Χιλιάδες κόσμου στη μάχη κατά της παγκόσμιας θέρμανσης
12:24 - 29 Νοεμβρίου 2015
Οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα τήρησαν ενός λεπτού σιγή την Κυριακή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού καιη Γαλλία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξουν "συμβιβασμοί", κατά την
έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μπουρζέ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
"Η διαχείριση του χρόνου μας θα είναι απαραίτητη" και "θα χρειαστεί κάθε ημέρα που περνάει να μπορούμε να καταγράφουμε πρόοδο" δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, μετά τον φόρο τιμής που απέτισαν οι παρευρισκόμενοι στους 130 νεκρούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.
"Μπορώ να υπολογίζω σε εσάς προκειμένου να διαπραγματευτείτε και να προχωρήσετε σε συμβιβασμούς από τις επόμενες κιόλας ώρες" τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στους επικεφαλής των 195 αντιπροσωπειών που συγκεντρώθηκαν στο Μπουρζέ για μια σύνοδο εργασίας, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης αύριο Δευτέρα.
"Εάν θελήσουμε να βασιστούμε στο ψευδεπίγραφο θαύμα της προηγούμενης νύχτας, φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι η καλύτερη λύση" προειδοποίησε ο Λοράν Φαμπιούς, αναφερόμενος στις προηγούμενες συνόδους για την κλιματική αλλαγή.
Επεισόδια σε όλο τον κόσμο
Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αθήνα και το Σίδνεϊ, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή, μια μέρα πριν αρχίσει η Σύνοδος για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι, φωνάζοντας στις κυβερνήσεις ότι δεν υπάρχει «Πλανήτης Β» στη μάχη κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.
Στην προσαγωγή 100 διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία του Παρισιού το απόγευμα της Κυριακής, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν σε διαδήλωση κατά της συνόδου για την κλιματική αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πλατεία Δημοκρατίας. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά και την "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η χώρα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και έπειτα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της συνόδου.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ορισμένοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να πετούν τα παπούτσια τους ή και μπουκάλια έναντι των δυνάμεων της αστυνομίας, η οποία και απάντησε με δακρυγόνα και "εκκένωσε" με συνοπτικές διαδικασίες την πλατεία από τους διαδηλωτές. Σύντομα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου με τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή.
Στην Αθήνα, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία που οργάνωσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF και Avaaz. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.
Στο Λονδίνο, περίπου 50.000 άτομα εκτιμάται ότι συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ανάμεσά τους η σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ, η ηθοποιός Έμα Τόμσον και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ακόμα 45.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε πορεία προς την Όπερα του Σίδνεϊ, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δεν υπάρχει Πλανήτης Β» και «Πείτε όχι στο κάψιμο εθνικών δασών για ηλεκτρισμό».
Στη διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχαν περίπου 2.500 άνθρωποι, οι μισοί από ό,τι στη Μαδρίτη.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Νέα Υόρκη, το Μεξικό, το Σάο Πάολο, το Άμστερνταμ, το Κίεβο και πολλές ακόμα πόλεις σε όλο τον κόσμο.