Υπ. Δικαιοσύνης: Συντονισμένη δράση κατά της τρομοκρατίας στο Συμβούλιο της ΕΕ

  Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και η έγκριση των σχετικών Συμπερασμάτων, τα οποία η Κύπρος στήριξε, αποτελούν έκφραση της αποφασιστικότητάς μας για άμεση και συντονισμένη δράση, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, για την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης της ΕΕ.
«Τώρα, θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε συστηματικά και με υπευθυνότητα για να μετουσιωθούν οι αποφάσεις σε πράξη. Αυτό αποτελεί ευθύνη όλων μας έναντι των λαών μας, άλλα και έναντι των ευρωπαϊκών αξιών μας», σημειώνει.

Προσθέτει ότι «μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα εκφράσαμε, όπως και οι λοιποί εταίροι μας, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας προς τη γαλλική Κυβέρνηση και το γαλλικό λαό».

«Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέτοιες ειδεχθείς και απάνθρωπες πράξεις, στρέφονται κατά της ειρήνης και αποτελούν κίνδυνο για τις θεμελιώδεις αρχές του γαλλικού κράτους, αλλά και όλων των ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών. Η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και είναι έτοιμη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να συνδράμει στην κοινή προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε.

Αναφορικά με τα θέματα που απασχόλησαν τις σημερινές εργασίες, ο κ. Νικολάου τονίζει ότι η Κύπρος θεωρεί απαραίτητη την ολοκλήρωση των διεργασιών για το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων επιβατών PNR εντός του τρέχοντος έτους. Δίνει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στη συμπερίληψη και των ενδοευρωπαϊκών πτήσεων, καθώς και στον μη περιορισμό της χρήσης των δεδομένων σε εγκλήματα με διασυνοριακό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, θεωρεί σημαντική την πρόσβαση στα δεδομένα για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους.
Εκφράζει, επίσης, ικανοποίηση για την υιοθέτηση του κανονισμού για την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων, που θεσπίζει κοινά πρότυπα απενεργοποίησης τα οποία είναι δεσμευτικά για όλους και έρχονται να καλύψουν τα κενά που επέτρεψαν τη δυνατότητα αξιοποίησης απενεργοποιημένων όπλων σε τρομοκρατικά κτυπήματα.

Όσον αφορά το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών, ο Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος θεωρεί επιβεβλημένη τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του Νόμου, των μυστικών υπηρεσιών και της Ευρωπόλ, ώστε η αξιοποίηση κάθε πληροφορίας να είναι άμεση και προς όφελος της ασφάλειας όλων των κρατών. Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας στην Ευρωπόλ, αναφέρει, θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για τον συντονισμό των δράσεων όλων μας στους τομείς των ξένων μαχητών, της παράνομης εμπορίας όπλων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τις ενέργειες που προβαίνουμε σε εθνικό επίπεδο, αναφέροντας ότι έχουμε καθιερώσει την πλήρη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, ενώ για σκοπούς αύξησης της ροής των πληροφοριών έχουμε δρομολογήσει συνεργασίες με αντίστοιχες υπηρεσίες χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου», αναφέρει ο Υπουργός.

Σημειώνει ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια θα διευκολύνετο σε εθνικό επίπεδο, εάν γινόταν αποδεκτή εισήγηση της Κύπρου να παραχωρηθεί πρόσβαση στο σύστημα SIS II , όπου υπάρχουν μαζεμένες όλες οι πληροφορίες που καταχωρούνται από τα κράτη μέλη, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησής τους, ειδικότερα των πληροφοριών που αφορούν ξένους μαχητές. Έχοντας υπόψη την εγγύτητά της Κύπρου στους χώρους δράσης του Ισλαμικού Κράτους, η Κύπρος επανέλαβε τη βούλησή της να καταστεί άμεσα επιχειρησιακή στο SIS II.

Η Κύπρος, αναφέρεται, στηρίζει επίσης, την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών και τη διασύνδεσή τους με τις σχετικές βάσεις δεδομένων του SIS II , τη βάση κλεμμένων και απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων της Ιντερπόλ και του συστήματος πληροφοριών των θεωρήσεων. Ταυτόχρονα, θεωρεί σημαντική την ενίσχυση της συνεργασίας με τον Οργανισμό FRONTEX, ώστε να διασφαλιστεί ο συστηματικός έλεγχος και η ακριβής καταγραφή των προσφύγων που εισέρχονται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η απειλή της τρομοκρατίας είναι πια ασύμμετρη και δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα τελευταία κτυπήματα στράφηκαν εναντίον της ευρύτερης μάζας των πολιτών. Γι αυτό, σε εθνικό επίπεδο έχουμε αποφασίσει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα σημεία διέλευσης στις κατεχόμενες περιοχές», αναφέρει ο Υπουργός.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΥΠΑΝ: Θεμέλιο για ολοκληρωμένη προσωπικότητα η προδημοτική
Συμφωνία συνεργασίας Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου με το ογκολογικό νοσοκομείο Royal Marsden Hospital στο Λονδίνο
Έστησε εργαστήριο για καλλιέργεια κάνναβης στο σπίτι του στη Ρόδο
Άνεμοι και μεμονωμένες βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Στις κάλπες οι δάσκαλοι, εκλέγουν τη νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ-Οι προκλήσεις και τα ανοιχτά θέματα
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Προετοίμασαν το έδαφος για εμπλοκή ΠτΔ στη διαμάχη Ελεγκτή και Εισαγγελέα-Αναδεικνύεται ξανά το διπλό καπέλο
Κορυφαία πρόκληση για την ΑΗΚ η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η μείωση ρύπων
Με συμφωνία τριών σημείων, διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των 69 υπαλλήλων της Kition-Τι προβλέπει