Διπλάσια κρούσματα οροθετικών περιστατικών HIV στην Κύπρο

  Διπλάσια κρούσματα οροθετικών περιστατικών HIV καταγράφηκαν πέρσι στην Κύπρο με τον αριθμό να ανέρχεται στα 70 νέα περιστατικά.

Ανακοίνωση του Γραφείου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, υπενθυμίζει ότι το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome -Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus - Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολικής Ανεπάρκειας), ένα ιό που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Το 2014, 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV, και ως τον Ιούνιο του 2015, 15,8 εκ άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε θεραπεία. Η Έκθεση της UNAIDS για το 2015 αναφέρεται σε 35% μείωση των νέων μολύνσεων από τον HIV από το 2000, 42% μείωση στους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια από το 2004, 58% μείωση των νέων μολύνσεων από τον HIV μεταξύ των παιδιών από το 2000, και 84% αύξηση των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας από το 2010. Γενικά, τα μηνύματα της UNAIDS είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι το όραμα για το τέλος της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030 μπορεί να είναι εφικτό.

Όσον άφορα στην Κύπρο, σύμφωνα με τις στατιστικές, υπάρχουν περίπου 850 οροθετικά άτομα, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι “τα περιστατικά οροθετικών αυξάνονται με αποτέλεσμα την φετινή χρονιά να καταγράφονται διπλάσια κρούσματα από πέρσι με τον αριθμό να ανέρχεται στα 70 νέα περιστατικά”.

Τέλος αναφέρει ότι παράλληλα με την προσπάθεια για διακοπή της πορείας της μόλυνσης θα πρέπει περιοριστούν και τα φαινόμενα στιγματισμού, προκαταλήψεων και διακρίσεων που συνοδεύουν την ασθένεια ώστε τα οροθετικά άτομα να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες τους

 

Δειτε Επισης

Με τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους το μήνυμα του ΠτΔ για την Εργατική Πρωτομαγιά
Πέρασαν χειροπέδες σε 16χρονο για εμπρησμό μοτοποδηλάτου στη Λευκωσία-Κλάπηκε την ίδια νύχτα
Εικοσιένα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ-«Το ισχυρότερο εφόδιο στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού»
Νέα επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό-Τον χτύπησαν με μεταλλικά αντικείμενα και τον λήστεψαν
Αεροδιακομιδή μέλους πληρώματος εμπορικού πλοίου στην Πάφο-Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ΝΕΑΡΧΟΣ
Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Αγώνας για μια εξέταση στο ΤΑΕΠ-Καταγγελίες για ώρες ταλαιπωρίας ασθενών χωρίς καν να εξεταστούν
Σύγχυση για τα φαρμακεία στην Αγία Νάπα-Πώς απαντούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Τα νέα δεδομένα για τη γνώση αρμοδίων από το 2017 για τους ΤΑΚΑΤΑ και οι κρίσιμες καταθέσεις από διευθυντές ΤΟΜ
Πάει για αυλαία η υπόθεση πυροβολισμών έξω από Κεντρικές-Σε ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης ο πρώην βαρυποινίτης