Α. Τσίπρας: ''Γελοιότητες τα περί παρεξήγησης με την Λευκωσία''

Έντονα αντιδρά το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα σε δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυπριακή κυβέρνηση ενοχλημένη από θετική, όπως εμφανίζεται, απάντησή του σε ερώτηση εάν πρέπει να ανοίξουν δύο κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου χθες στην Άγκυρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δημοσιογραφικοί αλλά και πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα αφήνουν είσης να εννοηθεί ότι στο επίσημο Δελτίο Τύπου που εξεδόθη χθες μετα τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών σκοπίμως δεν συμπεριελήφθη η απάντηση του κ. Τσίπρα στο ερώτημα αν η Αθήνα σκοπεύει να πιέσει «την ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως την ονομάζει η δημοσιογράφος, να άρει το βέτο της στο άνοιγμα δύο κεφαλαίων.

Πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύουν ότι η απάντηση του πρωθυπουγού δεν συμπεριελήφθη στο τελικό Δελτίο Τύπου λόγω τεχνικού λάθους από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα. Στα δε περί ενόχλησης της Λευκωσίας από εμφανιζόμενες ως «εθνικές υποχωρήσεις στο άνοιγμα κεφαλαίων» από Τσίπρα,  παραπέμπουν «όσους προσπαθούν να ανακαλύψουν “δυσαρέσκεια” εκ μέρους της Κύπρου για τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στην Άγκυρα», σε δηλώσεις του Κύπριου εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη:

"Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα παρερμηνείας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για άνοιγμα Κεφαλαίων και ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα Κεφάλαια ή τα όποια Κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς ότι, στην Τουρκία εναπόκειται αν υπάρχει θέληση να προχωρήσουν τα Κεφάλαια αυτά.»

Και επισημαίνει ακολούθως το άτυπο σημείωμα από το Μαξίμου ότι «αγγίζει τα όρια της γελοιότητας ο ισχυρισμός ότι επιδιώκεται εκ των υστέρων παραποίηση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ισχυρισμός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα τεχνικό λάθος στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε από την ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα».

Πράγματι, λίγο μετά τις αντιδράσεις πρωθυπουργικών κύκλων στην Αθήνα, ήρθε από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα ανακοίνωση που λέει ότι κατά τη διάρκεια της λέξης-προς-λέξη απομαγνητοφώνησης της κοινής συνέντευξης Τσίπρα-Νταβούτογλου, «εκ  παραδρομής παραλείφθηκε η διευκρινιστική συμπληρωματική ερώτηση της  δημοσιογράφου της εφημερίδας Haberturk Σεμά Τσετίν και η απάντηση του Έλληνα Π/θ στην ερώτηση  που αφορούσε  στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.  
 
Αποδίδει δε, η πρεσβεία, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, σε «καθαρά τεχνικούς λόγους κατά τη διάρκεια της αντιγραφής-επικόλλησης (copy-paste), το γεγονός ότι η απάντηση του Πρωθυπουργού στο ερώτημα της δημοσιογράφου δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο.
 
Η ερώτηση της δημοσιογράφου προς τον κ. Τσίπρα ήταν, «αναφορικά με το θέμα του ανοίγματος νέων κεφαλαίων τίθεται θέμα μπλοκαρίσματος από την «ε/κ» διοίκηση στα κεφάλαια 23 και 24, και ερωτώ ποια μπορεί να είναι η στάση της Ελλάδας προκειμένου να πείσει την «ε/κ» διοίκηση (στο ζήτημα αυτό);»
 
Και η απάντηση του Πρωθυπουργού, που δεν συμπεριλήφθηκε στο αρχικό Δελτίο Τύπου χθές:
 
«Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτήν την πορεία, στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Μ’ αυτήν την έννοια, θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν, οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από  την ένταξη της γείτονας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σε ότι αφορά την Κύπρο. Η Κύπρος, όπως γνωρίζετε, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και αυτή ρόλο σημαντικό στις αποφάσεις που, από κοινού, παίρνουν οι 28 εταίροι και φαντάζομαι ότι αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Φαντάζομαι ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα, αμοιβαία από όλες τις πλευρές, βρίσκεται και ο τρόπος ώστε τα βήματα αυτά να είναι αποτελεσματικά».

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα