Η Λ.Κουρσουμπά καταδικάζει τις πράξεις βίας σε βάρος των Τ/κ μαθητών

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά με δημόσια τοποθέτηση, καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας μαθητών σε βάρος Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και κάθε άλλη έκφραση ρατσιστικής βίας, εθνοτικού μίσους και μισαλλοδοξίας, όπως αναφέρει.

Το νεαρό της ηλικίας των δραστών, η πλειοψηφία εκ των οποίων είναι ακόμη παιδιά, σε καμιά περίπτωση δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες των πράξεων τους και ούτε θα μπορούσε να αποτελέσει, καθ' οιονδήποτε τρόπο, αιτία για να μην αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου, προσθέτει η Επίτροπος.

Κατά την Επίτροπο η ηλικία των δραστών, σε συνάρτηση με το είδος των πράξεων οι οποίες τους επιβαρύνουν, αυξάνουν τις ευθύνες της Πολιτείας ως προς τον τρόπο που θα τους χειριστεί.

Η κ. Κουρσουμπά παρατηρεί ότι το ζητούμενο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι ο κοινωνικός στιγματισμός και η διαπόμπευση των δραστών, αλλά η υποστήριξή τους, ώστε μέσα από ένα επιστημονικά σχεδιασμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα, να μπορέσουν, αφενός, να αναγνωρίσουν, άμεσα, το αποτρόπαιο και καταδικαστέο των πράξεων τους και, αφετέρου, να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να λειτουργούν, στο υπόλοιπο της ενήλικης τους ζωής, με δημοκρατικό ήθος και σεβασμό στην εγγενή αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ατόμου, μακριά από κάθε μορφής διάκριση και μισαλλοδοξία.

Η Επίτροπος σημειώνει ότι θεωρεί σημαντικό και αρκετά ελπιδοφόρο, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει υιοθετήσει, έστω και μερικώς, πρόταση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που έγιναν τον Ιούνιο του 2015, για προώθηση, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, του στόχου "Το δικαίωμα των παιδιών της Κύπρου και του κόσμου στην ειρήνη - Οικοδομούμε έναν Πολιτισμό Ειρήνης και Μη - Βίας".
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της