Πρόεδρος: Ο λαός θα αποφασίσει για τη λύση του κυπριακού

Υπάρχει ενώπιων μας μια ιστορική ευκαιρία για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ανέφερε πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να το δηλώσει  με βάση τις δεκατέσσερις συναντήσεις που είχε μέχρι σήμερα με το Μουσταφά Ακκιντζί.
 
Μια λύση, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σημείωσε, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Ανέφερε επίσης ότι το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και κεκτημένο των συνομιλιών.
 
Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης του αγώνα της ΕΟΚΑ στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι πρέπει να  υπάρξει απαλλαγή από  τις απαράδεκτες συνθήκες εγγύησης.
Απεύθυνε ταυτόχρονα έκκληση να αποφεύγονται συμπεριφορές, όπως τα πρόσφατα επεισόδια εναντίον Τουρκοκυπρίων, αφού δίνουν πρόσχημα στην Τουρκία και ακραία στοιχεία των Τουρκοκυπρίων να επιμείνουν στις εγγυήσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε την ίδια ώρα ότι δεν παραγνωρίζονται οι ευαισθησίες του συνόλου του λαού, ιδιαίτερα των Ελληνοκυπρίων που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2004.
 
Εξέφρασε, παράλληλα λύπη, επειδή, όπως είπε, δεν μπορεί να αναφερθεί στην πρόοδο που έχει μέχρι τώρα επιτευχθεί ή στις δυσκολίες στις συνομιλίες. Αλλά πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει πως ο λαός θα μείνει στα τυφλά, υποδεικνύοντας πως "όταν εξαγγέλλεις κάτι πρέπει να είναι ολικά συμφωνημένο.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση στις  πολιτικές δυνάμεις να μη βιάζονται να προκρίνουν για τη λύση σαν να είναι παρούσες στις διαπραγματεύσεις. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως όταν έρθει η ώρα “κανένας δεν θα μείνει μακράν της ενημέρωσης, της πλήρους ενημέρωσης” καθώς, όπως εξήγησε, “στο τέλος-τέλος δεν είναι ο όποιος ηγέτης που θα υπογράψει τη λύση, αλλά ο λαός θα αποφασίσει αν την αποδεχτεί ή θα την απορρίψει”.
 
Ανέφερε επίσης ότι η διαπραγματευτική ομάδα και οι τεχνικές επιτροπές δεν αποτελούνται από εκλεκτούς του, αλλά από εκείνους τους οποίους υπέδειξαν τα κόμματα.
 
ΠΗΓΗ: ΡΙΚ 
 
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος