Συνωστισμός Μυστικών Υπηρεσιών στην Κύπρο

Το πρόσφατο πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στο Παρίσι, οι συνεχείς απειλές των τζιχαντιστών για νέα χτυπήματα σε Ρώμη, Λονδίνο, Λευκό Οίκο, καθώς και οι υποψίες για επίθεση σε στόχους εντός της Γερμανίας, αλλά και των Βρυξελλών, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και έχουν ενσπείρει τον φόβο και την ανησυχία σε όλη την υφήλιο. Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελούσε και αποτελεί σταθμό τράνζιτ μυστικών υπηρεσιών και τρομοκρατών, που συναντούνται και μετακινούνται από Δύση σε Ανατολή και από Βορρά σε Νότο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στον «Ρεπόρτερ», σήμερα είναι πολύ αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κύπρου ως σημείο σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και έχουν ήδη έρθει σ’ επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση, ισχυρές χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, για συντονισμό και αξιοποίηση του νησιού, όταν θ’ αρχίσουν οι επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών - για μεταφορά αμάχων, ανεφοδιασμού αεροσκαφών και άλλων διευκολύνσεων.

Αρχίζει ο πόλεμος

Δυνάμεις από Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζοντας το μεγάλο χτύπημα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης, «Ισλαμικό Κράτος» και του ISIS. Το Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα κατά των τρομοκρατών, ενώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, για βελτίωση της ταχύτητας δράσης των γαλλικών δυνάμεων.

Ο ρόλος της Κύπρου

Στον ρόλο της Κύπρου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αναφέρθηκαν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, που ήρθαν στη Λευκωσία την Τρίτη και Πέμπτη, αντίστοιχα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία των αρχών ασφαλείας της Ε.Ε. με στόχο «να μειώσουμε τον κίνδυνο επανάληψης στο μέλλον τέτοιων επιθέσεων». Ο δε Βρετανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Βρετανός Πρωθυπουργός αλλά και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας επιθυμούν επέκταση των βρετανικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, αλλά θα πάνε στο κοινοβούλιο μόνον όταν θα έχουν τη βεβαιότητα ότι έχουν οικοδομήσει μια συναίνεση, προκειμένου το σώμα να δεχθεί την ανάγκη γι’ αυτές τις επιδρομές. «Δεν έχουμε σχέδια αυτή τη στιγμή να εντείνουμε τις επιχειρήσεις από τη Βάση Ακρωτηρίου», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ήδη διεξάγονται αποστολές επιτήρησης, ανεφοδιασμού και αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ από εκεί. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε πως η χώρα μας είναι έτοιμη να παρέχει διευκολύνσεις προς τις γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, εάν αυτό της ζητηθεί. «Έχουμε πει από την αρχή των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους ότι η αεροπορική μας βάση είναι στη διάθεση της γαλλικής αεροπορίας για προσγειώσεις έκτακτης ανάγκης ή οτιδήποτε άλλο, ακόμη και για αεροσκάφη που επιστρέφουν από αεροπορικές επιδρομές».

Δρακόντεια μέτρα

Για την ώρα η Κύπρος θεωρείται ασφαλής προορισμός, ωστόσο λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια, λιμάνια, οδοφράγματα –υπάρχουν πληροφορίες για τζιχαντιστές που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων- και στα σημεία εισόδου/εξόδου στις βρετανικές βάσεις, ιδιαίτερα στη Βάση Ακρωτηρίου, η οποία βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα. Πριν από μερικούς μήνες οι «Times» του Λονδίνου είχαν γράψει ότι η βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, την οποία χαρακτήρισαν «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», ήταν πανέτοιμη για πολεμική δράση και ότι σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών θα αποτελέσει το ορμητήριο αεροσκαφών της RAF εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Λόγω Συρίας, στο Ακρωτήρι σταθμεύει αριθμός μαχητικών Eurofighter Typhoon της Βασιλικής Αεροπορίας, καθώς και μαχητικά Tornado.

NSA, MI6, Mossad, SVR

Πηγή σε ανώτατο επίπεδο που μίλησε στον «Ρεπόρτερ» ανέφερε ότι οι κυπριακές Αρχές σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ισχυρών κρατών –NSA/CIA των ΗΠΑ, MI6 της Βρετανίας, Mossad του Ισραήλ, SVR της Ρωσίας- σαρώνουν το νησί τα τελευταία δυο - τρία χρόνια με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Ο συντονισμός των μυστικών υπηρεσιών με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) κατάφεραν να εντοπίσουν τρομοκράτες που ήρθαν στην Κύπρο – είτε για να μείνουν είτε για να ταξιδέψουν. Έχουν απελαθεί περίπου 10 πρόσωπα τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα για εμπλοκή τους με τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπενθυμίζεται η πολύ σοβαρή υπόθεση της ανεύρεσης οκτώμισι τόνων νιτρικής αμμωνίας στη Λάρνακα (Χεζμπολάχ), καθώς και η αποκάλυψη της επιχείρησης με τα διπλοκάμπινα οχήματα. Σπείρα είχε καταφέρει να μεταφέρει, μέχρι τον εντοπισμό της από την αστυνομία, 200 περίπου διπλοκάμπινα από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, απ’ όπου κατέληξαν σε μέλη του ISIS. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, η ΚΥΠ σε συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες, έχουν στο ενεργητικό τους και άλλες μεγάλες επιτυχίες, που για λόγους εθνικού συμφέροντος δεν κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν, παρόλο που είναι σε γνώση του «Ρεπόρτερ» οι λεπτομέρειες.

«Καθαρίζει» η Κύπρος

Επιπλέον, στην Κύπρο στάθμευαν ή και διακινούνταν για χρόνια τεράστια ποσά τρομοδολαρίων, είτε μέσω εταιρειών είτε μέσω offshore εταιρειών. Αυτό θεωρείται ότι έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, αφού όσοι ύποπτοι λογαριασμοί έχουν εντοπισθεί τους έχουν παγώσει. Επίσης, εκτιμάται ότι έχει καθαρίσει και το κυπριακό νηολόγιο, από πλοία που τα χρησιμοποιούσαν για παράνομη διακίνηση πολεμικού υλικού που κατέληγε στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και η θαλάσσια περιοχής της Κύπρου (πυκνές περιπολίες δυτικών δυνάμεων). Τέλος, σε σχέση με τα κατεχόμενα, οι κυπριακές αρχές έχουν επικοινωνία σε ικανοποιητικό βαθμό με τη διοίκηση του ψευδοκράτους όχι απευθείας, αλλά μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη