Σφοδρά παράπονα από την Hellas SAT για τον τερματισμό συνεργασίας με το ΡΙΚ

Την έντονη αντίδραση του CEO της Hellas Sat Χριστόδουλου Πρωτοπαπά προκάλεσε η απόφαση του ΡΙΚ να  τερματίσει την συνεργασία του με την HELLAS SAT Consortium Ltd, ανακοινώνοντας ότι ανάδοχος για την εκπομπή του σήματος του δορυφορικού προγράμματος RIKSAT στον δορυφόρο HOTBIRD του EUTELSAT, είναι η εταιρεία Telespazio. 
 
Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο κος Πρωτοπαπάς προς τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ Κ. Νικολαϊδη,  η ιταλική εταιρεία συμφώνησε με το ΡΙΚ στην τιμή των €834.936,  δηλαδή €6.562 χαμηλότερη από την τιμή που έχει προσφέρει η HELLAS SAT Consortium Ltd. «Μάλιστα», τονίζει ο κος Πρωτοπαπάς, «στην ίδια επιστολή καλούμαστε αν έχουμε ένσταση να την υποβάλουμε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από την υφιστάμενη Νομοθεσία». 
 
Ο κος Πρωτοπαπάς εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι οι Κύπριοι εργαζόμενοι στην HELLAS SAT είναι πολύ απογοητευμένοι από την απόφαση αυτή του ΡΙΚ η οποία μας στέρησε για €6.562 τη δυνατότητα συνεργασίας. Η Εταιρεία μας και οι μέτοχοί της έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στην Κύπρο επενδύσεις πέραν των €350.000.000, εργοδοτούν 18 Κύπριους επιστήμονες και τεχνικούς και έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία $9.260.000 και €1.200.000 ως ανταλλάγματα για την άδεια λειτουργίας και € 1.887.613,7 ως φόρο εισοδήματος.  Το επενδυτικό πλάνο των μετόχων της εταιρείας είναι πέραν των 450 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό θα προστεθεί στο ΑΕΠ της Κύπρου αφού όλες οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο και στην Κυπριακή Εταιρεία».
 
«Εμείς οι Υπάλληλοι της HELLAS SAT που προσπαθήσαμε τόσο πολύ για να προσφέρουμε την ομολογουμένως πιο αξιόπιστη τεχνικά λύση και οικονομικά πιο συμφέρουσα για το ΡΙΚ», καταλήγει, «θα συνεχίσουμε παρόλα αυτά να συνεργαζόμαστε μαζί σας προς όφελος της χώρας μας, παραγνωρίζοντας το σαθρό και απηρχαιωμένο σύστημα αξιολόγησης προσφορών που ισχύει στην Κύπρο σήμερα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο παρά την αντιμετώπιση που έχουμε από εσάς και τις κατά τα άλλα νόμιμες διαδικασίες σας,  διότι εργαζόμαστε για την Κύπρο μας και τις γενιές που έρχονται».  
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κου Πρωτοπαπά 
 
''Αξιότιμε κ. Νικολαΐδη,​
Έχουμε λάβει σήμερα με έκπληξη και μεγάλη απογοήτευση τη συνημμένη επιστολή σας, μέσω της οποίας μας γνωστοποιείται ότι ο ανάδοχος τελικά για την εκπομπή του σήματος του δορυφορικού προγράμματος RIKSAT στον δορυφόρο HOTBIRD του EUTELSAT είναι η TELESPAZIO στην τιμή των €834.936  δηλαδή €6.562 χαμηλότερη από την τιμή που έχει προσφέρει η HELLAS SAT Consortium Ltd. Μάλιστα στην ίδια επιστολή καλούμαστε αν έχουμε ένσταση να την υποβάλουμε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από την υφιστάμενη Νομοθεσία. 

Εμείς της HELLAS SAT τόσα χρόνια που συνεργαζόμαστε με το ΡΙΚ δεν είχαμε καμιά σχέση με την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αλλά ούτε και το Ανώτατο Δικαστήριο, παρά μόνο με το ΡΙΚ και τους ανθρώπους του, τους οποίους εκτιμούμε και σεβόμαστε. Για αυτό το λόγο θεωρώ χρέος μου και ηθική υποχρέωση πρώτα ως Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της HELLAS SAT και έπειτα ως πολίτης μιας χώρας μαστιζόμενης από την οικονομική κρίση της οποίας η Κυβέρνηση και όλος ο Κυβερνητικός μηχανισμός πασχίζει με κάθε τρόπο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο, να απευθυνθώ σε σάς και στους αρμοδίους Υπουργούς, γιατί οι οποιεσδήποτε αποφάσεις που λαμβάνονται σε κάθε χώρα από Κυβερνητικούς οργανισμούς και Επιτροπές έχουν πάντοτε και άλλες διαστάσεις οι οποίες ενίοτε πιο σοβαρές από τις οικονομικές μάλιστα της διαφοράς των €6.562.

