Ακόμη δυο τιγράκια Σιβηρίας γεννήθηκαν στην Κύπρο

Στις 20 Αυγούστου η τίγρης της Σιβηρίας στο Pafos Zoo έγινε για τρίτη φορά μαμά.  Μόλις πρόσφατα τα τιγράκια της βγήκαν για να εξερευνήσουν τον εξωτερικό κόσμο προκαλώντας πολλά χαμόγελα στους επισκέπτες. Στον ζωολογικό κήπο που βρίσκεται στην Πέγεια φαίνεται ότι τα γεννητούρια δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο και πολλά άλλα ζώα επεκτείνουν τις 'οικογένειές' τους.  
 
 
Τιγράκια για φίλημα…
 


Τα δυο μικρά τιγράκια με την ατσαλοσύνη των κινήσεών τους και το αθώο τους βλέμμα κλέβουν τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Η μαμά και ο μπαμπάς όμως προκαλούν δέος και υπενθυμίζουν στο κοινό ότι είναι άγρια, ατρόμητα και δυνατά ζώα. Η πρώτη γέννα τίγρεων ήταν πριν ένα χρόνο οπότε και η Λάρα, όπως ονομάστηκε, έγινε το αστέρι του Κήπου καθώς οι επισκέπτες μπορούσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους. Φέτος η μαμά τίγρης είχε ακόμα δύο γέννες. Στην πρώτη πριν οκτώ μήνες γεννήθηκαν ένα θηλυκό και ένα αρσενικό τιγράκι ενώ μόνο το πρώτο επέζησε και έγινε γνωστή στους επισκέπτες ως η Αφροδίτη.  

 

 

Η Λάρα και η Αφροδίτη είναι πια σε δικό τους χώρο, μακριά προς το παρόν από τα μάτια των επισκεπτών, ενώ τα δυο νέα τιγράκια, που δεν έχουν ακόμα ονόματα, κλέβουν την παράσταση. Στην άγρια φύση ζουν μόνο περίπου 400 σιβηρικές τίγρεις και είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν τόσες γεννήσεις. Δεν μπορούν βέβαια να απελευθερωθούν πια γιατί η επιστροφή στη φύση γίνεται μόνο κάτω από αυστηρά προγράμματα ώστε να μην υπάρξει αποδεκατισμός των πληθυσμών λόγω ασθενειών και άλλων προβλημάτων.  Το συγκεκριμένο ζευγάρι των ενήλικων τίγρεων δεν έχει γνωρίσει την ζωή στη φύση καθώς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ζωολογικούς κήπους και έφτασαν στην Κύπρο από την Τσεχία.

Κι άλλα γεννητούρια

 

 

Τριγυρνώντας στο καταπράσινο περιβάλλον του Pafos Zoo χρειάζεται κανείς αρκετές ώρες στη διάθεσή του.  Κι όχι μόνο γιατί έχει περίπου 300 διαφορετικά είδη του ζωικού βασιλείου να δει αλλά γιατί σίγουρα θα κοντοσταθεί σε κάποιο κλουβί επειδή ξεπρόβαλε ένα μικρό. Οι μανδρίλοι επέκτειναν την οικογένειά τους όπως και άλλοι πίθηκοι. Καμήλες, μεγάλοι παπαγάλοι και άλλα πουλιά  το ίδιο.
 
 
Ακόμα και οι ακανθόχοιροι, οι χελώνες και οι κόμπρες έφεραν νέα ζωή στο πάρκο.  Τα εντυπωσιακά λευκά λιοντάρια δεν ζευγάρωσαν ακόμα ούτε οι καμηλοπαρδάλεις αλλά ποιος ξέρει… εδώ το ζευγάρωμα δεν γίνεται βάση σχεδίου.
 

Από πού προέρχονται τα ζώα
 
 
Ο ζωολογικός κήπος φιλοξενεί σήμερα 1500 ζώα περίπου. Το 90% από αυτά προήλθε από άλλους ζωολογικούς κήπους αλλά και δωρεές. Δωρεά ήταν για παράδειγμα τα δυο ελεφαντάκια που ήρθαν από το Μπαγκλαντές ξεσηκώνοντας τις φιλοζωικές οργανώσεις που ήταν κάθετα αντίθετες με την έλευσή τους εδώ.
 
 
Τα λιοντάρια ήρθαν από καταφύγιο της Νότιας Αφρικής, οι πιγκουίνοι από πάρκο της Μαγιόρκας. Ακόμα και κάτοικοι Κύπρου φέρνουν πουλιά και χελώνες στο πάρκο που δεν θέλουν πια όπως μας εξηγεί ο Simon Holley υπεύθυνος για το μάρκετινγκ του πάρκου.
 
 
Η συνήθης πρακτική όμως είναι να γίνεται ανταλλαγή με άλλα πάρκα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν με την επιθετική και παράξενη συμπεριφορά τους πίθηκοι μακάκα. Δικαιολογημένα όμως όπως εξήγησε στο reporter.com.cy ο κ. Holly.
 
 
Οι συγκεκριμένοι πίθηκοι ήταν πειραματόζωα πριν τα απελευθερώσει φιλοζωική οργάνωση. Συμπεριφέρονται αρκετά επιθετικά σε όποιον παραβεί την απόσταση ασφαλείας που καθορίζει το Paphos Zoo αρπάζοντας πολλές φορές και φωτογραφικές επισκεπτών που δεν τηρούν τους κανόνες. Πέραν τούτου, μερικοί έχουν φοβία από κλειστούς και σκοτεινούς χώρους και δεν μπαίνουν ποτέ στο καταφύγιο που έχει το κλουβί τους έστω κι αν σε αυτό υπάρχουν οι πιο νόστιμες λιχουδιές.
 
 
 
 Φωτογραφίες: Αντρέας Λουκαΐδης/ Pafos Zoo
 
 
 

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης