόγραμμα για την απεξάρτηση των κρατουμένων ένα χρόνο πριν την αποφυλάκισή τους, ενώ με το πρόγραμμα “360 μοίρες” η απεξάρτηση ξεκινά από την αρχή της παραμονής τους στις πτέρυγες των φυλακών μέχρι και την αποφυλάκισή τους.
 
Η συγκεκριμένη τριμελής ομάδα ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος στις πτέρυγες και όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα αξιολογηθούν, ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, εκφράζοντας ευαρέσκεια για την πρώτη ανταπόκριση των κρατουμένων. “Η συμμετοχή των φυλακισμένων στο πρόγραμμα αυτό θα λαμβάνεται υπόψη στην περαιτέρω πορεία τους, από την Επιτροπή Κατάταξης, όσον αφορά την ένταξη ενός κρατούμενου στην ανοικτή φυλακή, στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης και το επόμενο μέτρο που είναι το βραχιολάκι. Επαφίεται στον ίδιο τον κρατούμενο να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του παρέχει το σωφρονιστικό ίδρυμα με σκοπό την ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία”, όπως είπε.
 
Σε όλες τις φυλακές του κόσμου τα κυριότερα προβλήματα είναι τα ναρκωτικά και τα κινητά τηλέφωνα, παρατήρησε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια. Η Άννα Αριστοτέλους είπε ότι αναμένεται, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η αγορά συστήματος απενεργοποίησης κινητών και του μηχανήματος ανίχνευσης ναρκωτικών.
 
Στην ερώτηση πόσοι είναι οι φυλακισμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών, διευκρίνισε ότι ένας αριθμός κρατουμένων έχει καταδικασθεί για υποθέσεις ναρκωτικών π.χ. εμπορία, ενώ ένας άλλος αριθμός για αδικήματα που διαπράχθηκαν λόγω της εξάρτησης, π.χ. διαρρήξεις ή κλοπές για την εξασφάλιση δόσης. Υπάρχουν, δυστυχώς, συμπλήρωσε, αρκετές γυναίκες και μάλιστα νεαρές με παιδιά που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές λόγω διάπραξης αδικημάτων για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Και αυτό, είπε, το εντοπίζουν πλέον με την προσωπική συνέντευξη που γίνεται σε κάθε κρατούμενο μετά τη μεταφορά του από το δικαστήριο στις φυλακές.
 
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φυλακών ανέφερε επίσης ότι εκτός από το πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζεται, υπάρχουν επιπλέον οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας “που παράγουν πολύ σημαντικό έργο και συνδράμουν στις προσπάθειές μας ειδικότερα γι` αυτές τις περιπτώσεις”, δύο κοινωνικοί λειτουργοί, δύο ψυχίατροι, δύο ψυχολόγοι και ένας εργοθεραπευτής.
 
Η Πτέρυγα 10 έχει διαμορφωθεί για τις περιπτώσεις ψυχικά ασθενών που συνδέονται και με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ προχωρούν με τη διαμόρφωση της Πτέρυγας 10Α για τις περιπτώσεις προσώπων που έχουν καταδικασθεί για αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά, πρόσθεσε η κ. Αριστοτέλους.
Στην ερώτηση εάν υπάρχουν άτομα που έχουν απεξαρτηθεί στις φυλακές, η απάντηση ήταν καταφατική. Όπως εξήγησε, οι κατάδικοι στη φυλακή απευθύνουν αίτημα για συμμετοχή στο πρόγραμμα απεξάρτησης της Αγίας Σκέπης, το οποίο μεταβιβάζεται στην Αγία Σκέπη, άτομα από την οποία επισκέπτονται τους ενδιαφερόμενους και εάν η ανταπόκριση είναι θετική, ζητείται από τον Γενικό Εισαγγελέα να ανασταλεί η ποινή τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. “Εάν δεν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τότε επανέρχονται στη φυλακή”. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης, διευκρίνισε, περνούν μια φάση σταθερότητας στις φυλακές που είναι στην ουσία ένα πρώτο στάδιο απεξάρτησης.
 
Όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία, πλέον οι κρατούμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα για να επικοινωνούν με την οικογένεια και συγγενείς τους περισσότερες ώρες κάθε ημέρα (08.00 – 18.00), πράγμα που μείωσε τα φαινόμενα χρήσης κινητών, αυξήθηκαν οι αριθμοί και οι ημέρες των επισκέψεων και πλέον είναι δυνατή η επικοινωνία μέσω skype. Προωθούμε την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών γιατί πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντική η στήριξη της οικογένειας, σημείωσε η κ. Αριστοτέλους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Για πρόληψη επιπτώσεων πράσινων πολιτικών σε ναυτιλία και λιμένες μίλησε στο Λουξεμβούργο ο Βαφεάδης
Προφυλακιστέος ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος-Πάνω από 1,1 εκατομμύρια η φοροδιαφυγή από τα έσοδα της Μονής
Ο Λύτρας υποστηρίζει πως η σύζυγός του επέλεξε να πει πως έπεσε από τις σκάλες για προστασία των παιδιών
Στόχος η περαιτέρω επέκταση πολιτιστικών δεσμών Κύπρου-Γερμανίας
Καταγγελτική η αντίδραση του ΑΚΕΛ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ και συμπολίτευση
Πώς τοποθετούνται οι μαθηματικοί για το δοκίμιο-«Όλα τα θέματα ήταν εντός της εξεταστέας ύλης»
Τα ρίχνει στον Νεκτάριο ο τεχνικός των CCTV της Μονής-Όσα ισχυρίζεται για ήχο και διαγραφή δεδομένων
Επιστρέφει στα σαραντάρια η θερμοκρασία-Εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση
Θα καταβάλλεται ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες μετά από πέντε χρόνια
Αναζητείται άντρας για υπόθεση πλαστογραφίας και πλαστοπροσωπίας τον Ιανουάριο