Διχάζει στην Βρετανία η προοπτική επιθέσεων στη Συρία

Αντιμέτωπος με απειλές παραίτησης από στελέχη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου φέρεται να είναι ο ηγέτης των Εργατικών της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, με αφορμή την πιθανότητα έναρξης επιχειρήσεων της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας RAF κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
 
Μετά από μία ταραχώδη συνεδρίαση του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή ο κ Κόρμπιν απηύθυνε επιστολή προς τους βουλευτές του κόμματος δηλώνοντας την εναντίωσή του στην επέκταση των βρετανικών επιχειρήσεων πέρα από το Ιράκ και στη Συρία.
 
Όλα αυτά ακολούθησαν τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την οποία ανέπτυξε αναλυτικά τα επιχειρήματα υπέρ των βρετανικών βομβαρδισμών στη Συρία. Ο κ. Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δε θα φέρει προς έγκριση στη Βουλή πρόταση για την έναρξη των επιχειρήσεων στη Συρία αν δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών.
 
Στην επιστολή του ο κ. Κόρμπιν δηλώνει προς του βουλευτές του ότι δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να στηρίξει μία τέτοια πρόταση. Η οριστική στάση των Εργατικών βουλευτών θα καθοριστεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα, με άγνωστο ακόμα να παραμένει κατά πόσο ο κ. Κόρμπιν θα επιτρέψει ψήφο κατά συνείδηση.
 
Πιστεύεται ότι περίπου 15-20 Συντηρητικοί βουλευτές διατηρούν επιφυλάξεις για την εμπλοκή της χώρας στη Συρία, ενώ από την άλλη πλευρά 15 μέλη της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών και συνολικά ίσως και 50 βουλευτές φέρονται διατεθειμένοι να αψηφήσουν τον ηγέτη τους στηρίζοντας την πρόταση Κάμερον.
 
Ανάλογα με το αν ο Ντέιβιντ Κάμερον κρίνει ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα τον στήριζαν είναι ξεκάθαρα επαρκής, θα καθοριστεί και το αν και πότε θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Βρετανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι το κλίμα μεταξύ των βουλευτών είναι θετικό για τον Πρωθυπουργό, με την ψηφοφορία να διεξάγεται ίσως ακόμα και την Τρίτη.
 
Η βρετανική RAF έχει δηλώσει ετοιμότητα ανάληψης δράσης στη Συρία εντός ωρών από ένα «ναι» των βουλευτών.  

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο