Συνασπισμός Νικόλα –Ελένης με στόχο τις προεδρικές του 2018

Οι επαφές ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος με το περιβάλλον της Ελένης Θεοχάρους έχει καιρό που γίνονται. Η αποχώρηση της ευρωβουλευτού του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ελένης Θεοχάρους, από το κόμμα της μπορεί να ξάφνιασε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που δεν το περίμενε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν ξάφνιασε όμως καθόλου τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η κίνηση Θεοχάρους χαροποίησε και τους δύο. Ο μεν Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ότι ξεφορτώθηκε τον μπελά, ο δε Νικόλας Παπαδόπουλος την θέλει για όχημά του για την επικράτησή του στον χώρο του Κέντρου. Και όλοι οι σχεδιασμοί, τα σενάρια που συζητιούνται και τα παιχνίδια εξουσίας, γίνονται για τις προεδρικές εκλογές του 2018.
 
Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, θέλει να βγει από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου ως ο κυρίαρχος του Κέντρου, ώστε να καθορίσει αυτός τους όρους για τις επόμενες προεδρικές και να επιλέξει τον υποψήφιο της λεγόμενης σκληρής γραμμής στο Κυπριακό. Θέλει να είναι μεγάλη η διαφορά του ποσοστού του δικού του κόμματος από τους υπόλοιπους του Κέντρου, ώστε οι Λιλλήκας και Σιζόπουλος να μην έχουν άλλη επιλογή παρά να στηρίξουν τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ. Αυτούς τους σχεδιασμούς βολεύει μια συνεργασία ΔΗΚΟ - «Αλληλεγγύης», δηλαδή του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος του οποίου την ίδρυση εξήγγειλε η Ελένη Θεοχάρους αμέσως μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησής της από τον Συναγερμό. Ένας τέτοιος συνασπισμός για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου έτους, όπου στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ θα φιλοξενούνται στελέχη της ομάδας Θεοχάρους, εξυπηρετεί τους στόχους του Νικόλα Παπαδόπουλου για εκλογή των δικών του, αλλά και για την τελειωτική επικράτηση έναντι των λεγόμενων καρογιανικών. Η σημερινή ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος πιστεύει ότι οι σκληρές θέσεις που θα εκφράζονται κατά την προεκλογική περίοδο από το σημερινό επίσημο ΔΗΚΟ, δεν θα κάνουν το μετριοπαθές ΔΗΚΟ των Καρογιάν - Βότση - Αθηνάς να αισθάνεται άνετα, αφού στο Κυπριακό στηρίζουν τη γραμμή Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ και στην οικονομία διαφωνούν με το μέτωπο Νικόλα - Αβέρωφ. Επιπλέον, η Ελένη Θεοχάρους θα είναι υποψήφια στη Λεμεσό, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον ένας εκ των δύο λεγόμενων καρογιανικών βουλευτών θα μείνει εκτός… εάν τελικά η Αθηνά Κυριακίδου θα είναι υποψήφια.
 
Αποφάσεις πριν από τα Χριστούγεννα
Η Ελένη Θεοχάρους, που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΔΗΣΥ και έφυγε από την Κύπρο και επιστρέφει στο νησί αρχές Δεκεμβρίου, θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της πριν από τα Χριστούγεννα, για πολλούς λόγους. Το ΔΗΚΟ βιάζεται να ολοκληρώσει το ψηφοδέλτιό του και να αρχίσει οργανωμένα την προεκλογική του εκστρατεία. Επίσης, υποστηρικτές της Ελένης που δεν έχουν εκδηλωθεί - εκτεθεί ακόμα και ανήκουν σε άλλους ιδεολογικούς χώρους, θέλουν να ξέρουν τα επόμενα βήματα της «Αλληλεγγύης» πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
 
Ανταλλάγματα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρεπόρτερ», η ευρωβουλευτής ακόμα το σκέφτεται, δεν έχει καταλήξει οριστικά, αν και βλέπει ότι η προοπτική της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ είναι η πιο εφικτή αυτή τη στιγμή και εξυπηρετεί τους στόχους της, που είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια κακή λύση που θα φέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη στήριξη των ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ, όπως η ίδια υποστηρίζει. Επίσης, δεν κρύβει τις βλέψεις της για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που μπορεί να της το υποσχεθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος –όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας–, αφού ο ίδιος θεωρεί ως προτεραιότητά του τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στο Κέντρο και για την Προεδρία έχει χρόνια ακόμα μπροστά του.
 
Την παρακαλεί ο Συλλούρης
Στο ότι η Ελένη Θεοχάρους οδεύει προς συνεργασία με το ΔΗΚΟ γίνεται φανερό και από το ότι εξήγγειλε το Κίνημα «Αλληλεγγύη» χωρίς να έχει γραφεία, κομματικό μηχανισμό, ούτε καν λογότυπο. Βέβαια, έχει και την επιλογή ΕΥΡΩΚΟ, ο πρόεδρος του οποίου, Δημήτρης Συλλούρης, περίπου την παρακαλεί να συγχωνευθούν. Και το νέο κόμμα, με το νέο όνομα, να στεγαστεί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος και να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του ΕΥΡΩΚΟ. Η κ. Θεοχάρους μπορεί να αποτελέσει ένα καλό όχημα για σίγουρη εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη στη Βουλή. Ενώ, εάν αναγκαστεί να κατέβει μόνο του το ΕΥΡΩΚΟ στις βουλευτικές ή να συνεργαστεί με άλλο κόμμα (το πιθανότερο με το ΔΗΚΟ), ουδείς μπορεί να του εγγυηθεί την επανεκλογή του.
 
Με λύση αλλάζει το σκηνικό
Βέβαια, όλοι οι πιο πάνω σχεδιασμοί ενδεχομένως να αλλάξουν εάν προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ακόμα και εάν μια συμφωνία επίλυσης του προβλήματος υπογραφεί μετά τις βουλευτικές αλλά πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, τότε το κομματικό σκηνικό στην Κύπρο αναμένεται να αναποδογυριστεί. Ομάδες στελεχών εντός του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ διαβεβαιώνουν τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ότι θα εκδηλωθούν υπέρ της συμφωνίας λύσης του Κυπριακού, ενώ το απορριπτικό μέτωπο αναμένεται να συσπειρωθεί γύρω από την πιο ισχυρή προσωπικότητα που το εκφράζει και που αυτή τη στιγμή δείχνει να είναι η Ελένη Θεοχάρους. Σημειώνεται ότι, στις ευρωεκλογές του 2014, η Ελένη Θεοχάρους ήρθε πρώτη με 57.948 σταυρούς προτίμησης, δεύτερος κατετάγη ο Τάκης Χατζηγεωργίου με 40.452 και τρίτος ο Χρήστος Στυλιανίδης με 34.482 σταυρούς.
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα