Πόσο πιθανός είναι ένας Ρωσοτουρκικός πόλεμος
18:21 - 24 Νοεμβρίου 2015

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και μετά τις ομολογουμένως σκληρές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, το να αναμένει κανείς ξέσπασμα ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών μάλλον κρίνεται υπερβολικό- χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, αξίζει να θυμάται κανείς ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ρωσικό/ σοβιετικό αεροσκάφος καταρρίπτεται από ΝΑΤΟϊκά ή το αντίθετο- και εφόσον δεν άρχισε γενικευμένη σύγκρουση κατά την επικίνδυνη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, μπορεί κανείς να είναι (συγκρατημένα) αισιόδοξος ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και σε αυτή την περίπτωση (πλέον γνωστό το περιστατικό της κατάρριψης αμερικανικού κατασκοπευτικού U2 το 1962).
Από ρωσικής πλευράς, ο Πούτιν ασφαλώς και δέχεται πιέσεις για να απαντήσει – και οι δηλώσεις του σίγουρα είναι σκληρές. Ωστόσο, η στάση του σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθοριστεί από την στάση του ΝΑΤΟ στην όλη υπόθεση – και για τους προαναφερθέντες λόγους εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί αποκλιμάκωση. Σημειώνεται ότι σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται και η εκτίμηση του Dr. Μαρκ Γκαλεότι, αναλυτή θεμάτων Ρωσίας και καθηγητή του New York University, ο οποίος σε σχετικό blogpost εκτιμά ότι «μπορούμε να περιμένουμε πολύ θόρυβο και οργή...και πιθανώς κάποια συγκαλυμμένα αντίποινα από τη Μόσχα, ωστόσο ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι "στο τραπέζι"». Επίσης, υπενθυμίζει πως η Ρωσία ουδέποτε θεώρησε την Άγκυρα ως «σημαντικό σύμμαχο», και απόδειξη για αυτό είναι δολοφονίες Τσετσένων στην Τουρκία που αποδίδονται σε Ρώσους πράκτορες. «Ίσως η Άγκυρα να άδραξε την ευκαιρία να δώσει ένα μάθημα στη Ρωσία και να δείξει ότι είναι σημαντικός παίκτης» σημειώνει σχετικά- υπενθυμίζοντας τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ανάδειξη σε περιφερειακή υπερδύναμη. Ο Γκαλεότι εκτιμά ότι τα ρωσικά αντίποινα θα είναι πολιτικοοικονομικού χαρακτήρα, ενώ πιθανότατα θεωρούνται και σκληρά πλήγματα εναντίον παρατάξεων/ ομάδων στη Συρία που η Άγκυρα υποστηρίζει, συμπληρώνοντας όμως ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανοίξει διπλωματικές αντιπαραθέσεις σε πολλά μέτωπα, οπότε «κλειδί» θα είναι να δείξουν το ΝΑΤΟ και η Τουρκία κάποια «μεταμέλεια» για το περιστατικό ή η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη- αυτά θα επέτρεπαν στο Κρεμλίνο να «προσπεράσει» εν μέρει το συμβάν. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι ενδεχομένως να αρχίσουν να εντείνονται κάποια εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία, μέσω, π.χ., συγκαλυμμένης ρωσικής στήριξης (σε πλαίσιο αντιποίνων) σε Κούρδους ή άλλα κινήματα που αποτελούν αντιπάλους της Άγκυρας.
ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr