Ολοκληρώθηκε η παγκύπρια εκστρατεία για καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

  Το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως Αρχή Ισότητας, ολοκλήρωσε, στις 15 Νοεμβρίου 2015, παγκύπρια εκστρατεία για την καταπολέμηση/εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών στην Κυπριακή κοινωνία .

Η εκστρατεία συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του κοινοτικού χρηματοδοτικού Προγράμματος «PROGRESS»,

Συνεργάτες του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, στη διεκπεραίωση των δράσεων της εκστρατείας ήταν: το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2014 και 2015 και κινούνταν σε 2 άξονες: πρώτον, στη διοργάνωση μίας παγκύπριας εκστρατείας ευαισθητοποίησης στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), και, δεύτερον, στη διοργάνωση μίας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε φορείς που, στα πλαίσια των καθηκόντων τους, μπορούν να έχουν προληπτική ή κατασταλτική συνδρομή στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην Κύπρο.

Η εκστρατεία στα ΜΜΕ είχε, γενικότερα, ως στόχο, την ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας στο πρόβλημα της έμφυλης βίας και, ειδικότερα, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή. Η εκστρατεία στόχευσε την ομάδα των θυτών, ανδρών και αγοριών, προωθώντας το μήνυμα: «Οι άντρες λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Το ξέρω, το ξέρεις, το ξέρουμε. Φτάνει!». Για την προώθηση των μηνυμάτων της εκστρατείας χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά μέσα ηλεκτρονικής και έντυπης επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπος τύπος, αφίσες εξωτερικού χώρου και διαδίκτυο). Επίσης, διοργανώθηκαν θεατρικά δρώμενα σε ανοικτούς χώρους και, σε συνεργασία με φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick, δημιουργήθηκαν μηνύματα ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, αναφέρεται, αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στο θέμα της αντιμετώπισης περιστατικών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, στη βελτίωση των γνώσεών τους για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν 12 εκπαιδευτικά σεμινάρια που στόχευσαν, ειδικότερα, στις ακόλουθες βασικές ομάδες στόχους: Αστυνομικούς, Λειτουργούς Υγείας (Γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους), Εκπαιδευτικούς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νομικούς, Λειτουργούς Μετανάστευσης και Εργασίας (σε περιπτώσεις που η βία ασκείται έναντι μεταναστριών), καθώς και σε Λειτουργούς των ΜΜΕ.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμφωνία συνεργασίας Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου με το ογκολογικό νοσοκομείο Royal Marsden Hospital στο Λονδίνο
Έστησε εργαστήριο για καλλιέργεια κάνναβης στο σπίτι του στη Ρόδο
Άνεμοι και μεμονωμένες βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Δεκαοκτώ χρόνια με πολλαπλή σκλήρυνση-«Ξύπνησα ένα πρωινό και δεν έβλεπα, νόμιζαν θα μείνω ανάπηρη»
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Στις κάλπες οι δάσκαλοι, εκλέγουν τη νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ-Οι προκλήσεις και τα ανοιχτά θέματα
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Προετοίμασαν το έδαφος για εμπλοκή ΠτΔ στη διαμάχη Ελεγκτή και Εισαγγελέα-Αναδεικνύεται ξανά το διπλό καπέλο
Κορυφαία πρόκληση για την ΑΗΚ η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η μείωση ρύπων
Με συμφωνία τριών σημείων, διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των 69 υπαλλήλων της Kition-Τι προβλέπει