Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού για το κλίμα

Οι ηγέτες του κόσμου αρχίζουν τη Δευτέρα συνομιλίες στη γαλλική πρωτεύουσα με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη.
 
Με τη σύνοδο ξεκινά ένα δεκαπενθήμερο διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό διαφωνιών δύο δεκαετιών, μέσα από μια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.
 
Περίπου 150 ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας, συγκεντρώθηκαν σε ένα χώρο στο βόρειο Παρίσι υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.
 
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν αναληφθεί δράση σύντομα, η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με συνεχώς επιδεινούμενα καταστροφικά γεγονότα, όπως ξηρασίες, που θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις και άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα εξαφανίσει νησιώτικα κράτη σε χαμηλό υψόμετρο. Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10πμ (11πμ ώρα Κύπρου)
Ετήσιες σύνοδοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1995, ωστόσο όλες οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν, κυρίως λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.
 
Πολλές φτωχές χώρες επιμένουν ότι οι πλούσιες χώρες φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς έχουν καταναλώσει τα περισσότερα ορυκτά καύσιμα από την Βιομηχανική Επανάσταση, με στόχο την ευημερία τους.
 
Από την άλλη, οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες επιμένουν ότι περισσότερα πρέπει να γίνουν από την Κίνα, την Ινδία και άλλες αναδυόμενες χώρες, που καίνε αυξημένες ποσότητες άνθρακα για να τροφοδοτήσουν τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες τους.
 
Κάποια από τα πιθανά εμπόδια αφορούν τη χρηματοδότηση προς χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, τις δεσμεύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ακόμη και το νομικό καθεστώς της συμφωνίας.
 
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε ωστόσο μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία 183 έθνη υπέβαλαν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
 
Η επικεφαλής των ΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες, είπε ότι αυτά παρέχουν την αρχιτεκτονική για πιο φιλόδοξες προσπάθειες που θα οδηγήσουν τελικά στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς κελσίου, όριο για το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι αναπόφευκτες.
 
Σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες για το κλίμα, σε όλο τον πλανήτη, κατά το Σαββατοκύριακο.
 
 

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα