Μπήκαμε στο Λήδρα Πάλας και φωτογραφήσαμε την ιστορία

Οι περισσότεροι έχουν την εικόνα του από την εξωτερική πλευρά. Με τα σημάδια από τις σφαίρες της τουρκικής εισβολής και τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών να μπαινοβγαίνουν στο άλλοτε πεντάστερο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Ο «Ρεπόρτερ» μπήκε στο εσωτερικό του «Λήδρα Πάλας», του ξενοδοχείου της πράσινης γραμμής που λειτουργεί ως στρατώνας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ/UNFICYP) από τον Μάρτιο του 1964, όταν οι δικοινοτικές ταραχές οδήγησαν στη δημιουργία σημείου ελέγχου στην περιοχή. Σήμερα τελεί υπό βρετανική διαχείριση, η οποία υπάγεται στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Εικόνες άλλης εποχής

Τα σημάδια της φθοράς και της εγκατάλειψης είναι εμφανή στους περισσότερους χώρους του «Λήδρα Πάλας».

Από την πρώτη στιγμή που ο υπεύθυνος ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών μάς άνοιξε την κεντρική πόρτα, ξεκλειδώνοντας το τεράστιο λουκέτο της, διαπιστώσαμε ότι στα περισσότερα σημεία του ξενοδοχείου, ο χρόνος έχει παγώσει στο τότε. Η μεγάλη γυάλινη πόρτα, μπροστά από την οποία στάθμευαν λιμουζίνες και περνούσαν το κατώφλι προσωπικότητες της εποχής, σήμερα είναι γεμάτη σκαλωσιές και σπασμένα γυαλιά. Τα ίδια και στο λόμπι του ξενοδοχείου. Μετά την κεντρική είσοδο, αριστερά, πολλές επιγραφές έχουν μείνει άθικτες από τότε: Ledra Boutique, Venetian Room, Bellapais, Aphrodite...

Λίγο πιο έξω, η πισίνα - η πρώτη δημόσια πισίνα που κατασκευάστηκε στη Λευκωσία (1964, από τον Φώτη Κολακίδη).

Το εξωτερικό μπαρ, ο κήπος με τα γιασεμιά, η παιδική πισίνα, τα αποδυτήρια, το γήπεδο του μίνι γκολφ. Όλα εγκαταλελειμμένα, αφρόντιστα. Ακριβώς απέναντι η κουζίνα, η οποία λειτουργεί σήμερα για τη σίτιση των στρατιωτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι οποίοι διαμένουν στους πάνω ορόφους. Στα δωμάτια είναι ακόμη τα έπιπλα –κομοδίνα και ερμάρια- της εποχής που πρωτοάνοιξε το ξενοδοχείο.

Χώρος συνομιλιών

Από τις 8 Οκτωβρίου 1949 που πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής τελετή των εγκαινίων του, μέχρι και σήμερα, το «Λήδρα Πάλας» αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κύπρο – βρίσκεται μέσα στην πράσινη γραμμή που μοιράζει το νησί στα δύο. Στο ξενοδοχείο αυτό συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ με τον νεοαφιχθέντα Βρετανό κυβερνήτη σερ Τζον Χάρτινγκ. Την περίοδο 1955 – 1960, στο «Λήδρα Πάλας» πραγματοποιούνταν επαφές για τη συγγραφή του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 1968, ξεκίνησαν εκεί οι συνομιλίες Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς.


Πλάτρες, 1946

Ήταν απόγευμα Αυγούστου του 1946, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο μπαρ του ξενοδοχείου «Φόρεστ Παρκ», στις Πλάτρες, ο ιδιοκτήτης του «Φορεστ Παρκ», Γιώργος Σκυριανίδης, ο αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Γιώργος Πούλιας, και ο Δημήτρης Ζερμπίνης, εύπορος Έλληνας της Αιγύπτου, κουβεντιάζουν για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Για την ανέγερση ενός μεγάλου ξενοδοχείου στο κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο ξεκίνησε να κτίζεται αρχές του 1947.

Τα σχέδια εκπόνησε ο Γερμανοεβραίος αρχιτέκτονας, Μπέντζαμιν Γκούνσμπεργκ και η αγορά του οικοπέδου κόστισε 13,000 λίρες, ενώ η κατασκευή του 190.000. Είχε 94 δωμάτια, 150 κλίνες, 50 άτομα προσωπικό. Το ξενοδοχείο βρισκόταν σε μια πολυσύχναστη εμπορική οδό της εποχής, την οδό Μάρκου Δράκου.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2014, Αμερικανοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ενδιαφέρθηκαν να επαναλειτουργήσουν το ιστορικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας και είχαν μάλιστα επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο (η Εκκλησία αποτελεί τον κύριο μέτοχο του ξενοδοχείου), ωστόσο η συζήτηση αυτή δεν προχώρησε.

Τζόνσον, Γκαγκάριν, Τέιλορ

Το «Λήδρα Πάλας» φιλοξένησε την αφρόκρεμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, καθώς επίσης και προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο. Αρχηγούς κρατών, πρίγκιπες, αστροναύτες, καλλιτέχνες τεραστίου βεληνεκούς. Ανάμεσά τους, ο Αντιπρόεδρος και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, η Βρετανίδα Πριγκίπισσα Μαίρη, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, η Αμερικανίδα ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο πέμπτος σύζυγός της, Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Δέσμευση Κύπρου για εφαρμογή δράσεων κατά κλιματικής κρίσης εξέφρασε η Υπ. Γεωργίας στην COP29
Δύο Κύπριοι γιατροί στην ηπατολογία εκπαιδεύονται στη Γερμανία-Υπογράφεται συμφωνία
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»
Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Γάζα-Τραυματίστηκε ο διευθυντής του
Νέα πραγματικότητα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας και σε αναμονή του Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση