Η Γαλλία τίμησε την Ανδρούλλα Βασιλείου για την προσφορά στον πολιτισμό
21:42 - 04 Νοεμβρίου 2015
Με την υψηλότερη τιμητική διάκριση που αποδίδεται από την γαλλική Κυβέρνηση σε μη Γάλλους πολίτες τιμήθηκε απόψε η τέως Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, για την προσφορά της στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.
Το παράσημο απένειμε εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Jean-Luc Florent, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Πρέσβη, στη Λευκωσία.
Όπως είπε ο κ. Florent, με τη διάκριση αυτή ο Υπουργός Πολιτισμού θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την κα. Βασιλείου για το έργο που παρήγαγε, αλλά και που συνεχίζει να παράγει ως μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.
Ικανοποίηση για τη διάκριση εξέφρασε από την πλευρά της η κα. Βασιλείου, η οποία αναφέρθηκε και στον στόχο της Τεχνικής Επιτροπής για καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας στις μικρές ηλικίες, μέσα από κοινές επισκέψεις μαθητών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης της Γαλλίας είπε ότι ως Επίτροπος, η κα. Βασιλείου απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πολιτιστική πολυμορφία, την πολυγλωσσία και τον πολιτισμό.
Όλα αυτά, πρόσθεσε, αποτελούν προτεραιότητα για τη Γαλλία, αλλά και θεμελιώδεις αξίες για την ΕΕ, η οποία είναι εξ ορισμού ταυτόσημη με την πολυμορφία.
Είπε ακόμη ότι η τέως Επίτροπος προσέφερε πολλά για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής πολυμορφίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). «Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη της αφοσίωσής της, τόσο στην ΕΕ αλλά και στις αρχές της ΕΕ».
Από την πλευρά της η κα. Βασιλείου εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την υψηλή διάκριση στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών, λέγοντας ότι «έδωσα πραγματικά την ψυχή μου στον πολιτισμό και στις τέχνες και σε εποχές δύσκολες για την Ευρώπη», όταν οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών και η ΕΕ μείωναν τους προϋπολογισμούς τους στον αντίστοιχο τομέα.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η τέως Επίτροπος αναφέρθηκε στην περίοδο της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη TTIP και στη θέση της υπέρ της εξαίρεσης του πολιτισμού και των τεχνών.
Όπως είπε, η μεγάλη πλειοψηφία στο Κολέγιο των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου του τότε Προέδρου Ζοζέ Μπαρόζο, ήθελαν να μην υπάρχει καμία εξαίρεση, ενώ κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, τη θέση της κας. Βασιλείου στήριξαν μόνο οι Επίτροποι της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Όταν η απόφαση πήγε στο Συμβούλιο για επικύρωση, δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία, λόγω του βέτο που προέβαλε η Γαλλία και έτσι έτσι εξαιρέθηκαν ο πολιτισμός και οι τέχνες, είπε.
Συμπλήρωσε ότι λίγο αργότερα, ακολούθησε η επίσκεψή της στο φεστιβάλ των Κανών, όπου ο κόσμος των τεχνών και του κινηματογράφου ήταν ενθουσιασμένος με την απόφαση, διότι η Ευρωπαία Επίτροπος πολέμησε για τη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας της Ευρώπης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι ο διάσημος σκιτσογράφος Plantu της αφιέρωσε ένα έργο του, ευχαριστώντας την για την εξαίρεση του πολιτισμού.
Σε ερώτηση για τις τρέχουσες δράσεις της Τεχνικής Επιτροπής, είπε ότι ο στόχος είναι να αρχίσει να καλλιεργείται η κουλτούρα της ειρηνικής συνύπαρξης από τη μικρή ηλικία και ιδιαίτερα σε παιδιά του δημοτικού.
Ανέφερε ότι σκοπός είναι να πραγματοποιηθούν κοινές επισκέψεις μαθητών σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτισμού, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές, ώστε να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Κύπρου.
Πρόκειται για τον κοινό πολιτισμό, που ανήκει σε όλους τους Κυπρίους, αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους, κατέληξε.