Τα πουλιά είναι δείκτες ακριβείας για την κατάσταση του φυσικού κόσμου

Μια νέα αναφορά, που δημοσιεύθηκε από κοινού από το BirdLife International και το National Audubon Society των Ηνωμένων Πολιτειών, βασίζεται σε στοιχεία για τα πουλιά που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει τη ζωή, και οι αρνητικές επιπτώσεις θα αυξηθούν στο μέλλον. Η λύση; Να βασιστούμε στην προστασία της φύσης.
Τα πουλιά είναι από τα καλύτερα μελετημένα είδη και είναι δείκτες ακριβείας για την κατάσταση του φυσικού κόσμου. Μας δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τη φύση και τους ανθρώπους.
Οι Αγγελιοφόροι (The Messengers στα αγγλικά), η αναφορά που δημοσιεύεται σήμερα από κοινού από το BirdLife International και το National Audubon Society (BirdLife στις ΗΠΑ), συγκεντρώνει εκατοντάδες μελέτες από επιστημονικά περιοδικά που δείχνουν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή απειλεί εμάς και τα πουλιά. Αποτελεί επίσης συλλογή παραδειγμάτων στα οποία εταίροι του BirdLife, πρωτεργάτες σε λύσεις που βασίζονται στη φύση, βοηθούν τα πουλιά και ανθρώπινες κοινότητες να προσαρμοστούν ευκολότερα σε έναν κόσμο με αυξανόμενη θερμοκρασία.

Η Patricia Zurita, Διευθύντρια του BirdLife International, και ο David Yarnold, Πρόεδρος και Διευθυντής του National Audubon Society στις ΗΠΑ, γράφουν στον πρόλογό τους: «Από παλιά και σε πολλούς πολιτισμούς, τα πουλιά μας προειδοποιούσαν για την υγεία του περιβάλλοντός μας. Οι ανθρακωρύχοι δεν χρησιμοποιούν πλέον καναρίνια ως σύστημα προειδοποίησης, αλλά τα πουλιά είναι η πιο κοντινή μας σύνδεση με την άγρια ζωή στον πλανήτη και εξακολουθούν να μας ενημερώνουν για την υγεία περιοχών που μοιράζονται οι άνθρωποι και τα πουλιά. Ποτέ δεν ήταν το μήνυμά τους τόσο σαφές και τόσο επείγον όσο σήμερα – η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αποτελεί απειλή για την επιβίωση πουλιών και ανθρώπων».

Η αναφορά υποδεικνύει τις ακόλουθες αναμενόμενες επιπτώσεις:
 Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε περισσότερους να επηρεάζονται αρνητικά, παρά θετικά
 Αναμένεται να συρρικνωθούν οι περιοχές όπου απαντώνται τα περισσότερα είδη πουλιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξαφάνισής τους
 Πολλά είδη μπορεί να μην μεταβάλουν τις κατανομές τους με την ίδια ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής, οδηγώντας σε μειώσεις πληθυσμών
 Οι οικολογικές κοινότητες και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ειδών θα διαταραχθούν
 Υπάρχουσες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών και ασθενειών, θα επιδεινωθούν
 Οι άνθρωποι θα είναι αντιμέτωποι με πολλές από τις ίδιες απειλές, και οι αντιδράσεις τους μπορούν να θέσουν τη φύση σε κίνδυνο.

Τα ενδημικά είδη της Κύπρου, η Σκαλιφούρτα Oenanthe cypriaca και ο Τρυπομάζης Sylvia melanothorax, αναπόφευκτα θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή. Αυτά τα δύο είδη πουλιών φωλιάζουν μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο και έτσι εξαρτώνται από την Κύπρο για την επιβίωσή τους. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστρέψει τους βιοτόπους τους και αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή. Εάν δεν μπορούν να φωλιάσουν στην Κύπρο, πού θα πάνε;

Παρά τη σοβαρότητα των απειλών που έχουν εντοπισθεί, η αναφορά περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, εν όψει της συγκέντρωσης παγκόσμιων ηγετών στο Παρίσι για τη διαπραγμάτευση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή. Η αναφορά δίνει έμφαση σε λύσεις για την ανάπτυξη φυσικής ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων προς όφελος των μελλοντικών ανθρώπινων γενεών.
Το τελευταίο μέρος της αναφοράς δείχνει πώς οι εταίροι του BirdLife σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τις ακόλουθες λύσεις για τη φύση και τον άνθρωπο:

 Προώθηση καθαρών ενεργειακών λύσεων για τον άνθρωπο και τη φύση
 Προστασία και αποκατάσταση οικοσυστημάτων πλούσια σε άνθρακα, με στόχο την αποτροπή της απελευθέρωσής του,
 Διατήρηση, διαχείριση και καλύτερη σύνδεση βασικών περιοχών βοηθώντας στην προσαρμογή ειδών,
 Εφαρμογή λύσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων, για ενίσχυση της προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος,
 Χρήση πουλιών για την εμπλοκή των ανθρώπων με τη φύση, την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και την ανάληψη δράσης.

Ο Δρ Stuart Butchart, Επικεφαλής Επιστήμης στο BirdLife International και κύριος συγγραφέας της αναφοράς, δήλωσε: «Η αναφορά συγκεντρώνει για πρώτη φορά εκπληκτικά στοιχεία από όλο τον κόσμο, που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή ήδη προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς πολλών ειδών. Επίσης συνθέτει πολλές περιφερειακές μελέτες και συμπεραίνει ότι ο αριθμός των ειδών που αναμένονται να επηρεαστούν αρνητικά είναι μεγαλύτερος από διπλάσιος από τον αριθμό των ειδών που μπορεί να επωφεληθούν. Ωστόσο, σειρά παραδειγμάτων δείχνουν ότι οι Εταίροι του BirdLife πρωτοπορούν σε λύσεις που βοηθούν την προσαρμογή των ειδών».

Ο Edward Perry, Συντονιστής Πολιτικής Κλιματικής Αλλαγής στο BirdLife International και ένας από τους συγγραφείς της αναφοράς, δήλωσε: «Η φύση έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος συχνά αγνοείται. Τα υγιή οικοσυστήματα δεσμεύουν και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παρέχουν στους ανθρώπους μια πρώτη άμυνα κατά πλημμυρών, ξηρασίας και άλλων κλιματικών κινδύνων. Από τα τροπικά δάση στην Σουμάτρα μέχρι τους ξηροτόπους της Σαχέλ, οι εταίροι του BirdLife International συνεργάζονται με κοινότητες, κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα για τη διατήρηση και αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων. Αυτή η αναφορά αποδεικνύει ότι οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, δεν περιορίζονται στο να προσφέρουν μια αποτελεσματική και προσιτή απάντηση στην κλιματική αλλαγή: προσφέρουν επίσης σειρά οφελών για τους ανθρώπους και τη βιοποικιλότητα».  

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο