Τα "μαύρα πρόβατα" του συμφώνου συμβίωσης

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από μερίδα βουλευτών, ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά και τρείς αποχές, το πολύκροτο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. "Η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα μπροστά", σημείωσαν στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές.  
 
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν από πλευράς ΔΗΣΥ ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Ευγένιος Χαμπουλλάς, ο Αριστοτέλης Μισός, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Ανδρέας Κυπριανού και ο Γεώργιος Τάσου.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, εναντίον τάχθηκε ο Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματός του. Κατά ψήφισαν επίσης οι Γιώργος Προκοπίου, Σοφοκλής Φυττής και Αντώνης Αντωνίου του ΔΗΚΟ, όπως επίσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. Εναντίον τάχθηκε και ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού, παρά το γεγονός ότι η Συμμαχία δημοσίως στήριξε το νομοσχέδιο.
 
"Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου"
 
Οι διαφωνούντες εξέφρασαν τη θέση ότι το νομοσχέδιο είναι διάτρητο, σε ότι αφορά το κομμάτι της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Όπως υποστήριξαν, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών, η πρόνοια αυτή θα μπορούσε να κριθεί ως αντισυνταγματική, σε περίπτωση που ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων προσέφευγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο διεκδικώντας την υιοθεσία παιδιού.
 
Μιλώντας στο reporter.com.cy, o βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το κείμενο του νέου αυτού νόμου παρουσιάζει πολλά σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν νομικά. Επανέλαβε τη θέση τους πως το σύμφωνο συμβίωσης συστήνει επί της ουσίας μια νέα μορφή οικογένειας, παρέχοντας στους ομοφυλόφιλους όλα τα δικαιώματα που παρέχει ένας γάμος μεταξύ ετεροφυλόφιλων. «Εάν επανεκλεγώ στο νέο κοινοβούλιο, θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να καταργηθεί αυτός ο νόμος και να αντικατασταθεί με κάτι αντίστοιχο του συμφώνου συμβίωσης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το σύμφωνο συμβίωσης δεν πρέπει να σχετίζεται με το οικογενειακό δίκαιο. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει χθες «τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με πατέρα και μητέρα. Αν περάσει αυτός ο νόμος στο μέλλον τα παιδιά θα έχουν τέσσερις παππούδες και τέσσερις γιαγιάδες».
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου». Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι παραπέμπει στον περί γάμου νόμο και ως εκ τούτου η σύναψη πολιτικής συμβίωσης θα σημαίνει ότι «έχει τελεστεί γάμος». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ότι καθήκον του είναι να δομεί και να υπερασπίζεται «το μέλλον των παιδιών της Κύπρου».  Σημείωσε ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν «με μητέρα και πατέρα», προσθέτοντας πως ο νόμος είναι γάμος και θα αλλάξει άρδην, κατά την έκφρασή του, «το οικογενειακό περιβάλλον της Κύπρου».  Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του Αριστοτέλη Μισού.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού, εξέφρασε την άποψη ότι «από τη στιγμή που λέμε ότι κάνουμε τον νόμο για να ρυθμίσουμε τα κληρονομικά των ανθρώπων που συμβιώνουν εκτός γάμου, θα έπρεπε να τροποποιήσουμε τον νόμο για τα κληρονομικά και όχι να κάνουμε αυτό τον νόμο».

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε από πλευράς του ότι «με αυτό τον νόμο θα επηρεαστεί ο κοινωνικός ιστός της Κύπρου». «Δεν γίνεται», πρόσθεσε, «να λέμε ότι δεν είναι γάμος, αλλά τα ζητήματά του να ρυθμίζονται από τα οικογενειακά δικαστήρια. Φοβούμαι να πω ότι οι συνέπειες από αυτό τον νόμο θα είναι απρόβλεπτες».

«Ένα βήμα μπροστά η Κύπρος»
 
Στην πλειοψηφία τους πάντως, οι βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, αν και παραδέχθηκαν ότι το κείμενο θα μπορούσε να ήταν «πολύ καλύτερο», χαρακτήρισαν τη χθεσινή απόφαση της βουλής ως ένα βήμα μπροστά για τον τόπο μας. Υπέδειξαν ότι με το συγκεκριμένο νόμο, η βουλή καλύπτει μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη, καθώς μέχρι σήμερα στην Κύπρο τα ομοφυλόφιλα ζευγάρι που συμβίωναν για χρόνια δεν είχαν κληρονομικά και άλλα δικαιώματα. Οι βουλευτές υποστήριξαν ότι ο νέος αυτό νόμος κατοχυρώνει τα κληρονομικά δικαιώματα των ζευγαριών του ιδίου φύλου που θα συνάψουν το σύμφωνο συμβίωσης, στο οποίο περιλαμβάνονται και πρόνοιες που παραπέμπουν στο περί γάμου νόμο.
 
Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της υιοθεσίας παιδιών, ο νέος νόμος απαγορεύει την πράξη αυτή από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, προς το παρών. Ωστόσο, μερίδα βουλευτών, οι  οποίοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο εξέφρασαν ανησυχίες για το κατά πόσον η συγκεκριμένη πρόνοια θα μείνει για πολύ καιρό σε ισχύ.    
 
Μιλώντας στο reporter.com και κληθείς να πει κατά πόσον η πρόνοια αυτή θα μπορούσε να αρθεί από το Ανώτατο σε περίπτωση προσφυγής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ποια θα ήταν η απόφαση σε μια τέτοια περίπτωση. Τόνισε πως ο νέος νόμος αποτελεί το αποτέλεσμα πολλών ισορροπιών και συμβιβασμών. Σημείωσε πως ίσως να χρειάζεται βελτιώσεις, τονίζοντας πως ότι προκύπτει, θα συζητείται.
 
Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει τροπολογία, βάση της οποίας τα ζευγάρια να μπορούν να υιοθετούν παιδιά, ωστόσο αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν. 
 
 Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου δέχθηκαν με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας Κύπρου, οι οποίοι παρακολούθησαν τη συνεδρία της Ολομέλειας. 

 maria.stylianou@imhbusiness.com
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της