Ένα στα πέντε παιδιά θύμα κακοποίησης

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, που σκοπό έχει να υπενθυμίζει κάθε χρόνο στην πολιτεία, στους γονείς, στους επαγγελματίες, αλλά και στον κάθε πολίτη ότι η παιδική κακοποίηση αποτελεί ευθύνη όλων μας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.
 
Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Μέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ένα τρίτο των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καταστήσει τη σωματική τιμωρία των παιδιών ως παράνομη. Παρόλα αυτά, η σωματική τιμωρία παραμένει νόμιμη σε αρκετές χώρες και θεωρείται ως μια αποδεκτή μορφή «πειθαρχίας» των παιδιών.
 
«Η κατάργηση της σωματικής τιμωρίας των παιδιών απαιτεί πολυεπίπεδη δράση από τα διάφορα κράτη. Απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές και πολιτικά μέτρα για την εξασφάλιση των κατάλληλων προγραμμάτων καθώς και για την καθοδήγηση των επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά και οικογένειες. Επίσης, απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο την αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών», αναφέρει.
 
Η πραγματική πειθαρχία, όπως σημειώνεται, δεν βασίζεται στη σωματική τιμωρία, αλλά αναπτύσσεται μέσα από την επικοινωνία, την κατανόηση, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή. Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ περισσότερα από τα βιώματά τους παρά από όσα τους λένε οι γονείς τους.
 
Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης και, σύμφωνα με έρευνες, στις πλείστες των περιπτώσεων, ο θύτης είναι άτομο από το κοντινό περιβάλλον του παιδιού, δηλαδή κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται.
 
Με στόχο την ενίσχυση των εθνικών πολιτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, εγκαινιάστηκε στη Ρώμη, το Νοέμβριο του 2010, η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος.
 
Με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η Συντονιστική Επιτροπή Κύπρου ανέλαβε το συντονισμό του τριετούς προγράμματος (2013-2016): «Ενίσχυση των εθνικών πολιτικών για να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά των παιδιών: Ένα σχέδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης που περιλαμβάνει πιλοτικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο». Στη Συντονιστική Επιτροπή Κύπρου συμμετέχουν η Εισηγήτρια για τα Παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, το «Hope For Children» UNCRC Policy Center, ο Δήμος Λευκωσίας, η Εθνική Επιτροπή UNESCO Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας και δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Κύπρου, επιτεύχθηκε η κύρωση της Σύμβασης Lanzarote από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 13 Νοεμβρίου 2014.
 
Επίσης, η Συμβουλευτική Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες της Ad hoc Υπουργικής Επιτροπής με στόχο την εφαρμογή πολιτικών διατμηματικής προσέγγισης των ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, όπως είναι το Σπίτι του Παιδιού.
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών