Γιατί οι τρομοκράτες δείχνουν με τον δείχτη προς τον ουρανό;

Τις τελευταίες μέρες, πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ εγχώρια και διεθνή είναι η τρομοκρατία και ο ISIS. Επόμενο είναι λοιπόν να έχουν πλημμυρίσει εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες υπόπτων τρομοκρατών και μελών του ISIS.

Βλέποντας αυτές φωτογραφίες παρατηρεί κανείς ότι όλες σχεδόν έχουν ένα κοινό. Ποιο είναι αυτό; Όλοι δείχνουν με το δάχτυλο και συγκεκριμένα με το δείχτη προς τον ουρανό.

Τι σημαίνει όμως αυτή η χειρονομία για τους τρομοκράτες και γιατί τη χρησιμοποιούν όλη κατα κόρον;


Η χειρονομία αυτή αντιπροσωπεύει την βασικότερη αρχή των μουσουλμάνων, ότι δηλαδή μοναδικός Θεός είναι ο Αλάχ και ο Μωάμεθ είναι προφήτης του.

 

Στην ουσία ο δείχτης του χεριού τονίζει την μοναδικότητα του θεού των Μουσουλμάνων (ένας θεός).


Η χρήση συγκεκριμένων χειρονομιών με συμβολικό χαρακτήρα δεν είναι κατι νέο, ούτε παρατηρείται μόνο στον μουσουλμάνικό κόσμο. Κάτι ανάλογο έχουμε κι εμείς, με την τριαδικότητα της χριστιανορθόδοξης θρησκείας, και της χρήσης τριών δακτύλων τη στιγμή που κάνουμε το σταυρό μας.

Ωστόσο η χειρονομία αυτή με τον δείχτη να δείχνει τον ουρανό έχει γίνει σήμα κατατεθέν ανάμεσα στα μέλη του ISIS όταν ποζάρουν από τα πεδία των μαχών με όπλα στα χέρια, αλλα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών ενός καμικάζι. Εκτός όμως από θρησκευτική χρειά, η στάση αυτή του χεριού έχει και πολιτική, αφού αναλυτές θεωρούν ότι πρεσβεύει την αντίληψη των μουσουλμάνων εξτρεμιστών της απόρριψης κάθε μορφής εξουσίας ή κυβέρνησης, εάν αυτή δεν βρίσκεται κάτω από το νόμο της Σαρίας. Πάντως η χειρονομία αυτή ούτε καινούργια είναι, ούτε επινόηση του ISIS, αφού και ο Μπιν Λάντεν συνήθιζε να ποζάρει κάνοντας αυτή τη χειρονομία.
 

Σήμα που συνόδευε την προπαγάνδα τους βλεπουμε και σε φωτογραφίες του 2ου παγκοσμίου πολέμου από τους Ναζί, με το χαρακτηριστικό χαιρετισμό τους (ένδειξη σεβασμού προς τον Χίτλερ).
 


Η χρήση συμβόλων και χειρονομιών έχει τεράστια σημασία ανέμεσα στα μέλη μιας ομάδας, το ίδιο και ανάμεσα στα μέλη του ISIS. Ένα τέτοιο σύμβολο, είναι η μαύρη σημαία με τα άσπρα αραβικά γράμματα, κάτι που βοηθά προπαγανδιστικά την τρομοκρατική ομάδα να ξεχωρίζει από τις δεκάδες των ανταγωνιστικών φατριών της Τζιχάντ σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα ενισχύει την κεντρική ιδέα του χαλιφάτου, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα ενιαίο ισλαμικό κράτος που δεν εκτείνεται μόνο στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και τον ευρύτερο κόσμο.

 

 
 
 

 

Δειτε Επισης

Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»