Συνεχίζει τα οικονομικά κτυπήματα η Μόσχα

Τέρμα και στο ελέυθερο καθεστώς βίζας με την Τουρκία, βάζει η Ρωσία. Σύμφωνα με τον Υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία αναστέλλει το ελεύθερο καθεστώς βίζας με την Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου, το 2016. Η ανακοίνωση, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, έρχεται ως απάντηση στην κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Λαβρόφ, μετά από συνάντηση στη Μόσχα με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουαλέμ, την Πέμπτη, είπε επίσης, ότι οι τουρκικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν για το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους ρώσους πολίτες στο έδαφός της.

"Αυτό το έτος, η Ρωσία ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τους πολίτες της, που κρατούνται στην Τουρκία ως ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες. Όλα τα αιτήματα έμειναν χωρίς απάντηση", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, 200 Ρώσοι πολίτες απελάθηκαν από την Τουρκία το 2015 για φερόμενη εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία θα επιμείνει στην προσθήκη της πράξης κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού και της δολοφονίας του πιλότου, στον επίσημο κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία. Ο κατάλογος πρόκειται να συνταχθεί από τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας και θα πάει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα ταξίδια χωρίς βίζα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2011, κατόπιν διακυβερνητικής συμφωνίας. Αυτό επέτρεψε στους Ρώσους πολίτες να παραμείνουν στην Τουρκία για 30 ημέρες χωρίς βίζα και το αντίθετο.

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση εκ μέρους μεγάλων Ρώσων ταξιδιωτικών πρακτόρων να τερματίσουν την συνεργασία τους με τουρκικές τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και θέρετρα.
 
Η Τουρκία αποτελούσε μέχρι τώρα αγαπημένο τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους, με περισσότερα από τρία εκατομμύρια να την επισκέπτονται μόνο το περασμένο έτος. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, η Τουρκία είχε δεχθεί ένα εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες.
 
Μπλοκάρισμα και των τουρκο-συριακών συνόρων
 
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συντονίσει πρακτικά μέτρα για μπλοκάρισμα των τουρκο-συριακών συνόρων, σε συνεργασία με τη Δαμασκό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Βαλίντ Μουαλίμ .
 
Ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε νωρίτερα τη λήψη μέτρων ώστε να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
 
«Υποστηρίζουμε ενεργά κάτι τέτοιο. Είμαστε ανοιχτοί για τον συντονισμό των πρακτικών βημάτων, βεβαίως, σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση», είπε ο κ. Λαβρόφ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με το κλείσιμο των συνόρων σε πολλά σημεία θα εξαλείψουμε από πολλές απόψεις την τρομοκρατία στο συριακό έδαφος.»
 
«Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Ολάντ θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του κοινού μας έργου, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία», είπε ο Ρώσος Υπουργός.
 
Παράλληλα σημείωσε ότι η Ρωσία προβληματίζεται για τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων και των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών και τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να εξοντωθεί μόνον εφόσον δεν εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά και με ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία, από τις γειτονικές χώρες της Συρίας.
 
«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ κυνικό, ορισμένες χώρες να μιλούν για τη δέσμευσή τους στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να δηλώνουν μέλη του αντι-τρομοκρατικού συνασπισμού, αλλά στην πραγματικότητα να παίζουν ένα παιχνίδι όπου οι τρομοκράτες έχουν το ρόλο των μυστικών τους συμμάχων» τόνισε κ. Λαβρόφ.
 
«Έχουμε όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας και τον βαθμό ετοιμότητας της να εξαλείψει την τρομοκρατία, ιδίως στη Συρία, καθώς και για τη δέσμευσή της για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία», πρόσθεσε.
 

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο