Πούτιν: Το έριξαν για να συνεχίσουν το παράνομο εμπόριο πετρελαίου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται ο «πόλεμος» εντυπώσεων και δηλώσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά και το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.

Η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη, στάθηκε αφορμή Πούτιν και Ερντογάν να κορυφώσουν την λεκτική αντιπαράθεση διατηρώντας έτσι το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με το επεισόδιο της κατάρριψης μεταξύ των δύο χωρών.
 
Πούτιν: Το έριξαν για να συνεχίσουν το παράνομο εμπόριο πετρελαίου

Η Ρωσία έχει λάβει επιπλέον πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο της Συρίας από σημεία που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL) περνά μέσα από την Τουρκία σε βιομηχανική κλίμακα, ήταν η δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο Παρίσι.

Η Μόσχα έχει λόγους να υποπτεύεται ότι το Su-24 καταρρίφθηκε από τα τουρκικά αεροσκάφη στις 24 Νοεμβρίου για να εξασφαλιστούν οι παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία, όπως σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης πως η οικονομική στήριξη σε τρομοκράτες στη Συρία συνεχίζεται. Έχουμε επιπλέον πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο της Συρίας από εδάφη που ελέγχονται από τον ISIS παραδίδεται στο έδαφος της Τουρκίας σε βιομηχανική κλίμακα. “Η υπεράσπιση του Τουρκμενιστάν είναι απλώς ένα πρόσχημα”, όπως πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
 
Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε "τεράστιο λάθος" την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, προσθέτοντας πως δεν συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη μέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Μόσχα επιθυμεί να σχηματίσει μια διευρυμένη συμμαχία χωρών ενάντια στην τρομοκρατία, ο Πούτιν δήλωσε: "Πάντα το υπερασπιζόμασταν αυτό", προσθέτοντας: "Ομως, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ενώ κάποια χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις για να πετύχει τους στόχους της".

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη πως προσωπικά θλίβεται για την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία. "Πιστεύω πως όλοι μας θλιβόμαστε και με μένα με λυπεί καθώς προσωπικά έκανα αρκετές προσπάθειες για την ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων για αρκετά μεγάλη περίοδο", δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. "Αλλά προβλήματα όντως υπάρχουν και έχουν ανακύψει εδώ και αρκετό καιρό και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε μέσα από διάλογο με τους τούρκους ομολόγους μας", επισήμανε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος που συναντήθηκε στο περιθώριο της πρώτης μέρας της διάσκεψης με τους ομολόγους του από το Περού, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Νότιο Κορέα, το Ισραήλ και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες σε γενικές γραμμές έχουν παρόμοιες απόψεις για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως:"Συζητήσαμε κυρίως για τη Συρία και το πού πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής μας".
 
Ερντογάν: Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο εγώ παραιτούμαι

Απαντώντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από την τρομοκρατική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος”.

Η κατηγορία ότι η Τουρκία λαμβάνει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος είναι αήθης, δήλωσε επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι, όπως ανακοινώθηκε από πλευράς ΗΠΑ, αυτοί που πήραν πετρέλαιο από τον ISIS ήταν ένας Ρώσος πολίτης και ένας Σύριος. "Πρώτα ας το αποδείξουν αυτό. Με συκοφαντίες δεν γίνονται αυτά", είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

“Μέχρι σήμερα αγοράσαμε πετρέλαιο μόνο δια της νομίμου οδού. Ό,τι γνωρίζουν ας το πουν. Μετά ό,τι ξέρουμε και μεις θα το πούμε", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εξάλλου πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θα δράσει "με υπομονή και όχι συναισθηματικά", πριν λάβει οποιαδήποτε μέτρα σε απάντηση των μέτρων που έλαβε η Μόσχα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της πρώτης μέρας της διάσκεψης για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι, πως η Τουρκία εργάζεται να διασφαλίσει ότι δεν θα επέλθει ολοσχερής ρήξη στις σχέσεις της με την Ρωσία, τον κυριότερο προμηθευτή της στο πεδίο της ενέργειας.
 
Το γάντι στις ΗΠΑ
 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid Muallem την περασμένη εβδομάδα προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να ελέγξει τις εκθέσεις σχετικά με τη συμμετοχή του γιου Ερντογάν στο παράνομο εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.
 
Αλλά και ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέθηκε στο θέμα αυτό. Όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι δυνατό να αγνοούν το θέμα της παράνομης συναλλαγής πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και ISIS.
 
Όταν η αεροπορία μας άρχισε να πετά στον εναέριο χώρο της Συρίας, κατόπιν αιτήματος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, είδαμε την όλη εικόνα των παράνομων αυτών επιχειρήσεων, είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εδώ και ένα χρόνο, συνεπώς “είμαι πεπεισμένος ότι τα έβλεπαν όλα αυτά, αλλά δεν έκαναν τίποτα για κάποιο άγνωστο λόγο”.
 
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, και η σύλληψη των δύο Ρώσων δημοσιογράφων για μια ιστορία σχετικά με την παράνομη προμήθεια όπλων από το τουρκικό έδαφος στο Ισλαμικό Κράτος αποδεικνύει το πόσο προσεκτικοί είναι οι Τούρκοι σε σχέση με την προστασία των πληροφοριών για τις υπόγειες πετρελαικές συμφωνίες τους.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κάμερον: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναστείλει την πώληση όπλων στο Ισραήλ
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα-Η Χαμάς αποχωρεί χωρίς συμφωνία από το Κάιρο
Προειδοποίηση Πούτιν-«Η Δύση απειλεί τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου»
Εκκενώνεται το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ μετά από συναγερμό για φωτιά
ΒΙΝΤΕΟ: Η Μις Ισραήλ παραλίγο να χάσει τη ζωή της-Πήρε μέρος σε αποτυχημένο κοινωνικό πείραμα
Στον Λίβανο πέντε νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ
Αύξηση περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά και νέους-Προβληματίζουν τα ευρήματα έρευνας
Αντίδραση Ισραήλ για προειδοποίηση Μπάιτεν -«Είναι απογοητευτική η δήλωση για διακοπή παράδοσης όπλων»
Απάτη μαμούθ μέσω διαδικτύου με ψεύτικα e-shops-Πλοκάμια σε όλο τον κόσμο
Οι εκτιμήσεις Μπάιτεν- «Ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό είναι επικίνδυνο»