Μοναστήρι Απ. Ανδρέα-Από το χθες στο σήμερα

  Ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα και η σκέψη πολλών Κυπρίων ταξιδεύει στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, στην άκρη σχεδόν της Κύπρου εκεί όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου.
41 χρόνια μετά την Τούρκικη εισβολή, το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, χάρη στους εγκλωβισμένους που έμειναν εκεί, παραμένει ένας Χριστιανικός χώρος, η αναστύλωση του οποίου είναι σε εξέλιξη και αναμένεται, η πρώτη φάση των εργασιών να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

 

 Μέχρι και το 1974 γινόταν ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου. Κάθε 30 Νοεμβρίου πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά του νησιού έκαναν το μεγάλο ταξίδι που τότε διαρκούσε και δύο και τρεις μέρες για να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου. Μεταξύ αυτών και πολλοί Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι σέβονταν τον Άγιο και έφθαναν εκεί φέρνοντας μαζί τους τα τάματά τους.

Το μοναστήρι προσέφερε πλήρη φιλοξενία κι άφθονο κρασί.  Το κλίμα που επικρατούσε ήταν γιορτινό όπως μαρτυρούν άνθρωποι που το έζησαν. Η καμπάνα του Μοναστηριού υποδέχονταν τους επισκέπτες με συνεχές χαρούμενο χτύπημα. Το τριήμερο πανηγύρι που διεξαγόταν προς τιμήν του Αγίου ήταν γεγονός!

 

Για την ίδρυση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, η παράδοση φέρει τον Απόστολο να έχει περάσει από την Καρπασία, τον 1ο αιώνα μ.Χ., όταν το καράβι με το οποίο ταξίδευε έμεινε αγκυροβολημένο για τρεις ημέρες σε παρακείμενο λιμανάκι λόγω νηνεμίας.

Εκεί, ο Απόστολος δημιούργησε μια πηγή στο βράχο από όπου άρχισε να αναβλύζει άφθονο νερό, που τρέχει από τότε στον λάκκο της Παλαιάς Εκκλησίας. Από εκεί βγαίνει σαν Αγίασμα από βρύση κοντά στη θάλασσα. Αυτό θεράπευσε και το τυφλό παιδί του καπετάνιου του καραβιού, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έκτισε στην ίδια τοποθεσία ναό αφιερωμένο στον πρωτόκλητο μαθητή του Χριστού.

 

 

Η ιστορία του μοναστηριού γίνεται  γνωστή περίπου από το 1855 όταν ο παπά Ιωάννης Νικόλα Διάκου από το Ριζοκάρπασο άρχισε την οικοδόμηση του καινούργιου ναού. Ο ναός  χρονολογείται στον 19ο αιώνα, με βάση επιγραφή όπου αναγράφεται η ημέρα των εγκαινίων του, 15 Αυγούστου 1867 επί Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου. 

Το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα γιορτάζει κανονικά στις 30 Νοεμβρίου, όμως επειδή  την ημερομηνία αυτή ο καιρός είναι συνήθως χειμωνιάτικος και οι προσκυνητές ταλαιπωρούνταν σε μεγάλο βαθμό, καθιερώθηκε η 15η Αυγούστου – ημέρα που εγκαινιάστηκε ο νέος ναός το 1867 – ως ημέρα γιορτής για το μοναστήρι. Στο μοναστήρι μετέβαιναν πολύ τακτικά, μέχρι και το 1974, και πολλοί πιστοί για βαφτίσεις παιδιών.

Ο βίος του Αγίου

Ο Απόστολος Αντρέας καταγόταν από της Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν ψαράς. Ονομάστηκε Πρωτόκλητος, γιατί ήταν ο πρώτος μαθητής που ο Χριστός κάλεσε κοντά του.

Με πίστη ακολούθησε το Χριστό μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση του. Κήρυξε σε πολλές χώρες τον Λόγο του Θεού καταλήγοντας στην Πάτρα. Εκεί δίδαξε, βάπτισε, γιάτρεψε κόσμο και ο λαός τον σεβόταν και τον αγαπούσε.

 


 Η αγάπη του λαού για τον Απόστολο Αντρέα δεν άρεσε στον Ρωμαίο διοικητή της πόλης ο οποίος όταν έμαθε ότι η γυναίκα και ο αδερφός του βαπτίστηκαν Χριστιανοί, τον φυλάκισε και μετά από λίγο καιρό τον θανάτωσε πάνω σε σταυρό Χ. Έτσι ο πρώτος μαθητής του Χριστού μαρτύρησε με τον ίδιο τρόπο που μαρτύρησε ο Δάσκαλός του.
Ο λαός της Πάτρας σέβεται και τιμά με ευλάβεια τον Άγιο που είναι πολιούχος και προστάτης της πόλης του. Το Oικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του, τελεί τη θρονική του εορτή.

 


 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της