Είναι κατ' αρχή λυπηρό γιατί δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη από τους αρμοδίους που έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις προσφορές, το γεγονός ότι η εταιρεία μας αποφάσισε να προσφέρει στο ΡΙΚ, στην περίπτωση που επέλεγε ως ανάδοχο τη HELLAS SAT, δωρεάν δορυφορική χωρητικότητα για περιστασιακές μεταδόσεις αξίας €10.000 ευρώ, αλλά ούτε και το γεγονός ότι αποφάσισε η  εταιρεία μας να εκπέμπεται το πρόγραμμα του ΡΙΚ από την Κύπρο και όχι από το εξωτερικό έχοντας ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά πολύ η αξιοπιστία του τρόπου εκπομπής του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ αφού θα υπάρχει ταυτόχρονη εκπομπή από την Κύπρο σε δύο δορυφόρους και όχι μόνο σε ένα. Αν λαμβάνονταν υπόψη οι επιπλέον παροχές ποσοτικοποιημένες τότε η τιμή της HELLAS SAT θα ήταν κατά €3,438 πιο χαμηλή.

Όλοι οι Κύπριοι εργαζόμενοι στην HELLAS SAT είναι πολύ απογοητευμένοι από την απόφαση αυτή του ΡΙΚ η οποία μας στέρησε για €6.562 τη δυνατότητα συνεργασίας. Η Εταιρεία μας και οι μέτοχοί της έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στην Κύπρο επενδύσεις πέραν των €350.000.000, εργοδοτούν 18 Κύπριους επιστήμονες και τεχνικούς και έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία $9.260.000 και €1.200.000 ως ανταλλάγματα για την άδεια λειτουργίας και € 1.887.613,7 ως φόρο εισοδήματος.  Το επενδυτικό πλάνο των μετόχων της εταιρείας είναι πέραν των 450 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό θα προστεθεί στο ΑΕΠ της Κύπρου αφού όλες οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο και στην Κυπριακή Εταιρεία.

Δυστυχώς δεν έχει ληφθεί τίποτε από τα πιο πάνω υπόψη κατά την αξιολόγηση, αλλά ούτε οι δραστηριότητες της εταιρείας, ούτε η μέχρι τώρα συνεισφορά της στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. Δεν υπήρχε κανένας συντελεστής βαρύτητας στον Πίνακα αξιολόγησης για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και μόνο κριτήριο ήταν η διαφορά της τιμής της προσφοράς €6.562 με την Ιταλική TELESPAZIO, η οποία λειτουργεί στο εξωτερικό έχοντας κάνει επενδύσεις στην Ιταλία, ανταγωνιζόμενη όχι μόνο τη CYTA και τη HELLAS SAT αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση η οποία δια του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Κύπρο και την προαγωγή της Κύπρου ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου και κέντρου παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Οργανισμός προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο CIPA ξοδεύουν καθημερινά σε διαφήμιση πολλαπλάσια ποσά από τη διαφορά των €6.562 που έχει η HELLAS SAT με την TELESPAZIO, προκειμένου να πείσουν διάφορες ξένες εταιρείες και οργανισμούς να επενδύσουν στην Κύπρο.  Από την άλλη η ίδια η Δημοκρατία με τους Νόμους και Κανονισμούς της δεν επιβραβεύει ποσώς κατά τη διαδικασία αξιολόγησης προσφορών διαφόρων έργων τις εταιρείες που επενδύουν στην Κύπρο όπως κάνουν άλλες πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν λαμβάνουν υπόψη καθόλου τη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ, την εργοδότηση προσωπικού και απομακρύνουν  ολοένα και περισσότερο με τον τρόπο τους τις ξένες επενδύσεις. 

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις σκέψεις και την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας για την απόφαση που λήφθηκε εναντίον μιας εταιρείας που προσπαθεί νυχθημερόν με νύχια και με δόντια για την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο.  Δεν θα προβούμε σε οποιαδήποτε ένσταση για τη διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών όπως εσείς προτείνετε στην επιστολή σας, γιατί με αυτό τον τρόπο συμμετέχουμε σε ένα σαθρό και απηρχαιωμένο σύστημα αξιολόγησης το οποίο δεν επιβραβεύει ποσώς τις επενδύσεις εκατομμυρίων που γίνονται στην Κύπρο εξισώνοντας τις Κυπριακές εταιρείες με τους ανταγωνιστές τους. 

Εμείς οι Υπάλληλοι της HELLAS SAT που προσπαθήσαμε τόσο πολύ για να προσφέρουμε την ομολογουμένως πιο αξιόπιστη τεχνικά λύση και οικονομικά πιο συμφέρουσα για το ΡΙΚ θα συνεχίσουμε παρόλα αυτά να συνεργαζόμαστε μαζί σας προς όφελος της χώρας μας, παραγνωρίζοντας το σαθρό και απηρχαιωμένο σύστημα αξιολόγησης προσφορών που ισχύει στην Κύπρο σήμερα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο παρά την αντιμετώπιση που έχουμε από εσάς και τις κατά τα άλλα νόμιμες διαδικασίες σας,  διότι εργαζόμαστε για την Κύπρο μας και τις γενιές που έρχονται''.  

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