Ι. Νικολάου: Σύσταση Δικαστηρίου διεθνών εμπορικών διαφορών

Η σύσταση δικαστηρίου διεθνών εμπορικών διαφορών αλλά και η αποφόρτιση των ποινικών δικαστηρίων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως δήλωσε μετέπειτα ο κ. Νικολάου, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων με το Ανώτατο, στο πλαίσιο της ανασκόπησης των μέτρων που προωθούνται για εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

Αναφορικά με το δικαστήριο διεθνών εμπορικών διαφορών, είπε ότι θα μπορεί να έχει δικαιοδοσία για την επίλυση διαφορών που προκύπτουν σε σχέση με συμβόλαια που υπογράφονται στο εξωτερικό, εφόσον θα καθορίζεται εκ των προτέρων το κυπριακό δικαστήριο ως αρμόδιο.

Ο Υπουργός είπε ότι καταρτίστηκε επιτροπή που θα μελετήσει τα συστήματα δικαστηρίων εμπορικών διαφορών άλλων χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα προαγάγει την οικονομία και την παροχή υπηρεσιών στον τόπο.

Έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία, όπου το κόστος προσφυγής και τα δικηγορικά έξοδα είναι τεράστια. «Προσφέρεται αυτή η δυνατότητα, να μπορέσουμε να προσελκύσουμε υποθέσεις» είπε.

Εξάλλου, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα που προκύπτει λόγω συγκέντρωσης σημαντικού αριθμού υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια, οι οποίες, όπως είπε, επιβαρύνουν το πινάκιο των δικαστηρίων κατά τρόπο που να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην εκδίκαση τους σε επιτρεπτό χρόνο.

Πρόσθεσε ότι συστήθηκε επιτροπή που θα αξιολογήσει τις υποθέσεις που καταχωρούνται, είτε πρόκειται για ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις, είτε για υποθέσεις που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν εξωδικαστικά, με σκοπό την αποφόρτιση του δικαστηρίου.

Τον τελευταίο καιρό, συμπλήρωσε, ο αριθμός των ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων που καταχωρούνται είναι σημαντικός, με τον Υπουργό να πληροφορείται αρμοδίως ότι για την εκδίκασή τους απασχολούνται τρεις ποινικοί δικαστές, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Θα ετοιμαστεί μελέτη, η οποία θα κατατεθεί στην επόμενη συνάντηση, για να εξεταστεί η λήψη νομοθετικών μέτρων, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν και άλλα μέτρα, μεταξύ αυτών θέματα που αφορούν τους δικαστικούς επιδότες αλλά και μέτρα που στοχεύουν στην αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη, ώστε να διευκολύνεται η εκδίκαση.

Τέλος, είπε ότι ζητήθηκε από τα δικαστήρια να υποβάλουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων, τον απαιτούμενο χρόνο εκδίκασης και άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν τους δείκτες απόδοσης των δικαστηρίων. Σκοπός, είπε, είναι να να αξιολογηθούν τα μέτρα που λήφθηκαν, αλλά και οι ανάγκες που υπάρχουν για την προώθηση των διαδικασιών.  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»