«Σκληρό παζάρι» ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
07:53 - 29 Νοεμβρίου 2015
Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αρχίσει στις 17:00 ώρα Ελλάδας και να διαρκέσει για περίπου τρεις ώρες, θα προηγηθεί μίνι Σύνοδος η οποία θα ανοίξει το παζάρι με την Τουρκία σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που θα παραβρίσκονται κυρίως οι χώρες του Βορρά -που είναι και οι βασικοί αιμοδότες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού- θα μετέχει και η Ελλάδα, ως άμεσα εμπλεκόμενη στο προσφυγικό πρόβλημα και εκτιμάται ότι θα είναι κομβικής σημασίας για το τι θα αποφασιστεί στην απογευματινή συνάντηση όλων των ηγετών.
«Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, αναφέρει το Reuters.
Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μερική απελευθέρωση της βίζας θα αφορά αρχικά τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες.
Σημειώνεται ότι ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, έχει υπογραμμίσει πως για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία.
Κατά την άποψη του κ. Φάιμαν, πρέπει να διατεθούν οικονομικοί πόροι ώστε να μπορεί να παρασχεθεί αξιοπρεπής μέριμνα στους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στη Τουρκία, και να μην χρειάζεται αυτοί να συνεχίσουν τη φυγή τους προς την Ευρώπη. Σε αντιστάθμισμα, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση από την Τουρκία ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.
Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην Kurier, δήλωσε πως πιστεύει ότι ΕΕ και Τουρκία «θα τα βρούν κάπου στη μέση», σημειώνοντας πως τάσσεται υπέρ μιας "προνομιακής" σχέσης με την Τουρκία, καθώς για να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στην Αυστρία και το πιθανότερο είναι το αποτέλεσμά του να είναι αρνητικό.