Έτοιμοι οι όροι των προσφορών για τις κάμερες στους δρόμους

Στην κωλυσιεργία των Αστυνομικών Αρχών σκαλώνει η προκήρυξη των προσφορών για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση του συστήματος φωτοεπισύμανης στους δρόμους της Δημοκρατίας.
Όπως αρμοδίως έχουμε ενημερωθεί, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών, εδώ και έξι μήνες έχει ολοκληρώσει τους όρους των προσφορών και αναμένει τη θετική απάντηση της Αστυνομίας. Μάλιστα, περί τούτου, υπάρχει και εκνευρισμός από πλευράς υπουργείου Μεταφορών το οποίο προτίθεται εντός των ημερών να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να παρθούν τελεσίδικες αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «reporter.com.cy», η Αστυνομία ήθελε να έχει μηδενική ανάμιξη στη λειτουργία του συστήματος κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό. Έπειτα ωστόσο από αρκετές συναντήσεις βρέθηκε η χρυσή τομή με το υπουργείο να καταθέτει το τελικό κείμενο αναφορικά με την εμπλοκή της Αστυνομίας στο σύστημα και εδώ και έξι μήνες βρίσκεται εν αναμονή των τελικών απαντήσεων.
Να σημειώσουμε πως το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών είχε ζητήσει από την Αστυνομία όπως υπάρχει παρουσία μελών της στο κέντρο ελέγχου της εταιρείας, η οποία θα αναλάβει το σύστημα, έτσι ώστε να δίνει, μεταξύ άλλων, οδηγίες για τα σημεία εγκατάσταση των κινητών συστημάτων ελέγχου.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Μεταφορών εξήγησε πως μόλις δώσει την τελική της απάντηση η Αστυνομία οι προσφορές θα προκηρυχτούν άμεσα.
Σε ότι αφορά τώρα τους όρους των προσφορών όπως έχουμε ενημερωθεί, είναι ιδιαίτερα απλοποιημένοι σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες ενώ επέδειξαν αρχικό ενδιαφέρον 15 εταιρείες από όλη την Ευρώπη που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους συστήματα.
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την προμήθεια, συντήρηση και υποστήριξη του συστήματος με 90 σταθερές και 20 κινητές κάμερες. Στις προσφορές έχουν μπει και όροι με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο του προμηθευτεί. Για παράδειγμα εάν οι κάμερες εργάζονται και δίνουν την ποιότητα που έχει συμφωνηθεί τότε ο επενδυτής θα πληρώνεται κανονικά. Από την άλλη όμως, εάν η ποιότητα δεν είναι καλή τότε θα υπάρχει πρόστιμο από πλευράς κράτους στον προμηθευτεί.
Με απλά λόγια, εάν για παράδειγμα το κόστος για εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος ο ιδιώτης χρεώσει το κράτος 10 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια, η πληρωμή του θα γίνεται ανά τριμηνία αφού όμως πρώτα γίνεται έλεγχος από την Αναθέτουσα Αρχή εάν το σύστημα λειτουργεί κανονικά σε όλη την Κύπρο. Έχει τεθεί και ρήτρα η οποία θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που μια κάμερα του συστήματος τεθεί εκτός λειτουργίας και ο ιδιώτης δεν προχωρήσει άμεσα στην επιδιόρθωση της.   Τέλος εταιρεία που θα αναλάβει το σύστημα, θα παρέχει στη δημοκρατία ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα είναι υπεύθυνο να τεκμηριώνει ενώπιον της δικαιοσύνης, τη σωστή λειτουργία του συστήματος σε περίπτωση που πολίτης αρνηθεί την εμπλοκή του στο αδίκημα.  


Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»