Πρόταση Ε. Χαραλαμπίδου για τροποποίηση νόμων για την βία στην οικογένεια

Ανακοίνωση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για την Πρόταση Νόμου που τροποποιεί τους Περί βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) νόμους του 2000 και 2004.
 
Έξι άτομα υπό την Αρχή Εποπτείας:
Πέρσι τον Ιούνιο μετά από Πρόταση Νόμου , που καταθέσαμε ως ΑΚΕΛ, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Αρχή Εποπτείας, η οποία αυτούσια υιοθετήθηκε στο  Νόμο περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. Η θέσπιση της Αρχής, ιδιαίτερα  με την έξαρση που παρατηρείται στα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, είναι υψίστης σημασίας, αφού ενεργοποιεί και συντονίζει πέραν των οκτώ κρατικών υπηρεσιών, και  είναι επιφορτισμένη με τη δημιουργία Μητρώου, την Εποπτεία και τη συνεχή  παρακολούθηση ατόμων που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων μετά την αποφυλάκισή τους. Ήδη έξι άτομα, που αποφυλακίστηκαν,  βρίσκονται υπό την Αρχή Εποπτείας. 

Πρόνοιες της νέας  Πρότασης Νόμου:
Προχωρήσαμε σε μια ακόμη Πρόταση Νόμου, η οποία στοχεύει στην παρακολούθηση παιδιών θυμάτων βίας ή παιδιών που είναι μάρτυρες βίας από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, σε περίπτωση που ένας εκ των κηδεμόνων (συνήθως η μητέρα) αναζητεί φιλοξενία σε στέγη προστασίας ή έχει προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία. 

Σύμφωνα με την ως σήμερα πρακτική, απαιτείτο η συγκατάθεση και των δυό γονιών. Ως γενική αρχή είναι ορθό να λαμβάνεται η συγκατάθεση και των δυό γονέων. Όμως στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν ιδιάζουσες συνθήκες, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την εξασφάλιση συγκατάθεσης από τον θύτη. 

Όταν το θύμα  αποφασίσει να σπάσει τον κύκλο βίας, και μαζί με το ανήλικο τέκνο του φιλοξενείται σε στέγη προστασίας ή σε άλλο οικείο περιβάλλον, τότε θα μπορεί ο οικογενειακός σύμβουλος να παρέμβει και να ζητήσει παροχή ψυχολογικής στήριξης από ψυχολόγο ή ψυχίατρο χωρίς την συγκατάθεση των κηδεμόνων. 

Η ουσία  της συγκεκριμένης Πρότασης Νόμου, που καταθέσαμε μαζί με τη συνάδελφο  Σκεύη Κουκουμά, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, είναι η στήριξη των παιδιών.

Με έκπληξη ακούσαμε στην Επιτροπή, ότι εδώ και χρόνια έχουν γίνει προς τα αρμόδια Τμήματα εκθέσεις με αναφορές στα κενά της ισχύουσας Νομοθεσίας, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει οποιαδήποτε ουσιώδης ενέργεια ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Παρατηρήθηκε αδράνεια. 

Σημειώνουμε, ότι η ψήφιση της Πρότασης Νόμου, που καταθέσαμε, κρίθηκε ως αναγκαία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Φαίνεται να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από όλους τους συναδέλφους και  θα οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση σε Νόμο.

Πέραν της Πρότασης Νόμου, η Επιτροπή Εργασίας, αποφάσισε όπως  συνεχίσει και τη συζήτηση του αυτεπάγγελτου θέματος που εγγράψαμε, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια σειρά από τροποποιητικές παρεμβάσεις, που αφορούν στην στήριξη παιδιών. 

Ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο που εφαρμόζεται η γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα (2008), που αφορά στην μετεγγραφή παιδιών, σε άλλες σχολικές μονάδες λόγω ενδοοικογενειακής βίας. 
 

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη