Τυχαίο; Δεν νομίζω

Απότομα φαίνεται να σταμάτησε η κακιά συνήθεια της Τουρκίας να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και μάλιστα αυτή η διακοπή συνέπεσε με το χρονικό σημείο όπου ένα τουρκικό μαχητικό κατέρριψε ένα ρωσικό στη Συρία.
 
Μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου οπόταν και οι Τούρκοι προχώρησαν στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 υποστηρίζοντας ότι αυτό παραβίασε τον εναέριό τους χώρο, η παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά ήταν καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι παραβιάσεις ετησίως να αγγίζουν τις μερικές χιλιάδες.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές της Αθήνας, η τελευταία φορά που Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα εντοπίσθηκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο ήταν στις 25 Νοεμβρίου, όταν έξι από αυτά εισήλθαν στο ελληνικό FIR.

Ειδικότερα, το 2014 σημαδεύτηκε από την απότομη αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία σε αριθμούς άγγιξε τα 2.244 περιστατικά. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο 2015, ο ελληνικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε από Τουρκικά μαχητικά 1.233 φορές, συμπεριλαμβανομένων 31 πτήσεων πάνω από την ίδια την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τον Νοέμβριο, εξάλλου, πριν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, υπήρξαν τουλάχιστον 50 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, ενώ εκπρόσωπος της Ελλάδας αναφέρθηκε ξανά σε αυτές και στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

Όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Ρωσία σε μια τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. "Η Αθήνα συμφωνεί με την εκτίμηση του Ρώσου προέδρου σχετικά με τις εχθρικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες είναι αντίθετες με τους στόχους του συνασπισμού κατά του ISIS, " είχε πει.

Σύμφωνα με τον Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας, στις 24 Νοεμβρίου, τη μέρα που  τουρκικά F-16 κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν πραγματοποίησε ούτε μία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, για πρώτη φορά σε μια μακρά περίοδο.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα