Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.)

Είναι αλήθεια ότι η παρουσία Ερυθρού Σταυρού οπουδήποτε στον κόσμο εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Ο καθένας ξέρει ότι πίσω από το έμβλημά του υπάρχει ένας ανθρωποκεντρικός οργανισμός που είναι εκεί, έτοιμος να βοηθήσει.
 
Όσο κι αν εκατοντάδες εθελοντές προσφέρουν ένα χέρι βοήθειας, τις κρίσιμες ώρες ο  Ερυθρός Σταυρός Κύπρου δεν παύει να έχει ανάγκη από εθελοντές, τονίζει η αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Λήδα Κουρσουμπά. Μαζί της εξερευνούμε μερικές από τις πολλές πλευρές αυτού του μεγάλου οργανισμού, που το 1974 έγινε το στήριγμα για πολλούς και κέρδισε μια θέση στην καρδιά και τη συνείδηση των απλών ανθρώπων. 

-Φαντάζομαι ότι σήμερα στο επίκεντρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.) βρίσκεται το θέμα των προσφύγων που έρχονται από τη Συρία και αλλού. 
-Όχι. Είναι ένα μεγάλο θέμα που μάς απασχολεί και αυτόν τον καιρό έχει απορροφήσει πάρα πολλούς από τους πόρους μας. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα όμως τα τελευταία χρόνια και το οποίο άλλαξε τις προτεραιότητές μας είναι οι ανάγκες των Κυπρίων που έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου κάνουμε όλες τις εκδηλώσεις για τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης ατόμων που έχουν ανάγκη και είναι κάτοικοι Κύπρου. Στα προηγούμενα χρόνια τα άτομα που έπαιρναν βοήθεια από τον Κ.Ε.Σ. ήταν βασικά αλλοδαποί, οι Κύπριοι ήταν χορηγοί, και μετά το κούρεμα έχουμε το τραγικό να έχουμε άτομα που στο παρελθόν μάς έδιναν τώρα να έρχονται να ζητούν βοήθεια.

-Με ποιο τρόπο βοηθάτε τους πρόσφυγες που φτάνουν τελευταία στο νησί μας;
-Όταν φθάνουν πρόσφυγες οι ομάδες μας τους επισκέπτονται αμέσως. Δίνουμε είδη πρώτης ανάγκης, έχουμε προγράμματα όπου οι εθελοντές μας απασχολούν τα παιδιά ιδίως τις πρώτες ημέρες. Και τώρα, σε μόνιμη βάση πηγαίνουμε στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, προσφέρουμε πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλή και καθοδήγηση, διευκολύνσεις για πρόσβαση σε κυβερνητικές και άλλες υπηρεσίες, βοηθούμε στην επανασύνδεση των οικογενειών και την αναζήτηση αγνοούμενων προσώπων, και έχουμε στη διάθεσή τους τηλέφωνα για επικοινωνία με τις οικογένειές τους, δημιουργήσαμε παιδότοπο και διαμορφώσαμε τους εξωτερικούς χώρους του Κέντρου για να είναι πιο ευχάριστοι. 

-Ο Ερυθρός Σταυρός στηρίζεται σε εθελοντές. Έχετε αρκετούς για τις ανάγκες που προκύπτουν σήμερα; 
-Βεβαίως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να προσφέρει και είναι αναγκαίος και σημαντικός για τον Ερυθρό Σταυρό. Όλα τα προγράμματα υλοποιούνται από ομάδες εθελοντών που λειτουργούν στους κλάδους, σε κάθε επαρχία. Το πρόβλημα είναι ότι όταν παρουσιαστεί μια έκτακτη ανάγκη τρέχουν πάρα πολλοί για να μας βοηθήσουν, και είναι καλό αυτό, αλλά όταν περάσει η κρίση και χρειάζονται χέρια στην καθημερινότητα εκεί δεν έχουμε αρκετά άτομα. Η δυσκολία λοιπόν είναι να κρατήσουμε τους εθελοντές. Έχουμε και εμείς ευθύνη για αυτό. Κάνουμε συνειδητές προσπάθειες να φτάσουμε στις νέες γενιές. 

-Εσείς από πότε είστε μέλος του Κ.Ε.Σ;
-Από τα 20 μου χρόνια. Με είχε εντάξει στους κόλπους του Κ.Ε.Σ. η Στέλλα Σουλιώτη που ήταν πρόεδρος για πολλές δεκαετίες. Όταν ήταν Επίτροπος Νομοθεσίας είχα αρχίσει να εργάζομαι εκεί ως δικηγόρος. Έκτοτε για μένα ο Κ.Ε.Σ. έχει γίνει τρόπος ζωής, έχω ταυτιστεί με όλες του τις δράσεις.


Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κ.Ε.Σ. «Στέλλα Σουλιώτη»
«Το βασικό και το πιο σημαντικό πρόγραμμα του Κ.Ε.Σ. ήταν και παραμένει το Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών», τονίζει η κα Κουρσουμπά. «Το Κέντρο άρχισε στην Κερύνεια το 1957 για παιδιά με σωματικές αναπηρίες. Είχε κάνει τρομερή δράση και σήμερα άτομα που πέρασαν από αυτό λένε ότι ήταν μοναδική διότι στα χωριά τους δεν ήταν αποδεκτά από τις οικογένειες ενώ στο παιδικό αναρρωτήριο είχαν προσοχή και ιατρική περίθαλψη. Μετά τη δεκαετία του ‘80 κτίστηκε με τη βοήθεια του UNHCR ένα νέο κτίριο στα Πολεμίδια, στη Λεμεσό. Σήμερα προσφέρει φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία και εργασιοθεραπεία».


Ο Κ.Ε.Σ. επίσημα από το 2013 μέλος του Διεθνούς Κινήματος 
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1950 σαν Κλάδος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την προσχώρηση της Κύπρου στις συνθήκες της Γενεύης, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, εγκαθιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο με βάση τον Νόμο 39 του 1967. 
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός έχει αναγνωριστεί στις 23 Φεβρουαρίου 2012 από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και έχει ενταχθεί στις 12 Νοεμβρίου 2013 στη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και αποτελεί πλέον το 188ο μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου. 
«Αναγνωριστήκαμε πριν μόλις δυο χρόνια γιατί υπήρχαν προβλήματα λόγω του πολιτικού μας ζητήματος», εξηγεί η κα Κουσουμπά. «Υπήρχε θέμα διότι δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε σε όλη την επικράτεια της Κύπρου αλλά μετά από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχα αναλάβει σχετική εκστρατεία, δηλαδή για τους ίδιους λόγους που έγινε δεκτή η Κύπρος στην Ε.Ε. με υπογραφή του Πρωτόκολλου 10, ότι έπρεπε να γίνει και εξαίρεση στην έκταση που μπορεί ο Ερυθρός Σταυρός να δράσει και μετά από πολλές προσπάθειες έγινε αποδεκτό». 

Οι θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού
Ο ανθρωπισμός, η αμεροληψία, η ουδετερότητα, η ανεξαρτησία, η εθελοντική υπηρεσία, η ενότητα και ο διεθνής χαρακτήρας.


  
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της