«Αυτός θα πάει φυλακή μια μέρα» είπε η αστυνομία στην καθηγήτρια

 
 • Με "σχολικό μητρώο" κάποιοι από τους συλληφθέντες
 • Ομάδες του ΕΛΑΜ δικτυωμένες στο Λύκειο Κύκκου Ά 
 • Αδυναμίες στην τιμωρία λόγω σχολικών κανονισμών 
 • Ταλιαδώρος: Τα κόμματα να σταματήσουν τον «εναγκαλισμό» μαθητικών οργανώσεων
 • Καδής: "Μικρά μπουλούκια ατόμων που αμαυρώσαν αυτή την εικόνα". 
 
 
Σοβαρό παραβατικό παρελθόν έχουν κάποιοι από τους μαθητές, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των επεισοδίων εναντίον Τ/κ, κατά της διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης την περασμένη Δευτέρα.
 
Πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, που προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μιλώντας στο reporter.com.cy απέδωσαν τα επεισόδια πρωτίστως στην παραβατική συμπεριφορά συγκεκριμένων παιδιών, στο παρελθόν κάποιων εκ των οποίων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ένταση και απειλές κατά καθηγητών.  Πηγή μας ανέφερε μάλιστα πως όταν καθηγήτρια προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία για απειλές που δέχθηκε, ο επί καθήκοντι αστυνομικός της είχε πει χαρακτηριστικά για συγκεκριμένο μαθητή: «αυτός θα πάει φυλακή μια μέρα».
 
Ο ρόλος του ΕΛΑΜ
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως όντως το ΕΛΑΜ έχει προσχωρήσει στο Λύκειο Κύκκου Α΄, από το οποίο προέρχονται οι συλληφθέντες μαθητές. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες ανησυχίες και στο υπουργείο.
Τα προχθεσινά επεισόδια, μάλιστα, φαίνεται πως σχετίζονται με την προσχώρηση ακροδεξιών ιδεών στο συγκεκριμένο Λύκειο.
 
Στο μεταξύ, με την σύλληψη και των υπολοίπων 6 αναζητούμενων μαθητών, εκτελέστηκαν και τα 15 εντάλματα σύλληψης για τους νεαρούς υπόπτους που ενεπλάκησαν στα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας.
Οι έξι μαθητές που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν το απόγευμα στα γραφεία του ΤΑΕ Αρχηγείου όπου  οι αστυνομικοί τους ανήγγγειλαν τα αδικήματα για τα οποία καταγγέλλονται. Και οι 6 αναμένεται  να περάσουν τη νύκτα στα αστυνομικά κρατητήρια, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία να κατηγορηθούν γραπτώς και να αφεθούν ελεύθεροι. Σε μια άλλη εξέλιξη, τρεις άλλοι μαθητές που συνελήφθησαν, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά που κατηγορήθηκαν γραπτώς.  Οι ανακριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις μαθητών τις επόμενες ώρες.
 
Οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες κατηγορίες, η μία εκ των οποίων προνοεί ακόμα και πενταετή φυλάκιση.
 
Αναλυτικά, αντιμετωπίζουν τα ακόλουθα αδικήματα:
 
 • Επιθέσεις που προκαλούν πραγματική σωματική βλάβη
 • Πρόκληση κακόβουλης ζημίας
 • Αδικήματα που αφορούν τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου 
 • Διασάλευση της ειρήνης σε δημόσιο χώρο
 • Πρόκληση ανησυχίας 
 • Υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου 
 • Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος
 
 
 Ερωτήματα για τις πειθαρχικές ποινές
Την ίδια ώρα, ερωτήματα δημιουργούνται για τη δυνατότητα επιβολής πειθαρχικών ποινών εναντίον των συγκεκριμένων παιδιών από το σχολείο. Μα βάση τους κανονισμούς, ποινές για αδικήματα εκτός σχολικών ωρών, επιβάλλονται σε μαθητές για δύο μόνο λόγους:
Είτε για ζημιές που αποδεδειγμένα θα προκαλέσουν στην περιουσία του σχολείου είτε για ζημιές σε περιουσία που ανήκει στο προσωπικό του σχολείου.
 
