Διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία μετά τη δολοφονία Ελτσί

Διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία πυροδότησε η δολοφονία του Προέδρου της Δικηγορικής Ένωσης Ντιγιάρμπακιρ, το πρωί του Σαββάτου.
 

Η αστυνομία παρενέβη χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και πιεσμένο νερό εναντίον των διαδηλωτών.
 

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (DBP) έκανε έκκληση στο Ντιγιάρμπακιρ για διαμαρτυρία στο Ντιγιάρμπακιρ. Τα συνθήματα που ακούγονται είναι "Ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος" και "Εκδίκηση ΡΚΚ".
 
Πορεία ξεκίνησε και στην λεωφόρο Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης αλλά η αστυνομία επενέβη και πάλι με δακρυγόνα και πιεσμένο νερό. Διαμαρτυρίες έγιναν στην Προύσα, στην Σανλιούρφα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.
 
Βίντεο από τα επεισόδια:

 

Το χρονικό της επίθεσης

Ο Ταχίρ Ελτσί μαζί με άλλους δικηγόρους έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην επαρχία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ μπροστά από το τζαμί με τους τέσσερις μιναρέδες. Μετά τη συνέντευξη Τύπου γύρω στις 11.00 ακούστηκαν πυροβολισμοί. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Ταχίρ Ελτσί χτυπήθηκε στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του. Κατά τη μάχη σκοτώθηκε και ένας Τούρκος αστυνομικός και τραυματίστηκαν οι ανταποκριτές των πρακτορείων ειδήσεων του Ανατολού και του Ντογάν καθώς και άλλοι δικηγόροι.
 


Σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφορούν, τα επεισόδια στα οποία δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων ξεκίνησαν όταν ένα ταξί έφτασε στην περιοχή, μόλις ελάττωσε ταχύτητα το πλησίασε αστυνομικός ντυμένος πολιτικά και άνοιξε την πόρτα. Αυτοί που βρίσκονταν στο ταξί χτύπησαν τον αστυνομικό και μετά κατευθύνθηκαν προς το χώρο που βρισκόταν ο Ταχίρ Ελτσίν.

Η στιγμή της δολοφονίας μπροστά στις κάμερες:


Επίσης οι αρχές ερευνούν την εικόνα ενός άντρα με ελαφρύ μούσι που καταγράφεται από τις κάμερες να τρέχει με ένα πιστόλι στο χέρι. Πιστεύεται ότι είναι ο δολοφόνος του Ελτσί.
 
Επίθεση και στους δικαστικούς που πήγαν στο σημείο της δολοφονίας
Στο μεταξύ και δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης, αυτή τη φορά εναντίον του εισαγγελέα και της ομάδας του, οι οποίοι πήγαν για έρευνα στο χώρο της δολοφονίας του Ελτσίν. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ ο εισαγγελέας απομακρύνθηκε.

Καταδίκη του επεισοδίου από την τουρκική κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε "Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου. Πριν από λίγο έμαθα ότι σε μάχη στο Ντιγιάρμπακιρ σκοτώθηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ταχίρ Ελτσί και ένας αστυνομικός μας. Ο Αλλάχ να τους αναπαύσει. Αυτό το επεισόδιο έδειξε πόσο σωστή είναι η αποφασιστικότητά μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".
 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο θάνατος του Ταχίρ Ελτσί είναι ή δολοφονία ή από διερχόμενα πυρά κατά τη διάρκεια της μάχης. "Μπορεί να υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του Ταχίρ Ελτσί. Ο στόχος είναι καθαρός, ο στόχος είναι η Τουρκία. Το επεισόδιο δεν θα μείνει ανεξιχνίαστο. Θα γίνουν έρευνες και θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο