Την πόρτα της εξόδου απο την κυβέρνηση δείχνει σε Κουγιάλη και ΕΥΡΩΚΟ ο Αβέρωφ

Την πόρτα της εξόδου από το Κυβερνητικό σχήμα έδειξε στον Υπουργό του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουγιάλη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Σε συνέντευξη εφ, όλης της ύλης ο κύριος Νεοφύτου δεν μάσησε τα λόγια του λέγοντας πως είναι σοβαρό το ζήτημα τόσο για τον κύριο Κουγιάλη όσο και για το ΕΥΡΩΚΟ γενικότερα, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ και 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Κόμμα καταψηφίζει τα μνημονιακά νομοσχέδια στην Βουλή. 
 
«Λέω ξεκάθαρα πως υπάρχει θέμα με τον Υπουργό του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουγιάλη, αλλά και με το ΕΥΡΩΚΟ. Δεν μπορεί ένα κόμμα που συμμετέχει στην Κυβέρνηση να καταψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στο ΕΥΡΩΚΟ λέγοντας ότι στην αρχή το κόμμα ψήφιζε τα νομοσχέδια, ωστόσο, τους τελευταίους 12 μήνες επέλεξε διαφορετική πολιτική στάση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι και ο ίδιος ο Συναγερμός μπορεί να διαφωνεί σε κάποια ζητήματα κατα καιρούς, αλλά όχι σε κρίσιμα ζητήματα που με διαφορετική ψήφο θα βάλουν την χώρα σε περιπέτειες. Δεν μπορείς, είπε να είσαι σε μια Κυβέρνηση και να καταψηφίζεις μνημονιακά νομοσχέδια, τα οποία αν δεν περάσουν θα ανατρέψουν την πορεία όλης της χώρας και την ίδια ώρα να παραμένεις στην Κυβέρνηση.  
 
Ερωτώμενος χαρακτηριστικά αν καλεί τον κο Κουγιάλη να παραιτηθεί, ο κος Νεοφύτου αναρωτήθηκε: ''Εμένα ρωτάτε;'' 
 
Eίναι σημαντικό να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι ζούμε σε μια νέα εποχή. Oπου η Εθνική συνεννόηση είναι εθνική αναγκαιότητα. Κανένα κόμμα στην Κύπρο δεν έχει 50+1%. Δεν είχε στο παρελθόν και δεν θα έχει ούτε στο μέλλον. Είναι αναγκαία η πολιτική συνεννόηση για τα μείζονα ζητήματα του Εθνικού μας θέματος και της Οικονομίας. Χρειάζεται να κρατάς γέφυρες για να βρίσκεις στόχους, λαμβάνοντας υπόψιν τις ευαισθησίες των άλλων κομμάτων και να βρίσκεις την χρυσή φόρμουλα για να βρεθεί και ο τόπος σε πορεία σταθερότητας. Στα μάτια της κοινωνίας, η Εθνική συνεννόηση παρεξηγήθηκε ως παρασκήνιο. Το πολιτικό σύστημα αλλά και η κοινωνία δεν ήταν μαθημένα σε τέτοιου είδους αναγκαίες συνεννοήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά. 
 
Ο reporter.com.cy  επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη ο οποίος είπε πως θα ενημερωθεί πρώτα αναλυτικά για τις δηλώσεις Νεοφύτου και μετά θα απαντήσει.
 
Κυπριακό
 
Δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών εξελίξεων για το Κυπριακό. Ωστόσο, βουλευτικές εκλογές θα έχουμε, είτε με λύση, είτε χωρίς λύση, τόνισε, καλώντας την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Κύπρος δεν τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε, άλλωστε ο μόνος τρόπος για να μπει στην ΕΕ η Τουρκία είναι η επίλυση του Κυπριακού και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευθούμε πολιτικά. 
 
Εκλογικό Μέτρο
 
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό μέτρο, υπεραμύνθηκε πλήρως της αύξησής του, λέγοντας ότι πρόκειται για καθεστώς που ισχύει στο σύνολο της Ευρώπης. 
 
Θεοχάρους 
 
Ερωτώμενος, τέλος για την κίνηση της Ελένης Θεοχάρους, αλλά και τα πολιτικά ''φλερτ'' που ακούγονται, απάντησε: ''Oπως είμαστε ανοικοί σε οποιονδήποτε θέλει να ενταχθεί στο κόμμα, έτσι είμαστε ανοικτοί και στον οποιονδήποτε επιλέξει την πόρτα της εξόδου. Σε ό,τι αφορά αυτά που ακούγονται περί φλερτ, τί να σας πώ... εμένα η σύζυγός μου δεν μου επιτρέπει φλερτ...''
 
Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κόμματος
 
Ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αποκλειστικό συνταγματικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και κανενός άλλου, τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ και συμπληρώνει: 
"Η πολιτική στάση του Ευρωπαϊκού Κόμματος υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.
Η δική μας άρνηση να στηρίξουμε κάποια νομοσχέδια, δεν διαφέρει ποσώς από την πολιτική στάση του ίδιου του Δημοκρατικού Συναγερμού να ταχθεί εναντίον σε σημαντικά κυβερνητικά νομοσχέδια.
Επί τη βάσει αρχών και αξιών, το Ευρωπαϊκό Κόμμα με υπευθυνότητα, στήριξε με συνέπεια κάθε μέτρο που πραγματικά μπορούσε να συμβάλλει στην πορεία εξόδου της κυπριακής οικονομίας από την κρίση.
Αυτή μας η πολιτική επιλογή πηγάζει από τις ευθύνες μας έναντι του τόπου και του λαού μας και από πουθενά αλλού".

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών