Στο πλευρό της Τουρκίας το ΝΑΤΟ - Από μία κλωστή οι σχέσεις Άγκυρας Μόσχας

Στήριξη στην Τουρκία σε σχέση με το επεισόδιο με την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού έδωσε το ΝΑΤΟ.

 


Ο ΓΓ της Συμμαχίας Jens Stoltenberg ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση το αεροσκάφος να έχει καταρριφθεί εντός Συρίας, απάντησε ότι η αξιολόγηση της κατάστασης από τους εταίρους φαίνεται να είναι σύμφωνη με την πληροφόρηση που έχει δοθεί από την Τουρκία. Είπε ότι η Συμμαχία στέκει αλληλέγγυα και στηρίζει την Τουρκία καθώς και την εδαφική της ακεραιότητα.

 
 
Το ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε το πρωί της Τρίτης από τουρκικά μαχητικά F-16, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, και συγκεκριμένα σε μία περιοχή που κατοικείται κυρίως από σύριους του Τουρκμενιστάν και αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ αντικαθεστωτικών και συριακού στρατού. Η περιοχή αυτή φαίνεται να αλληλοεπικαλείπτεται από την μία πλευρά από το Iskenderun (Αλεξανδρέττα) της Τουρκίας, και από την άλλη από την Λατάκεια της Συρίας.
 


Απο την πρώτη στιγμή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το περιστατικό, σημειώνοντας πως το ρωσικό αεροπλάνο δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και βρισόταν σε υψόμετρο 6.000 μέτρων. Στον αντίποδα η Τουρκία υποστήριξε πως η κατάρριψη έγινε επειδή το μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της, και αφού πρώτα είχε προειδοποιηθεί το ρωσικό αεροσκάφος δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά.


Aμέσως μετά το περιστατικό, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να παρακαθήσει σε διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και αξιωματούχους των ΗΕ, ενώ ενημερώθηκε άμεσα και ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

 
Λάδι στη φωτιά το βίντεο με τον αιμόφυρτο πιλότο

Οι δύο πιλότοι του μαχητικού, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα κι από τις δύο πλευρές κατάφεραν να εκτοξευθούν από το αεροσκάφος πριν αυτό συντριβεί.

Ωστόσο οι πληροφορίες που ακολούθησαν συγκεχυμένες, με διεθνή ΜΜΕ να κάνουν αρχικά λόγο για ένα νεκρό πιλότο, αργότερα να έρχεται η πληροφορία ότι τελικά και οι δύο πιλότοι είναι νεκροί και το απόγευμα Τρίτης τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν την είδηση ότι οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί. Το Reuters πάντως μετέδωσε, επικαλούμενο έναν αναπληρωτή διοικητή της ταξιαρχίας του Τουρκμενιστάν στη Συρία, ότι οι δύο Ρώσοι πιλότοι έπεσαν με το αλεξίπτωτο αφού πρώτα κατάφεραν να εκτοξευθούν από το Su-24, και στη συνέχεια πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του Τουρκμενιστάν.

Σε όλο αυτό το σκηνικό ένα σκληρό βίντεο ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Σε αυτό φαίνεται ένας πιλότος πεσμένος στο έδαφος, αιμόφυρτος και μελανιασμένος, και από πάνω του διάφορα άτομα να υμνούν τον Αλάχ στα αραβικά με διάλλεκτο Λατάκιας.
 

Λίγα λεπτά αργότερα ένα δεύτερο βίντεο το οποίο –όπως και το πρώτο- δημοσιεύθηκε απο τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (αντικαθεστωτικοί), έδειχνε δύο ελικόπτερα  τα οποία δέχθηκαν ρουκέτες από αντάρτες, με το ένα να κάνει αναγκαστική προσγείωση και λίγο αργότερα να ανατινάζεται από νέα ρουκέτα των αντικαθεστωτικών. Λίγο αργότερα το ρωσικό γενικό επιτελείο επιβεβαίωσε πως ένα ρωσικό Mi-8 ελικόπτερο χτυπήθηκε ενώ πραγματοποιούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ψάχνοντας για το πλήρωμα του μαχητικού Su-24 που κατερρίφθη στη Συρία, και ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο Mi-8, και το ένα από αυτά χτυπήθηκε από πυρά όλμων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

 

“Αναπόφευκτες οι συνέπειες για την Τουρκία”, η σκληρή απάντηση Πούτιν
 
Η Ρωσία δεν θα ανεχθεί εγκλήματα, όπως η επίθεση στο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-24 που καταρρίφθηκε από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία στον εναέριο χώρο της Συρίας, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ.
 
"Καταλαβαίνω κάθε χώρα έχει τα δικά της περιφερειακά συμφέροντα, και έχουμε πάντα σεβασμό σε αυτά. Αλλά ποτέ δεν θα ανεχθούμε εγκλήματα, όπως το σημερινό", είπε ο Πούτιν.
 

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι το μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροπλάνο δεν αποτελούσε απειλή για την Τουρκία.

«Το ρωσικό βομβαρδιστικό καταρρίφθηκε πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας από ένα τουρκικό F-16 αεροπλάνο, όταν το αεροπλάνο ήταν σε υψόμετρο 6.000 μέτρων και σε απόσταση 1 χλμ από το τουρκικό βομβαρδιστικό», πρόσθεσε.
 
Ο Πούτιν κάλεσε την επίθεση “έγκλημα”, σημειώνοντας, ότι η Ρωσία δεν θα το ανεχθεί. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, η συντριβή του αεροσκάφους Su-24 στη Συρία είναι "μια μαχαιριά στην πλάτη της Ρωσίας από τρομοκράτες συνένοχους».

Η Μόσχα προειδοποίησε μετά το περιστατικό την Άγκυρα για «αναπόφευκτες συνέπειες» όπως μετέδωσε το Πρακτορείο TASS. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν απειλεί την Τουρκία με πολεμικές συνέπειες, αλλά για “αναπόφευκτες συνέπειες”.

Ο Πρόεδρος απέφυγε τέτοιες δηλώσεις, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντίμίτρι Πεσκόφ, αλλά την ίδια στιγμή, τόνισε το αναπόφευκτο των συνεπειών μετά από μια τέτοια εχθρική ενέργεια από την τουρκική πλευρά.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, που ήταν προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, είπε ο Πεσκόφ, ο οποίος όπως τόνισε, η Τουρκία δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της.

Ενδεικτικό πάντως της έντασης μεταξύ των δύο χωρών είναι και το γεονός ότι λίγο μετά την κατάρριψη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Μόσχα σχεδιάζει να αναστείλει την στρατιωτική συνεργασία της με την Άγκυρα.

Αμετανόητος ο Ερντογάν
 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από σύσκεψη ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του και κράτησε πάνω από μία ώρα, και αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, υπογράμμισε πως έγινε "στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων" και πρόσθεσε: "Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για το ότι και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε. Ολοι όμως πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της".

 
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στις περιοχές, τις οποίες βομβαρδίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία, υπάρχουν μόνο Τουρκομάνοι, λέγοντας "στην περιοχή που βρίσκονται οι Τουρκομάνοι δεν υπάρχει Ισλαμικό Κράτος. Λένε ότι χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους".

 

Σε ρόλο πυροσβέστη Ομπάμα και Ολάντ

 

Από την άλλη Γαλλία και οι ΗΠΑ διά στόματος Ομπάμα και Ολάντ που συντήθηκαν στον Λευκό Οίκο, κάλεσαν την Τουρκία και τη Ρωσία να αποφύγουν την κλιμάκωση μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν ενάντια στον ISIS.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα