“Πυροβολήστε μας ή βοηθήστε μας"

Εκατοντάδες Μαροκινοί, Αλγερινοί και οι Πακιστανοί επιχείρησαν να εισβάλουν στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, την Πέμπτη, ρίχνοντας μέρος του φράχτη από συρματόπλεγμα και απαιτώντας να τους επιτραπεί να περάσουν προς τη βόρεια Ευρώπη.
 
Περίπου 1.500 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην ελληνική συνοριακή πόλη της Ειδομένης, αφού η διέλευση από τα ΜΑΤ της ΠΓΔΜ επιτρέπεται μόνο σε όσους αποδεδειγμένα έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Κάποιοι πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, ενώ άλλοι έπεσαν στα γόνατά τους φωνάζοντας, "Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία!" Κάποιοι άλλοι πάλι κατάφεραν να περάσουν, αλλά γρήγορα συνελήφθησαν από την αστυνομία.
 
Δείτε το βίντεο από τα επεισόδια:

 
Ένας Σύρος, περιγράφει στους δημοσιογράφους πώς ξυλοκοπήθηκε βάναυσα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, από έναν φρουρό προκειμένου να εξαναγκαστεί να γυρίσει στην εμπόλεμη πατρίδα του.

Στη Σουηδία, η αναπληρωτής πρωθυπουργός με δάκρυα στα μάτια, ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την εισροή των ανθρώπων και αναγκαστικά κλείνει τις πόρτες της σχεδόν σε όλους.
 
 
Σε μία από τις πιο ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους, 10 άνδρες μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ έραψαν τα χείλη τους ξεκινώντας απεργία πείνας ενάντια στα κλειστά σύνορα της Ευρώπης. Οι άνδρες, οι οποίοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse ότι ήταν από το Ιράν, πήραν βελόνα και κλωστή και κυριολεκτικά έραψαν τα χείλη τους σφιχτά.
 
Βίντεο του  AFP από τη διαμαρτυρία των Ιρανών μεταναστών:
 

Πρόκειται ουσιαστικά για απεργία πείνας, σύμφωνα με την Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπο της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ η οποία και βρέθηκε την Τετάρτη στο σημείο.

Στην Τουρκία πάλι, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση “Human Rights Watch” Τούρκοι συνοριοφύλακες προχωρούν συχνά σε βίαιες πράξεις κατά Σύρων προσφύγων που επιθυμούν να περάσουν τα σύνορά τους, χτυπώντας και σπρώχνοντας τους πίσω στη Συρία ή συλλαμβάνοντάς τους για κάποιο διάστημα και μετά αφήνοντάς τους ελεύθερους.  Είναι κοινό μυστικό άλλωστε, ότι για να περάσεις τα τουρκικά σύνορα θα πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από λαθρέμπορους, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στην οργάνωση, 51 Σύροι πρόσφυγες.
 
Πηγές: AFP, Reuters, CNN
 
 

 
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο