Ναι της Ελλάδας σε συνεργασία με Τουρκία για προσφυγικό

Στο προσφυγικό, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στο ασφαλιστικό και στον εκλογικό νόμο επικεντρώθηκε η μαραθώνια, 6ωρη σύσκεψη το Σάββατο απόγευμα των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα υπό την Προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ανάμεσα σε άλλα, κατά τη σύσκεψη, από την οποία απουσίαζαν για διαφορετικούς λόγους ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, συμφωνήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό να της υποδειχθεί ότι η ένταξή της στην ΕΕ εξαρτάται πλήρως από τη δική της στάση απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς το προσφυγικό αναγνωρίστηκε ότι είναι κοινό πρόβλημα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το λόγο αυτό οφείλει να αντιμετωπίσει με τα αρμόδια όργανά της το οξύτατο πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται να ανταποκριθούν, δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει τη συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή να αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως να αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά τη διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε, πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς την Ελλάδα, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υπό οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

Ως προς το Ασφαλιστικό, που υπήρξαν οι περισσότερες διαφωνίες, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μεταβατικός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Πλακιωτάκης, διατύπωσε επιφυλάξεις για την αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για το Ασφαλιστικό το πεδίο διαλόγου του οποίου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Δειτε Επισης

Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)