Ν. Σουδάν: 16.000 παιδιά εξαναγκάστηκαν να ενταχθούν στο στρατό
06:09 - 28 Νοεμβρίου 2015
Περίπου 16.000 παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να ενταχθούν σε διάφορες αντιμαχόμενες παρατάξεις στο εμπόλεμο Νότιο Σουδάν, κατήγγειλε χθες Παρασκευή το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
«Η κατάσταση των παιδιών παραμένει σοβαρή. Παρά την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης τον Αύγουστο, ελάχιστες ενδείξεις βελτίωσης υπάρχουν», επισήμανε ένας εκπρόσωπος της UNICEF, ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, κατά τη διάρκειας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
«Οι κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, απαγωγών και [επεισοδίων] σεξουαλικής βίας, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Μπουλιεράκ τόνισε ότι «από την αρχή του 2015 η κατάσταση των παιδιών στο Νότιο Σουδάν έχει επιδεινωθεί», με την «στρατολόγηση και τη μόνιμη χρησιμοποίηση παιδιών, στην πλειονότητά τους αγοριών αλλά επίσης και κοριτσιών, από τον στρατό και ένοπλες οργανώσεις».
«Υπάρχουν σήμερα 16.000 παιδιά που έχουν ενταχθεί (εξαναγκαστικά) σε ένοπλες οργανώσεις και τον στρατό», ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF.
Είναι κοινή πρακτική να αποκαλούνται «παιδιά στρατιώτες» οι ανήλικοι που αναγκάζονται να εντάσσονται στον στρατό ή σε ένοπλες οργανώσεις, όρος που παραπέμπει στην εικόνα νεαρών αγοριών με στολές και όπλα. Στην πραγματικότητα όμως, η εκμετάλλευση αυτών των παιδιών είναι πολύ πιο ευρεία από τη συμμετοχή τους σε μάχες.
Τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούνται για να επιτελούν διάφορα καθήκοντα—αχθοφόρων, αγγελιοφόρων—ή να αναπτύσσονται σε ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές και καταστάσεις και να διατάσσονται να εμπλακούν σε μάχες. Τα ανήλικα κορίτσια συχνά χρησιμοποιούνται ως σεξουαλικές σκλάβες ή αναγκάζονται να παντρευτούν.
Το Νότιο Σουδάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2011, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, πριν ολισθήσει ξανά, τον Δεκέμβριο του 2013, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που πυροδότησαν πολιτικές και φυλετικές διαφωνίες. Τον πόλεμο τροφοδοτεί η αντιπαλότητα ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ, πρώην αντιπρόεδρο, και τον νυν πρόεδρο Σάλβα Κιρ.
Παρά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης την 26η Αυγούστου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν και τους αντάρτες, οι μάχες δεν έχουν σταματήσει στην πραγματικότητα.
Η ένοπλη σύρραξη, που έχει σημαδευτεί από ωμότητες που αποδίδονται και στις δύο πλευρές, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει πάνω από 2,2 εκατομμύρια πολίτες από τις εστίες τους. Περίπου 1.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την UNICEF. Ένα εκατομμύριο παιδιά πάσχει από υποσιτισμό και εκατομμύρια πολίτες χρειάζονται επειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα.
Μπ. Γ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