Επομένως, τα προχθεσινά επεισόδια δεν εμπίπτουν στα αδικήματα που το σχολείο μπορεί να τιμωρήσει πειθαρχικά, εκτός σχολικής ώρας.
Όμως ακόμα και αν δοθεί σχετική  οδηγία από το αρμόδιο υπουργείο, είναι αμφίβολο ότι η πειθαρχική τιμωρία εναντίον των μαθητών μπορεί να επιβληθεί, πριν ολοκληρωθεί η ποινική διερεύνηση από την αστυνομία. 
 
Πάντως, ο υπουργός παιδείας, μιλώντας στο reporter.com.cy, τόνισε ότι το υπουργείο θα δράσει αποφασιστικά, προχωρώντας στην παραδειγματική τιμωρία των μαθητών. Όπως ανέφερε, υπάρχουν πειθαρχικές ποινές, οι οποίες μπορούν να επιβληθούν από το σχολείο. Πρόκειται για ποινές διαφόρων διαβαθμίσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν από μείωση διαγωγής και αποβολή, μέχρι και μετακίνηση σε άλλα σχολεία. «Ανάλογα με το τι θα δείξουν οι έρευνες, ανάλογες θα είναι και οι αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Καδής.
 
Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα  εισχώρησης ακροδεξιών στοιχείων στα σχολεία δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν χρειάζονται, όπως είπε, πολλοί για να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση. «Είδαμε μεγάλες ομάδες μαθητών που συμμετείχαν κόσμια στις εκδηλώσεις και είδαμε και μικρά μπουλούκια ατόμων που αμαυρώσαν αυτή την εικόνα. Αυτά του μπουλούκια θέλουμε να απομονωθούν και να μην μπολιάσουν και τους υπόλοιπους μαθητές»,  τόνισε ο κ. Καδής,  σημειώνοντας ότι το υπουργείο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι  το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.  
 
Ταλιαδώρος: Τα κόμματα να σταματήσουν τον «εναγκαλισμό» μαθητικών οργανώσεων
Σε μια άλλη εξέλιξη, μιλώντας στο reporter.com.cy, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο διευθυντής του Λυκείου Κύκκου Α’, καταδίκασε τα επεισόδια, χαρακτηρίζοντας τα απαράδεκτα και προσθέτοντας πως δεν εκφράζουν το μαθητικό κίνημα.
 
Απηύθυνε έκκληση προς τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να τερματίσουν τον εναγκαλισμό των οργανώσεων των μαθητών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με αυτό τον τρόπο και το ΕΛΑΜ βρίσκει τρόπο να παρεισφρέει στα σχολεία. 
 
Ο κ. Ταλαιδώρος απέδωσε τα επεισόδια και σε παρενέργειες από το κλίμα που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της κομματικής αντιπαράθεσης των μαθητών, που είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση δύο, ξεχωριστών, αντικατοχικών εκδηλώσεων.
Επέκρινε, παράλληλα την Αστυνομία για ελλιπή αστυνόμευση της πορείας των μαθητών στους δρόμους της Λευκωσίας.
 
Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση Ακιντζί ότι και ο αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε από μαθητές, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι συσχέτισε μερικούς ταραξίες με τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
 
 

Δειτε Επισης

Εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα του ΓεΣΥ λόγω τεχνικού προβλήματος
Αντίθεση Ισότητας στην απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση
Δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες στην Κύπρο ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα
Συνάντηση νοσηλευτών με τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ για το θέμα της υποστελέχωσης
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Το κεφάλαιο κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, η πρόθεση για απαγόρευση και ο χρόνος που πιέζει
Στα χειρότερα επίπεδα η έξαρση της ομοφοβίας στην Κύπρο-Δύο καταγγελίες κάθε εβδομάδα
Μειώνεται ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων, πρόβλημα στην εφαρμογή του Door to door στα σχολεία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ που μοιράζουν 1,2 εκ. ευρώ
Συνέργειες για ένταξη Ακρωτηρίου Άσπρου–Πέτρας Ρωμιού σε μνημεία UNESCO προτείνει η Επ. Περιβάλλοντος