Πιθανή η επέκταση των βρετανικών αεροπορικών επιθέσεων και στη Συρία

Νέα αναφορά στην πιθανή συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια των «ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό» στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Όπως σημείωσε, η Βρετανία δεν μπορεί να αποφεύγει για πάντα το ερώτημα του πώς μπορεί να διαλυθούν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα παρουσιάσει την απάντησή του στο ερώτημα αυτό στη μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία με πρόσφατη έκθεσή της έχει συστήσει αποφυγή της βρετανικής εμπλοκής στη Συρία.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο κ. Κάμερον είπε ότι ναι μεν πρέπει να αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση και η προμήθεια όπλων προς το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ότι αυτά δεν πρέπει να γίνουν υποκατάστατο για τη δράση που πρέπει να αναληφθεί.
 
Μία ακόμα ένδειξη της πρόθεσης του Πρωθυπουργού να επαναφέρει προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ήταν και η απάντησή του στον κοινοβουλευτικό αρχηγό του SNP Άνγκους Ρόμπερτσον για το κατά πόσο θα επεδίωκε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
 
«Είναι πάντα προτιμότερο σε αυτές τις συνθήκες να υπάρχει η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά αυτό που μετρά περισσότερο είναι η όποια απόφαση ληφθεί να είναι νόμιμη και να προστατεύει τη χώρα μας. Δεν μπορούν οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει η χώρα μας να επαφίενται σε ένα ρωσικό βέτο», σχολίασε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Την Τρίτη ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε δώσει μία ακόμα ένδειξη τη πρόθεσής του να επαναφέρει το ζήτημα των βρετανικών επιθέσεων στη Βουλή, δύο χρόνια μετά την ήττα του σε σχετική ψηφοφορία, επικαλούμενος «ευθεία και αυξανόμενη» απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο από τους τζιχαντιστές. «Η σταθερή πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να δράσουμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Υπάρχει μία συντριπτική επιχειρηματολογία υπέρ αυτής της κίνησης», είπε στους βουλευτές ο κ. Κάμερον, προσθέτοντας ότι το αρχηγείο των τζιχανιστών, «η κεφαλή του φιδιού», είναι στη Ράκα της Συρίας.
 
Πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία εκτιμούν ότι ο κ. Κάμερον δεν είναι ακόμα απολύτως βέβαιος πως θα κέρδιζε μία νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στη Συρία, καθώς βουλευτές του κόμματός του διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το κλίμα μεταξύ των Βρετανών βουλευτών μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι φαίνεται να αλλάζει, ενθαρρύνοντας ενδεχομένως τον κ. Κάμερον να φέρει την πρότασή του προς ψήφιση εντός των επόμενων εβδομάδων.
 
Εν τω μεταξύ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Προέδρου Ολάντ για ενεργοποίηση του άρθρου της ΕΕ περί έμπρακτης συμπαράστασης των εταίρων σε μια χώρα υπό επίθεση η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στην περιοχή της ανατολικής Mεσογείου το αντιτορπιλικό HMS Defender ώστε να παρέχει άμυνα για το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που αναχωρεί σήμερα για την περιοχή από την Τουλόν.