Τα αιγυπτιακά LNG κερδίζουν έδαφος στην αξιοποίηση του κυπριακού ΦΑ
16:18 - 18 Νοεμβρίου 2015
Σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου Κύπρου-Ισραήλ αναμένεται να γίνουν κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς στην Κύπρο στις 24 και 25 Νοεμβρίου στην Κύπρο.
Το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης τέθηκε κατά την συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στο γραφείο του τελευταίου στην Ιερουσαλήμ την περασμένη Παρασκευή.
Ωστόσο, συμφωνήθηκε όπως οι δύο άνδρες δεν μπουν σε λεπτομέρειες, αλλά να υπάρξει αναλυτική αξιολόγηση των δεδομένων κατά την μετάβαση του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ στην Κύπρο στο τέλος Νοεμβρίου και τότε να γίνουν οι σχετικές γνωστοποιήσεις προς τον Τύπο.
Πέραν τούτου, τα ζητήματα που συζήτησαν ΠτΔ-Νετανιάχου ήταν τρία:
Το πρώτο ήταν το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού ΦΑ προς την Τουρκία. Πρόκειται για ενδεχόμενο που εξετάστηκε, όμως, με άλυτο το Κυπριακό και με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, αλλά και Τουρκίας-Αιγύπτου να βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως.
Το δεύτερο ήταν η προοπτική εξαγωγής ΦΑ μέσω Ελλάδας, επιλογή που επίσης δύσκολα υλοποιείται εξαιτίας του ότι η Ελλάδα είναι απροετοίμαστη και επιπλέον η κατασκευή αγωγού χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη μελέτη.
Η ζυγαριά, όπως φαίνεται, γέρνει προς την Αίγυπτο και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η χώρα διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου. Τα δύο τερματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενδεχόμενη εισαγωγή ΦΑ από την Κύπρο και από κει επανεξαγωγή προς άλλες χώρες.
Ο δεύτερος είναι πως οι πρόσφατες ανακαλύψεις του κοιτάσματος Ζορ καθιστούν την Αίγυπτο ως πρώτη τη τάξει χώρα που θα αποφασίσει τι μέλλει γεννέθαι. Οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν στο ότι η χώρα που διαθέτει την μεγαλύτερη ποσότητα είναι εκείνη που θα αποφασίσει τον τρόπο χειρισμού. Και αυτήν την στιγμή, η χώρα αυτή είναι η Αίγυπτος, εξαιτίας του Ζορ που ανήκει σε εκείνη.
Πάντως αν και η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι η λύση του Κυπριακού και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων του ΦΑ είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα δεδομένα δείχνουν ότι το άλυτο Κυπριακό μπλοκάρει και εμποδίζει έρευνες και εμπορικές συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες.