Ευρωπαϊκοί τεμενάδες στην Τουρκία από τις Βρυξέλλες

Με συμφωνία για κοινό σχέδιο δράσης με τεχνικά σημεία που αφορούν το προσφυγικό, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, η  Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Έπειτα από τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ενώ την ίδια ώρα θα επιταχυνθούν και οι συζητήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Στο τραπέζι υπάρχει επίσης  συμφωνία για πιο χαλαρή βίζα για τους Τούρκους επιχειρηματίες και φοιτητές που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

 


Ανανεώθηκαν οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση ανανέωσε τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. «Υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό» ανέφερε ο κ. Τουσκ, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα επιταχυνθούν οι ενταξιακές συζητήσεις για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας περνάνε σε άλλο, υψηλότερο επίπεδο, και πως πλέον υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης για την προσφυγική κρίση.
«Συμφωνήσαμε να πραγματοποιούνται δύο Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας κάθε χρόνο» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.
 


«Η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος»
Ενώπιον των 28 ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου έστειλε μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος και το μέλλον της είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. «Το ότι μας καλέσατε σήμερα εδώ δείχνει ότι βλέπετε την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι το οποίο θα ήταν "επιτυχία για την Ευρώπη".

 

 

 

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει μια «de facto» αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και κατά της τρομοκρατίας και όλων των απειλών. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα επιθυμούσε συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

 


Φρανσουά Ολάντ
Οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα γίνουν από την Ε.Ε. προς την Τουρκία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.
Ο κ. Ολάντ, αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ανέφερε ότι η το βασικό ζητούμενη της συνόδου ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση.
 

Ικανοποίηση για τις ελληνικές θέσεις
Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

 

 


Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

 

Ικανοποιημένη η Κύπρος από τα αποτελέσματα των Βρυξελλών 
Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Ειδικής Συνόδου, χαιρετίζοντας παράλληλα τη στήριξη από τους ηγέτες των κρατών μελών για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε εξάλλου γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση, σημειώνει όμως ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, και σε αυτή γίνεται αναφορά στις υποχρεώσεις της Άγκυρας, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

Εξάλλου, η Κυπριακή Κυβέρνηση σημειώνει και το γεγονός δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών μελών σε σχέση με τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Μεταξύ άλλων, χαιρετίζει το γεγονός πως στην Κοινή Δήλωση έχει ενσωματωθεί αναφορά ότι τα κριτήρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων των κρατών μελών.

Αντικείμενο της Συνόδου υπήρξε η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος και της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς επίσης, στο πλαίσιο της πιο πάνω συνεργασίας, η επανεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Όπως καταγράφεται στην Κοινή Δήλωση που ακολούθησε της Ειδικής Συνόδου, η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού ρεύματος απαιτεί τη στενή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο μέρη αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2015 και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προς αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου. Επαναλήφθηκε, επίσης, η δέσμευση και των δύο πλευρών για καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης προσώπων.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνόδου συμφωνήθηκε όπως δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου που ρητώς προβλέπουν ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διαπραγματευτικού Πλαισίου και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Φυλακισμένος «ζήλεψε» τον Spiderman και απέδρασε σκαρφαλώνοντας σε σωλήνα και τοίχους
Την επιβολή της θανατικής ποινής θα επιδιώξει ο Τραμπ- Για «βιαστές, δολοφόνους και τέρατα»
LIVE ΒΙΝΤΕΟ: Ο Άγιος Βασίλης επιβιβάστηκε στο κόκκινο έλκηθρο του και ξεκίνησε το ταξίδι του
ΒΙΝΤΕΟ: Κλέφτης άρπαξε αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη, σε δέκα δευτερόλεπτα στη Βρετανία
Ζωή χωρίς μετρητά-Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα
Δεν θα γιορτάσουν Χριστούγεννα φέτος στη Βηθλεέμ-«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η Παλαιστίνη υποφέρει»
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το μακελειό στο Μαγδεμβούργο-Κυβέρνηση «Τζαμάικα» ή Groko δείχνουν τα ευρήματα
Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για βία κατά Ισραηλινών οπαδών στο Άμστερνταμ
Ποιο είναι το αεροπορικό δρομολόγιο με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2024
Συναγερμός στον Πύργο του Άιφελ-Εκκενώθηκε μετά από φωτιά, απομακρύνθηκαν 1.200 άτομα