Εικόνες ντροπής από το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας

 
Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται εδώ και χρόνια οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας (ΟΚΛ), με τους αρμόδιους να επιδεικνύουν αδιαφορία, παρά τα πολλά παράπονα και τις καταγγελίες που επανειλημμένως τούς έχουν γίνει, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Γονέων Αθλητών ΟΚΛ. Η εν λόγω Πρωτοβουλία –η οποία συστάθηκε σε μια ύστατη προσπάθεια να βοηθήσει την κατάσταση– τον τελευταίο καιρό έχει στείλει σειρά επιστολών, τόσο στην πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), Κλέα Παπαέλληνα, όσο και στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΚΟΑ, Φίλιππο Σοφοκλέους, στις οποίες παρατίθενται όλα τα προβλήματα γύρω από την κατάσταση του Κολυμβητηρίου. Εντούτοις, παρά την αναγνώριση της ύπαρξης χρόνιων προβλημάτων και τη διαβεβαίωση για δρομολόγηση ενεργειών προς επίλυσή τους, στην πράξη η κατάσταση παραμένει ως έχει, όπως υποστηρίζει η Πρωτοβουλία Γονέων Αθλητών ΟΚΛ, μέλη της οποίας μίλησαν στον «Ρεπόρτερ».
 
20 χρόνια χωρίς αποδυτήρια
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν γονείς αθλητών που προπονούνται στο Κολυμβητήριο και ανήκουν στους Ναυτικούς Ομίλους Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας (περίπου το 50% του ενεργού κολυμβητικού δυναμικού), οι εγκαταστάσεις του κτιρίου είναι σε κακή κατάσταση, τα αποδυτήρια δεν λειτουργούν για πάνω από 20 χρόνια, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν σωρεία προβλημάτων, τα σκέπαστρα των κερκίδων είναι φτιαγμένα από ακατάλληλο υλικό, αίθουσες VIP και δημοσιογραφικά θεωρεία δεν υπάρχουν. Αποκορύφωμα αποτελεί η έλλειψη του απαραίτητου ηλεκτρονικού πίνακα του συστήματος χρονομέτρησης, η βλάβη του οποίου δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μη διεξάγονται αγώνες στο Κολυμβητήριο τα τελευταία 10 χρόνια.
 

 

 

 

 


 
Ακόμα μελετούν
Σύμφωνα με τον Δήμο Λευκωσίας, ιδιοκτήτη του χώρου όπου στεγάζεται το Κολυμβητήριο, το 2009 εκπονήθηκε μελέτη για την πλήρη αναβάθμιση του ΟΚΛ και ο Δήμος Λευκωσίας προκήρυξε διαγωνισμό προσφορών. Παρ’ όλο που το έργο κατακυρώθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία, εντούτοις η αποκατάστασή του δεν προχώρησε, καθώς ο ΚΟΑ, που είναι ο διαχειριστής του Κολυμβητηρίου, δεν διέθετε τα κονδύλια. Σε συνάντηση που έγινε στις 16 Ιουλίου με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), για θέματα που αφορούν το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας, ο ΚΟΑ φέρεται να δεσμεύτηκε να διαθέσει το ποσό των 160 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της αποκατάστασης του Κολυμβητηρίου, κυρίως το ηλεκτρονικό σύστημα χρονομέτρησης. «Δεν είχαμε κάποια επίσημη διαβεβαίωση για το αν θα δοθούν τελικά αυτά τα χρήματα», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Χριστόφορος Μιτσίδης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας των γονιών αθλητών. «Στη συνάντηση που έγινε το καλοκαίρι, αποφασίστηκε όντως να δοθούν αυτά τα χρήματα, αλλά προέχει η επικαιροποίηση της μελέτης», μας ανέφερε ο λειτουργός εξυπηρέτησης του Δήμου Λευκωσίας, Μάκης Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος είναι υπέρ της αποκατάστασης του Κολυμβητηρίου.
 
ΚΟΑ: «Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε»
 
Το θέμα της αναβάθμισης του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου το χειρίζεται ο Δήμος Λευκωσίας, και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ανέλαβε την επιχορήγηση του έργου, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΟΑ, Κλέα Παπαέλληνα, η οποία μίλησε στον «Ρεπόρτερ». Ο ανάδοχος φορέας που θα προκύψει από τον διαγωνισμό για την αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, θα αναλάβει και τη μελέτη αλλά και την κατασκευή, μας εξήγησε η κ. Παπαέλληνα, προσθέτοντας ότι η αξία αυτής της σύμβασης εκτιμάται περίπου στα τρία εκατομμύρια ευρώ. «Το ποσό των 150.000 ευρώ, που υπήρχε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, αφορούσε στο ένα μέρος της σύμβασης, αυτό της μελέτης. Όμως, επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα εξεύρεσης του υπόλοιπου ποσού (περίπου 2.850.000 ευρώ), ο Δήμος Λευκωσίας δεν προχώρησε σε προκήρυξη προσφορών, γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδότησης για όλη τη σύμβαση (μελέτη και κατασκευή). Υπάρχουν σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρούμε σε προκηρύξεις, εάν δεν υπάρχει η εξασφάλιση της συνολικής χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει οποιαδήποτε μελέτη», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΚΟΑ.
 
Καιρού επιτρέποντος…
Σημειώνεται ότι γονείς αθλητών ζητούν εξηγήσεις από τον ΚΟΑ, αναφορικά με τη μη αξιοποίηση του προϋπολογισμού του 2014, ύψους 150.000 ευρώ, διερωτώμενοι γιατί ο ΚΟΑ δεν προσπάθησε να συμπεριληφθεί η αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου στα έργα ανάπτυξης που εξήγγειλε το καλοκαίρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού θεωρείται ώριμο. «Γίνεται προσπάθεια συντονισμού με το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προχωρήσουμε. Σε συνεργασία με το ΥΠΠ, έχουμε προχωρήσει και δρομολογήσει την υλοποίηση εργασιών συντήρησης στα αποδυτήρια και στο στέγαστρο του Κολυμβητηρίου, και έχουμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε αμέσως στη διαδικασία προκήρυξης προσφοράς για την αγορά ηλεκτρονικού συστήματος χρονομέτρησης αποτελεσμάτων κολύμβησης και υδατοσφαίρισης», ανέφερε η κ. Παπαέλληνα.
 
Θα, θα, θα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, σημείωσε η πρόεδρος του Οργανισμού, δίνει μεγάλη σημασία και έχει ως προτεραιότητά του τη διασφάλιση υγιεινών και σωστών συνθηκών άθλησης, όλων ανεξαιρέτως των αθλητών. «Ο ΚΟΑ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας, προχωρεί σε επικαιροποίηση υπάρχουσας μελέτης για πλήρη διαχωρισμό των εργασιών που αφορούν στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται ο Δήμος και τις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται ο ΚΟΑ. Θα τεθούν οι πιο πάνω εργασίες με σειρά προτεραιότητας και θα καταβληθεί προσπάθεια εξασφάλισης χορηγίας από τα αντίστοιχα Υπουργεία (Παιδείας και Πολιτισμού, και Οικονομικών)», κατέληξε η πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.
 
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "ΡΕΠΟΡΤΕΡ"  
 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός 16χρονος που προσέκρουσε βίαια σε δέντρο
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες
Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση